kwas chlebowy z beczek

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Andriejm
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.01
    • 4

    kwas chlebowy z beczek

    Witam. mam pytanie. czy w polsce dozwolone jest sprzedawanie kwasu swiezego prosto z beczek - cystern tak jak na wschodzie?? czy moze jakies zakazy sanepidu obowiazuja? sprzedaje sie tylko z butelek - to jest ohydne.. a zbeczki perfect!
  • żąleną
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.01
    • 13239

    #2
    Myślę że można by to załatwić na takiej samej zasadzie, na jakiej sprzedaje się jakiekolwiek produkty spożywcze (garmażerkę, piwo). Ale z cysterny ciągniętej przez traktor to raczej mało kto u nas to kupi. Za mało rozpowszechniony i znany produkt.
    Last edited by żąleną; 2006-01-05, 01:13.

    Comment

    • pivaria
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.03
      • 1538

      #3
      Żą ma rację - w warstwie marketingowej.
      A co do reszty, to może zadzwoń do Sanepidu lub PIH-u. Oni wiedzą najlepiej.
      PIVARIA - Z MIŁOŚCI DO PIWA!
      www.pivaria.pl
      https://www.facebook.com/pages/Pivar...72566796087490

      Comment

      • Andriejm
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2006.01
        • 4

        #4
        myslicie ze by tego nie chlali z beczek?? przeciez na wschodzie to grzeja ile wlezie kolejki po 10 osob od rana do wieciera, ja sam sie od tego uzaleznilem i znam duzo Polakow ktorym to bardzo przypadlo do gustu.. mysle ze podniebienia za wschodnia granica maja podobne, procz tego ze gorzaly wiecej pija.. z beczek kwasik jest perfect.. ktos jeszcze pil na wschodzie??

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19269

          #5
          całkiem słusznie na na naszej wschodniej granicy jest granica UE, bo tam to inny świat i nie sposób przekładać tamtych "fajoskich" rzeczy na nasz grunt. przecież u nas nadal pija się niealkoholowe napoje z rodzaju Cola, zwłaszcza na imprezach plenerowych podawne z dystrybutora podobnego do piwa. kwas nie ma szans się przyjąc na większą skale.

          Comment

          • abernacka
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.12
            • 10862

            #6
            [QUOTE=Andriejm]myslicie ze by tego nie chlali z beczek?? (...)?/QUOTE]


            Wydaje mi się, że najwyżej by mogliby to pić a nie chlać Kulturalniej kolego!

            Ps. Pić piłem kwas z beczkowozu, ale to było na wschodzie i traktowałem to jako w pewnym sensie atrakcję kulinarną. W Polsce konsumentom za bardzo przypominałoby to satulator.
            Piwna turystyka według abernackiego

            Comment

            • pivaria
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.03
              • 1538

              #7
              Ja jestem fanem kwasu chlebowego - ale dla mnie beczka to na rok zapas - a co z resztą zrobić? wylać?
              W Polsce nie ma za dużo amatorów tego napitku. Może dlatego, że ten który jest w sprzedaży jest po prostu podły w smaku. ..
              PIVARIA - Z MIŁOŚCI DO PIWA!
              www.pivaria.pl
              https://www.facebook.com/pages/Pivar...72566796087490

              Comment

              • grzech
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.04
                • 4592

                #8
                W białostockim Auchanie przed świętami w ramach promocji podawano kwas chlebowy z beczki. Tyle, że beczka była podłaczona do rolbaru, kolumna zaopatrzona była w estetyczny, firmowy "pamp klips", dodatkowo obudowano to wszystko drewnem. Zaintersowanie było spore. Sami także skusiliśmy się.

                Comment

                • darko
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.06
                  • 2078

                  #9
                  No i nie był to kwas chlebowy tylko oranżadka z ekstraktu słodowego

                  Comment

                  • Andriejm
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2006.01
                    • 4

                    #10
                    zwrocilem sie do sanepidu z zapytaniem czy to dozwolone na naszej ziemi i jak tylko dostaneodp dam znac. a ja mysle ze mozna by Polakow do tego przekonac - estetycznie podane, doskonale gasi pragnienie, charakterystyczny smak..zdrowe.

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Andriejm
                      zwrocilem sie do sanepidu z zapytaniem czy to dozwolone na naszej ziemi i jak tylko dostaneodp dam znac. a ja mysle ze mozna by Polakow do tego przekonac - estetycznie podane, doskonale gasi pragnienie, charakterystyczny smak..zdrowe.
                      Zadałeś głupie pytanie, na które nie otrzymasz odpowiedzi. Sanepid nie zajmuje się "dopuszczaniem produktów do produkcji", tylko sprawdzaniem, czy przy produkcji czegokolwiek są spełnione wymagania sanitarno - epidemiologiczne. Jest to coś zupełnie innego.

                      Sądząc po poziomie mentalnym pytania i biorąc pod uwagę brak informacji w profilu, wnioskuję, ze jesteś nieletnim i złamałeś obowiązujacy regulamin forum.

                      Comment

                      • Andriejm
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2006.01
                        • 4

                        #12
                        zawsze sie znajdzie jakas "gadajaca glowa". wnioskowanie bledne. nie ma sensu gadac przez ekran.

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          #13
                          Zawsze znajdzie się jakiś analfabeta, który winę za swoję niewiedzę zwala na innych.
                          Last edited by Krzysiu; 2006-01-07, 19:06.

                          Comment

                          • Pawelord2
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2007.05
                            • 133

                            #14
                            Kilka dni temu wróciłem z Tatr - w centrum zakopanego leją kwas z beczki ;] zwało się to Kvass Ilguciema, młody jestem i nigdy wcześniej nie piłem takiego cuda, ale muszę przyznać że bardzo smakowało nie wiem czy to klasyka gatunku, na forum o takowym nie znalazłem nic, ale smak zbliżony do Magnusa Jagiełły.

                            Comment

                            • Pankracy
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2007.10
                              • 2801

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pawelord2 Wyświetlenie odpowiedzi
                              Kilka dni temu wróciłem z Tatr - w centrum zakopanego leją kwas z beczki ;] zwało się to Kvass Ilguciema, młody jestem i nigdy wcześniej nie piłem takiego cuda, ale muszę przyznać że bardzo smakowało nie wiem czy to klasyka gatunku, na forum o takowym nie znalazłem nic, ale smak zbliżony do Magnusa Jagiełły.
                              Znany .
                              Już parę razy temat tego napitku przewinął się na forum w związku z omawianiem kiermaszów z żywnością regionalną. Trzeba byłoby bardziej zgłębić niektóre "czeluścia" browar.biz

                              To wyrób łotewskiego browaru Ilgezeem z Rygi (KOK&Co Ltd). Kiedyś stanowiącego filię Aldarisa (obecnie Carlsberg).
                              Piwa już chyba Ilgezeem nie robi. Wyspecjalizował się natomiast w produkcji napojów bezalkoholowych ze słodu.

                              Strona internetowa:
                              Ilgezeem

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X