kwas chlebowy z beczek

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Doodeck
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1612

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pawelord2 Wyświetlenie odpowiedzi
    Kvass Ilguciema
    Można go kupić w tyskim Kauflandzie za 5,49 za półtoralitrowego PET-a (są dwa rodzaje).
    Pewnie w innych sklepach tej sieci też jest dostępny.
    Dalekosiężny
    Obserwator
    Obiektów
    Dynamicznie
    Epatujących
    Ciekawymi
    Koncepcjami

    Comment

    • Pankracy
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2007.10
      • 2803

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Doodeck Wyświetlenie odpowiedzi
      Można go kupić w tyskim Kauflandzie za 5,49 za półtoralitrowego PET-a (są dwa rodzaje).
      Pewnie w innych sklepach tej sieci też jest dostępny.
      Są znacznie lepsze kwasy chlebowe niż Kvass Ilgezeem. Zalicza się on niestety do faszerowanych chemią.

      Moim zdaniem najlepiej jest zrobić kwas domowym sposobem z sucharów chleba razowego. Nie jest to wcale trudne. Mankament, że butelki mogą być wybuchowe.

      Składniki:
      1 kg razowego chleba,
      6 l wody,
      0,15 kg cukru,
      0,5 cytryny,
      1 dag drożdży

      Opis:
      Ususzony w piekarniku chleb razowy należy pokruszyć. Włożyć do dużego dzbanka i zalać gorącą wodą. (opcja - dla aromatu można dodać do naparu trochę rodzynek).
      Gdy woda nabierze ciemnego koloru i ostygnie, należy płyn przecedzić i dodać do niego drożdże roztarte z odrobiną cukru. Po tej czynności do napoju dodajemy jeszcze trochę cukru (3-4 łyżeczki) i zakwaszamy sokiem z cytryny.
      Przygotowany kwas należy przelać z dzbanka do butelek zamykanych np. krachlą i odstawić na ok. 24 godziny w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
      Kwas nadaje się do spożycia po okresie dobowego leżakowania.
      Ostatnia zmiana dokonana przez Pankracy; 2009-08-22, 19:41.

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        #18
        Robiłem domowy, jest temat na forum.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X