Bardzo, bardzo słaba książka. Minimalnie ratuje ją strona graficzna ale błędów jest mnóstwo. Panuje całkowita dowolność i chaos w doborze haseł. Jednym słowem pierwszy tak nieudany zakup ksiązki o tematyce piwnej
To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Tylko,że błąd,o którym napisał Pieczarek może wychwycić tylko znawca
Oczywiście, że było mi łatwo wychwycić błąd dotyczący Świebodzina, bo tu mieszkam i przeglądałem inne materiały dotyczące świebodzińskich browarów, własnymi pięknymi oczami widzę codziennie stojące budynki jednego browaru i ruiny drugiego. Ale nawet takie błędy, do wychwycenia niby tylko przez "znawców", warto prostować. Jeśli pozostaną niesprostowane, to za kilkanaście, kilkadziesiąt lat będą żyły własnym życiem. No bo przecież w sławnym "Leksykonie piwa" jest taka informacja ....
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarek
Oczywiście, że było mi łatwo wychwycić błąd dotyczący Świebodzina, bo tu mieszkam i przeglądałem inne materiały dotyczące świebodzińskich browarów, własnymi pięknymi oczami widzę codziennie stojące budynki jednego browaru i ruiny drugiego. Ale nawet takie błędy, do wychwycenia niby tylko przez "znawców", warto prostować. Jeśli pozostaną niesprostowane, to za kilkanaście, kilkadziesiąt lat będą żyły własnym życiem. No bo przecież w sławnym "Leksykonie piwa" jest taka informacja ....
Nie wiem dlaczego dałeś "znawców" w cudzysłów i dodałeś "niby"-przecież żeby wychwycić to co napisałeś trzeba mieć określoną wiedzę z dość wąskiej dziedziny.
Alterlangen to dzielnica niskiej jednorodzinnej zabudowy w postaci stylowych domów o czerwonych, spadzistych dachach otoczonych zielenią. Leży po drugiej stronie rzeki Regnitz niż centrum Erlangen. Z dworca kolejowego do restauracji Drei Linden piechotą jest 1,7 km. Trasa wiedzie dwoma mostami...
Triavna nie leży na szczególnie uczęszczanych szlakach turystycznych, przynajmniej dla gości z zagranicy którzy najczęściej zaglądają do pobliskiego Velikego Tyrnova. Ale wśród Bułgarów, jak zauważyłem małe miasteczko położone w dolinie górskiej, ma niezłe wzięcie.
Centrum...
Bischberg leży 5 km na północny zachód od Bambergu (autobusem z dworca DB około 15 min.), a browar w samym centrum miejscowości w starych budynkach przy głównej ulicy. Rodzina Schumann będąca właścicielami, chwali się że piwo warzy się tu już od 1587 roku, a obecnie pracuje tu piąte...
Miło mi poinformować, że właśnie ukazał się pierwszy tom książki "Browary Ziem Zachodnich i Północnych w latach 1945 - 1951". Właściwie to książka była gotowa na początku grudnia ubiegłego roku (nawet dostępna w formie e-booka), jednak z powodu ograniczonej mocy drukarni...
Rožmberk nad Vltavou to przepiękna miejscowość w kraju południowoczeskim, położone nad Vltavou.
Ikoną miasta jest 13-wieczny zamek, wzniesiony w 1262 roku, a od 2023 roku do miasteczka powróciły tradycje piwowarskie.
Dawny browar istniał od 1590 roku, został założony...
Comment