Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pogoniarz
DUŻE PIWO - geograficzna względność pojęcia
Collapse
X
-
W Bambergu jak i w całej Bwarii piwko podawali mi w litrowych kuflach, jak powiedział mi znajomy kolega z Niemiec obrazą dla właściciela lokalu jest zamówienie "małego" piwa - 0,5 litra w całej Bawarii.
Cóż co kraj to obyczaj, mi osobiście piwko podawane w litrowych kufelkach się podoba
Comment
-
-
w Grand Rapids w stanie Michigan udało mi się nawiedzić meksykańską knajpkę. Oczywiście podawanie nazwy wyszynku nie ma sensu, bo i roli żadnej w opowieści nie gra. Zamawianie piwa w USA jest dość prozaiczne - prosi się po prostu odpowiednią ilość uncji. Oni nie wiedzą co to duże, a co małe piwo. 12, 16, 24 albo 32 uncje są za to już jasnym sygnałem co do ilości zamawianego piwa (32 uncje - 0.95 litra).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fteoPodczas pobytu w Dublinie znajomi irlandczyli pouczyli mnie, żeby - jako obcokrajowiec i kobieta zarazem - przy zamówieniu Guinnessa od razu określić, co się chce, a więc: pint of Guinness albo glass of Guinness.
Uzupełniejąc wypowiedź Lzkamila - zamawiając pół pinty, podawać można pół piwa. Czyli np. "half Guinness". Pintę można otrzymać podajac po prostu nazwę piwa.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzechA glass ma jaką kapacitę ?
Uzupełniejąc wypowiedź Lzkamila - zamawiając pół pinty, podawać można pół piwa. Czyli np. "half Guinness". Pintę można otrzymać podajac po prostu nazwę piwa.
Comment
-
-
Pół pinty to 1/2 x 0.568 l czyli dokładnie 0.284 l. Można poprosić o "half a pint" albo "glass" co znaczy to samo.
Też się spotkałem z opinią że podobno kobietom wypada zamawiać pół pinty. Widać tradycjonaliści nie znają Forumowiczek konsumujących nieco większe ilości a przy tym będących prawdziwymi damamiLepszy jabol pod okapem
niż GŻ, CP i KP !
Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.
Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!
Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lzkamilTeż się spotkałem z opinią że podobno kobietom wypada zamawiać pół pinty. Widać tradycjonaliści nie znają Forumowiczek konsumujących nieco większe ilości a przy tym będących prawdziwymi damami
Comment
-
-
To już wiem dlaczego buteleczka mojego jamajskiego Dragon Stouta miała 284l.
To po prostu półpintówka.To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKaTo już wiem dlaczego buteleczka (..) miała 284l.
To po prostu półpintówka."W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"
www.zamkoszlaki.com
www.piwnekapsle.net
Comment
-
-
No widzicie jaką krzepę ma się po piwie
Wiadomo 0,284l.To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów
Comment
-
-
W Niemczech popularne staje sie 0,4l = Preußenhalbe, nawet na Bawarii. W okolicach Koloni zamawjajac duze piwo, orzymuje sie 0,4l. Mi osobiscie podoba sie miarka 0,66l, ktora popularna jest we wloszech, ale szkoda, ze tylko w butelce.
Comment
-
Comment