Z czego robią to piwo?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • olorider
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2006.01
    • 123

    Z czego robią to piwo?

    o piwowarstwie domowym dowiedzialem sie niedawno i to przez przypadek,bo znajomy powiedzial mi, ze większość dużych browarów w Polsce warzy piwo z kukurydzy, ze chmielu nie ma, nawet w niektórych słodu
    postanowilem to sprawdzic i natknąlem sie na stronki: browar.biz, piwo.org, browamator
    zajawilem sie niesamowicie, musze uwarzyc wlasne piwo

    a wracając do tematu to czy ktos moglby mnie oswiecic
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    To będzie ciężka sprawa, bo jak na razie twoja wiedza - porównując ją do etapów ewolucji rodzaju Homo - jest na etapie łażenia na czworakach.

    Comment

    • Ahumba
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛
      • 2001.05
      • 9081

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika olorider
      a wracając do tematu to czy ktos moglby mnie oswiecic
      Zadałeś tak obszerne pytanie-prośbę, że chyba nikt nie jest w stanie Cię oświecić. Na Twoją prośbę można zacytować ok.50% tematów.
      Tym bardziej, że prośba jest mało konkretna.
      Spróbuj trochę poczytać nasze tematy i zadaj KONKRETNE pytania.
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

      Comment

      • kony
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.08
        • 1701

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika olorider
        znajomy powiedzial mi, ze większość dużych browarów w Polsce warzy piwo z kukurydzy, ze chmielu nie ma, nawet w niektórych słodu
        jeśli chodzi ci o odpowiedź na te pytania, to jest ona dosyć prosta: twój znajomy wykazał się wyjątkowym brakiem wiedzy na ten temat.

        1. owszem, kukurydzy używa się w piwowarstwie ale jako dodatku i to głównie w USA. Twierdzenie że browary w Polsce warzą piwo z kukurydzy jest bzdurą.
        2. Zapewniam cię że chmiel jest i używa się go w piwowarstwie zarówno w formie naturalnej (szyszki) jak i przetworzonej (granulat)
        3. Jeżeli w czymś nie ma słodu to nie jest to piwo.

        Spędź trochę czasu na forum a szybko będziesz w stanie w 5 zdaniach udowodnić twojemu znajomemu, że na temat piwa nie wie NIC.

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kony

          1. owszem, kukurydzy używa się w piwowarstwie ale jako dodatku i to głównie w USA. Twierdzenie że browary w Polsce warzą piwo z kukurydzy jest bzdurą.
          Z tego co wiem, to w Polsce co najmniej 1 browar (duży) regularnie wspomaga się kukurydzą, jako dodatkiem, oczywiscie.
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • jerzy
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2001.10
            • 4707

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kony
            2. Zapewniam cię że chmiel jest i używa się go w piwowarstwie zarówno w formie naturalnej (szyszki) jak i przetworzonej (granulat)
            Przykro mi bardzo, ale to nie do końca jest tak pięknie. Szyszki - owszem, ale tylko w browarach domowych. Granulat - jak najbardziej, ale nie tylko: pojawiły się już ekstrakty chmielowe, chyba w formie syropu, którego (jak myślę) nie trzeba gotować w brzeczce jak szyszki czy granulat, tylko wystarczy dodać.
            Myślę że pojawienie się chemicznego "aromatu i goryczki identycznych z naturalnym" jest tylko kwestią czasu.
            browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

            Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

            Comment

            • joelka
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.03
              • 817

              #7
              Prócz tego należy zaznaczyć że browary wspomagaja się sztucznymi enzymami, wszelkimi środkami chemicznymi co wydajność zwiększają, przyśpieszają proces stabilizacji, dojrzewania piwa. Piękne nazwy jak rybi klej czy żółć zwierzęca nie są niektórym browarom obce Więc używanie przez nie garnulaty zamiat szyszek to pikuś.

              Comment

              • Kemp
                Porucznik Browarny Tester
                • 2002.03
                • 357

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy
                . Granulat - jak najbardziej, ale nie tylko: pojawiły się już ekstrakty chmielowe, chyba w formie syropu, którego (jak myślę) nie trzeba gotować w brzeczce jak szyszki czy granulat, tylko wystarczy dodać.
                Jednak pogotować trochę trzeba, przecież musi zajść izomeryzacja.
                Są dostępne zizomeryzowane przeparaty chmielowe, aromatyczne,które dodawać można do piwa po filtracji jednakże cena ich jest ogromna.
                Kemp

                Comment

                • Czes
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2001.06
                  • 752

                  #9
                  [QUOTE=kony]
                  3. Jeżeli w czymś nie ma słodu to nie jest to piwo.
                  QUOTE]

                  A jednak...
                  w Nigerii, której rząd w swoim czasie wprowadził całkowity zakaz importu słodu jęczmiennego, duży browar produkował piwo całkowicie z surowców niesłodowanych (głównie z sorgo) w oparciu o przemysłowe enzymy egzogenne!
                  O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

                  Comment

                  • Czes
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2001.06
                    • 752

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy
                    Myślę że pojawienie się chemicznego "aromatu i goryczki identycznych z naturalnym" jest tylko kwestią czasu.
                    Izohumulony, które stanowią charakterystyczną goryczkę piwa, to mieszanina związków o dość skomplikowanej strukturze. Myślę, że ich synteza jest i długo będzie nieopłacalna w porównaniu z kosztami pozyskiwania ich z chmielu.
                    Ale gdyby zostały zsyntezowane, nie byłyby ani gorsze ani lepsze od tych chmielowych.
                    Byłyby identyczne.
                    Wszystko jest chemią!
                    O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

                    Comment

                    • olorider
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2006.01
                      • 123

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                      To będzie ciężka sprawa, bo jak na razie twoja wiedza - porównując ją do etapów ewolucji rodzaju Homo - jest na etapie łażenia na czworakach.
                      tak przyznaje sie moja wiedza jest znikoma, raczkuje dopiero od kilku dni, dzieki za odpowiedzi

                      Comment

                      • lzkamil
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.01
                        • 3611

                        #12
                        Krzysiu, fala rządzi, nie?
                        Olorider gratuluję cierpliwości, paru już dostało glany na początek i się zmyło równie szybko jak pojawiło
                        Lepszy jabol pod okapem
                        niż GŻ, CP i KP !


                        Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

                        Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

                        Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          #13
                          Jaka fala? Jeżeli facet, zgodnie z regulaminem, ukończył osiemnasty rok życia i nie wie, z czego robi się piwo, to albo nie chodził do szkoły, albo kłamie, że ukończył osiemnaście lat.

                          A co, miałem napisać, że zna się na warzeniu piwa "inaczej"?

                          Dam tobie szansę na dobry uczynek - naucz mnie, jak powiedzieć delikatnie ignorantowi, że jest ignorantem, ale tak, żeby się nie zorientował i nie obraził.

                          Comment

                          • jerzy
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2001.10
                            • 4707

                            #14
                            Krzysiu, a czy w Twoim wieku nie nalezalo by juz umiec czytac ze zrozumieniem?
                            browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                            Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                            Comment

                            • olorider
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2006.01
                              • 123

                              #15
                              jestm po 6 harnasiu wiec napisze grzecznie, rozumie że Krzysztof duzo wie i takich zoltodziobow jak ja pozera na sniadanie, ja po prostu "poszerzam horyzonty" absolutnie nie jestem ignorantem, wszystkie zainteresowania traktuje powaznie, nawet mam plany co do uwazenia wlasnego piwa, zamowilem brewkita Browamatora ciemnego, jezeli ktos ma jakas rade co do pierwszej warki to bede wdzieczny za pomoc

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X