Z czego robią to piwo?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #16
    Krzysiem się nie przejmuj, to taka ciekawostka forum

    A co do wiedzy, to uzyskasz ją czytając forum, nikt Ci w pigułce tej wiedzy nie przekaże, zatem nie bądź leń, czytaj!
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • Shlangbaum
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2005.03
      • 5828

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika olorider
      jestm po 6 harnasiu wiec napisze grzecznie, rozumię że Krzysztof dużo wie i takich zoltodziobow jak ja pozera na sniadanie, ja po prostu "poszerzam horyzonty"
      Żeby było jasne Krzysztof to nie Krzysiu. To dwie różne osoby. Krzysiu jest starym forumowiczem o charakterystycznym usposobieniu, które miałeś okazję poznać a Krzysztof to browarnik Bierhalle Arkadia z Warszawy, który bardziej waży słowa niż Krzysiu

      Krakowski Konkurs Piw Domowych !

      Comment

      • Titus_Fox
        Porucznik Browarny Tester
        • 2005.10
        • 400

        #18
        ach, te zawiłości w ksywkach. Może wprowadzić obowiązkowo dodawane "otcziestwo" ?

        Comment

        • Marcin_wc
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.09
          • 2115

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika olorider
          znajomy powiedzial mi[...], ze chmielu nie ma,

          czy ktos moglby mnie oswiecic
          Znajomy pomylił chmiel ze świętym mikołajem.

          Co do reszty pytań, to wszystkie odpowiedzi są tu.
          Last edited by Marcin_wc; 2006-01-14, 13:30.

          Comment

          • Marcin_wc
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.09
            • 2115

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes
            Ale gdyby zostały zsyntezowane, nie byłyby ani gorsze ani lepsze od tych chmielowych.
            Byłyby identyczne.
            Wszystko jest chemią!
            Tylko, zę chemicy jeszcze wszystkiego nie wiedzą(np. o chmieleniu brzeczki przedniej), dlatego spierał bym się o tą identyczność.

            Comment

            • Chris
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2004.05
              • 812

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
              Jaka fala? Jeżeli facet, zgodnie z regulaminem, ukończył osiemnasty rok życia i nie wie, z czego robi się piwo, to albo nie chodził do szkoły, albo kłamie, że ukończył osiemnaście lat..
              ...a Ciebie w szkole uczono z czego sie piwo robi? bo ja jeszcze nie słyszałem w czasie swojej edukacji nic podobnego na temat piwa
              chickkiller :)

              Comment

              • Lacriferno
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.07
                • 783

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                Dam tobie szansę na dobry uczynek - naucz mnie, jak powiedzieć delikatnie ignorantowi, że jest ignorantem, ale tak, żeby się nie zorientował i nie obraził.
                Wcale nie trzeba być nieukiem czy ignorantem, by postawić pytanie jak kolega Olorider. Ogrom konsumentów piwa (nie mylić z piwoszami) nadal sądzi, że podstawowym składnikiem tegoż to trunku jest chmiel (chociażby popularne okreslenie "zupa chmielowa"). Myślę, że gdyby pytanie na temat składników do warzenia piwa padło wśród dzierżacych w dłoni buteleczki Bud'a bywalców modnych klubów, pub'ów i dyskotek, odpowiedzi byłyby niezwykle zaskakujące. Razu pewnego swoją "wiedzą" powalił mnie na kolana pewien przedstawiciel handlowy Grupy Żywiec, który zachwalał wyjątkowość dystrybuowanego przez swoich chlebodawców Paulanera, jako "piwa jęczmiennego", będąc przy tym przekonanym, że pozostałe piwa w ofercie GŻ wytworzone są właśnie z chmielu .

                Comment

                • Makaron
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.08
                  • 2107

                  #23
                  Mnie uczono dopiero na studiach. I to z wielkim zaskoczeniem dowiadywalem sie jak produkuje sie piwo w koncu kazdy nawigator morski MUSI to wiedziec .
                  "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                  Comment

                  • piwowar2
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2001.11
                    • 588

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Chris
                    ...a Ciebie w szkole uczono z czego sie piwo robi? bo ja jeszcze nie słyszałem w czasie swojej edukacji nic podobnego na temat piwa
                    Studiowalem Verfahrenstechnik (=technologie przetworstwa) na Uni w Erlangen. Na zajeciach praktycznych na pierwszym semestrze warzylo sie piwo(i mam nadziej, ze tak pozostalo).

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      #25
                      Ja wiedziałem, od kiedy zacząłem pijać, czyli conajmniej od połowy ogólniaka. Nie wiem, czy uczą tego w szkole, czy nie, ale to chyba żaden problem, żeby znaleźć jakąkolwiek literaturę i przeczytać, choćby nawet książkę kucharską.

                      Comment

                      • olorider
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2006.01
                        • 123

                        #26
                        Krzysiu, czy wszystko, z czym sie w życiu spotykamy musimy dogłębnie przeanalizować?
                        Czy, korzystając z ubikacji, znasz cały proces technologiczny oczyszczania ścieków w oczyszczalni?

                        Do niedawna spożywalem piwo jak tysiące innych produktów spożywczych i nie zastanawialem się z czego się je robi, każdy wie że jęczmień,chmiel,ale co i jak dokładnie to naprawde mały odsetek ludzi wie

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika olorider
                          Krzysiu, czy wszystko, z czym sie w życiu spotykamy musimy dogłębnie przeanalizować?
                          Nie, nie musimy. Ale jeśli nie che się wyjść na ignoranta, w jakiejś dziedzinie, wypadałoby trochę chociaż wiedzieć.

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika olorider
                          Czy, korzystając z ubikacji, znasz cały proces technologiczny oczyszczania ścieków w oczyszczalni?
                          Tak, znam. Chociaż nie wpływa to w żaden sposób na sam proces korzystania.
                          Last edited by Krzysiu; 2006-01-15, 16:10.

                          Comment

                          • olorider
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2006.01
                            • 123

                            #28
                            ok, ok dajmy temu spokój, nie chce zebysmy zostali wrogami

                            o wazneniu piwa ucze sie od kilu dni, i pewnie jeszcze nie raz zapytam o cos na forum, licze na wyrozumialosc,
                            pozdrawiam

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #29
                              Na wyrozumialość Krzysia nie licz, ale nie martw sie on tu tylko jeden jest taki

                              Ale jak zaczniesz stosowac polską czcionkę, to może się do Ciebie przekona
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • sibarh
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛
                                • 2005.01
                                • 10387

                                #30
                                Ciekawy "pacjent" kolega Krzysiu ! Do wszyskiego musi się p...........lić.
                                Ale to dobrze i o wiele ciekawiej
                                W zasadzie chyba nie ma tematu w którym Krzysiu zasadniczo zgadzałby ( razem czy odzielnie?- zaraz się zacznie FCJP) się z przedmówcą.
                                2800 nowe piwa opisałem na forum
                                Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
                                Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X