Z czego robią to piwo?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marcin_wc
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.09
    • 2115

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
    A co do wiedzy, to uzyskasz ją czytając forum, nikt Ci w pigułce tej wiedzy nie przekaże, zatem nie bądź leń, czytaj!
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
    Na wyrozumialość Krzysia nie licz, ale nie martw sie on tu tylko jeden jest taki
    I Tobie i Krzysiowi chodzi o to samo, a Wy macie pretensje do niego, że napisał to jak Krzysiu, a nie jak kto inny.

    Jeśli chodzi o Kamila i Sibarha, to jeżeli upominanie(w specyficzny sposób) o korzystanie z wyszukiwarki i czytanie, a następnie pytanie nazywacie falą i przyp. się, to jest ono przewidziane w regulaminie.

    Czepiajmy się Krzysia, kiedy pisze głupoty takie jak w temacie guinnes like, a nie za to, że sprowadzi do parteku kogoś kto zadaje pytanie: "czy możecie mnie oświecić.

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #32
      Marcin, nie rób się bardziej Krzysiowaty, niż sam Krzysiu

      Upomniec każdego można, ale trzeba się trochę miarkować, dobrze o tym wiesz, więc nie wiem, po co dyskutujesz
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
        Z tego co wiem, to w Polsce co najmniej 1 browar (duży) regularnie wspomaga się kukurydzą, jako dodatkiem, oczywiscie.
        Absolutnie się nie zgadzam!!! To nie jest polski browar!!! Nawet nazywa się Belgia.
        PS. Nie ma takiego miasta Lądyn! Jest Lądek Zdrój!

        Comment

        • Kemp
          Porucznik Browarny Tester
          • 2002.03
          • 357

          #34
          Co do kukurydzy jest jeszcze kilka innych wielkich, którzy ją stosują w okresie kiedy cena słodu jest mniej korzystna. Jest to dopuszczalne więc o co chodzi? Nie widzę problemu, gdy umieszcza się taką informację na etykiecie, ale temat ten był już wielokrotnie poruszany w innych miejscach.
          Kemp

          Comment

          • Marcin_wc
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.09
            • 2115

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
            Marcin, nie rób się bardziej Krzysiowaty, niż sam Krzysiu

            Upomniec każdego można, ale trzeba się trochę miarkować, dobrze o tym wiesz, więc nie wiem, po co dyskutujesz
            Przeglądam ten temat już któryś raz i dalej nie wiem, która wypowiedź tak was uraziła/dotknęła/zdenerwowała/coś innego, ale jeśli tak było, to można post zgłosić do sprawdzenia i ewentualnie przechmielenia, zamiast go komentować(sama pisałaś taki apel), albo udzielić się w tym temacie zamiast po raz kolejny zbierać grono strzegące kultury rozmowy z nowymi użytkownikami i przedstawiać Krzysia jako ciekawostkę(co jego mogło urazić), czy po raz setny gadać o fali.

            Comment

            • michalb
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2004.12
              • 65

              #36
              olorider'owi chodiło chyba nie o oświecenie go w kwesti jak robić piwo w domu tylko na ile od "tradycyjnego" warzenia piwa odbiega proces warzenia piwa przez wielkie koncerny. Mimo tego że używają nadal chmielu i słodu, i na razie bez nich obyć się nie mogą, to stosują inne techniki/dodatki nie mające z warzeniem opisywanym tu na forum wiele wspólnego. I przyznać musicie, i ty Krzysiu też, że akurat o technikach warzenia w tych ultranowoczesnych browarach XXI wieku nie ma za dużo na forum a jak coś jest to jako wtrącenia w innych wątkach,które trudno odnaleźć. Warto więc, wedlug mnie, rozwinąć w tym wątku ten temat szczególnie opisując skrajności jakich dopuszczają się browary przemysłowe, a które browarnikom domowym mrożą krew w żyłach.

              Comment

              • Lacriferno
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.07
                • 783

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika michalb
                olorider'owi chodiło chyba nie o oświecenie go w kwesti jak robić piwo w domu tylko na ile od "tradycyjnego" warzenia piwa odbiega proces warzenia piwa przez wielkie koncerny. Mimo tego że używają nadal chmielu i słodu, i na razie bez nich obyć się nie mogą, to stosują inne techniki/dodatki nie mające z warzeniem opisywanym tu na forum wiele wspólnego. I przyznać musicie, i ty Krzysiu też, że akurat o technikach warzenia w tych ultranowoczesnych browarach XXI wieku nie ma za dużo na forum a jak coś jest to jako wtrącenia w innych wątkach,które trudno odnaleźć. Warto więc, wedlug mnie, rozwinąć w tym wątku ten temat szczególnie opisując skrajności jakich dopuszczają się browary przemysłowe, a które browarnikom domowym mrożą krew w żyłach.
                Pomysł niezły, ale zarazem ciężki do zrealizowania. Pewnie trzeba by kilku technologów z wielkich browarów wziąć na tortury, to może wyśpiewali by czym tak naprawdę "uszlachetniają" swoje piwa. Ciekawe, co tak naprawdę, prócz sztucznych enzymów czy innych "przyspieszaczy fermentacji", kryją w sobie niektóre popularne marki?

                Comment

                • zbysia
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2004.09
                  • 907

                  #38
                  Pytanie tylko: po co stosować enzymy, jeśli używa się tylko słodów? A wydaje mi się, że większość browarów je stosuje.. czy chodzi tylko o zwiększenie szybkości zacierania? Chyba jednak o kukurydzę...
                  fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl

                  Comment

                  • Twilight_Alehouse
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2004.06
                    • 6310

                    #39
                    Enzymy stosuje się po to, by uzyskać wyższy stopień odfermentowania, a więc wyższą zawartość alkoholu (i bardziej wyprane ze smaku piwo). Mało kto daje chyba tyle kukurydzy by trzeba do niej enzymów (poza niektórymi piwami pewnego kieleckiego browaru którego nazwy nie wspomnę ).
                    Last edited by Twilight_Alehouse; 2006-01-19, 09:43.

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X