Czy to na temat?

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • semper_malus
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.01
    • 15

Czy to na temat?

Jeśli nie to proszę wywalić ten post, ale

W wieku bardzo bardzo wczesnonastoletnim zostałem ugoszczony przez Niemiaszków na noc- powiedzieli, że jak mam na coś ochotę to mogę brać z lodówki bez krępacji i poszli w spać.

Wieczorkiem oglądałem Tivi, a noc parna i upalna była więc poszedłem do lodówy , żeby wziąc cosik do picia - wziąłem dwie (chyba litrowe) buteli czegoś co na podstawie raportu kubków smakowych wziąłem za gazowany sok jabłkowy (coś jakby lift, ale znacznie lepsze), zimne, gazowane, pyszne, poszedłem z tm do pokoju , wydudliłem 3/4 butelki , a potem sączyłem powolutku i wysączyłem z półtorej butli,a rzeczywistośc powoli stawała się "nieostra" o co obwiniłem upał i zmęczenie chcąc wstać padłem prosto w objęcia podłogi skąd rzeczona nie puściła mnie do świtu.

Rano (niech ten dzień będzie przeklęty) po wyjasnieniu zaistniałej sytuacji (na szczęscie gospodarze nie znaleźli mnie na podłodze). Okazało się, że wypiłem jabola z niemiecka Apfelwien, ale żadne wino nie ma 7 %, bo 7 % wino nie jest chyba winem, czy cuś takiego można zrobić ?

Nie wiem ale mam wrażenie, że ten trunek jakby bardziej krewny był piwu niż winu, jeśli się mylę to przepraszam.
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

Zapewne był to cydr. Niskoalkoholowy, musujący napój alkoholowy z soku z jabłek. Występuje też wersja z gruszek, a nazywa się Perry. Tego typu trunki w Polsce dystrybuuje Browar Belgia, jeden z nich opisałem tutaj
    Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2006-01-13, 19:06.
    blog.kopyra.com

Comment

Related Topics

Collapse

• vitia1
      Balony na wino 20l i 5l
      vitia1
      Robiłem wino, ale jakoś ostatnio nie mam czasu na to.
      Może ktoś z browarników robi też wino lub nalewki (te mniejsze balony idealnie do tego się nadają) i mu się przyda.

Mam 7szt. balonów plastikowych (butle po wodzie mineralnej). Mnie sprawowały się wyśmienicie i...
      2018-11-06, 10:54
    • bastion
      Bułgaria, Triavna, Pencho Raikov 5, Biraria Triavna Luc's.
      bastion
      Triavna nie leży na szczególnie uczęszczanych szlakach turystycznych, przynajmniej dla gości z zagranicy którzy najczęściej zaglądają do pobliskiego Velikego Tyrnova. Ale wśród Bułgarów, jak zauważyłem małe miasteczko położone w dolinie górskiej, ma niezłe wzięcie.
      Centrum...
      2025-02-02, 20:53
    • dadek
      Niemcy, Nürnberg (Norymberga), Hallplatz 2, Mautkeller
      dadek
      Czy to nie dziwne, że nikt tego miejsca jeszcze nie opisał? Wyszukiwarka nic nie pokazała pomimo wpisywania różnych opcji. A to przecież starówka, zaledwie 300 m od głównego dworca DB, więc raczej odwiedzających nie brakuje, zapewne z Polski również. A jak wyczytałem na stronie...
      2025-01-29, 03:15
    • Shedao
      Litwa, Užukampis, Galvės g. 120, Pilialaukis
      Shedao
      Pośrodku niczego stoi przeogromna karczma, przypominająca średniowieczny zajazd, a w niej - browar.

Odwiedziłem go 2 października i niestety rozczarowanie... był zamknięty. Znaczy, nie do końca, bo wszedłem do niego, i tam przechwyciła mnie pani, która poinformowała mnie, że...
      2025-01-07, 14:02
    • grzeber
      Mołdawia, Kiszyniów, Str. Petru Rareș 35, Berăria Rareș 35
      grzeber
      Jeśli ktoś chce odpocząć od kraftowo-nowofalowej atmosfery, a jednocześnie wypić dobre piwo to jest miejsce dla niego. Około 15 minut pieszo od łuku tryumfalnego, na uboczu turystycznych szlaków mieści się lokalna piwiarnia z dobrym wyborem mołdawskich piw.

Z zewnątrz dosyć...
      2024-12-23, 19:13
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...