reklama Żywca [z serii Prawie jak...] a kwestia piwowarstwa domowego

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • slavoy
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛
    • 2001.10
    • 5055

Aha - w obecnej sytuacji polecałbym oragnizatorom konkursu, czyli głównie Browamatorowi, poważne zastanowienie się nad przeniesieniem swojej imprezy. Mogą to być np. Chmielaki w Krasnymstawie, albo Grodziskie Piwobranie. Co prawda, nie będzie miał kto zabulić za Makłowicza i jemu podobne figury, ale chyba nie o to tutaj chodzi?
    Dick Laurent is dead.

Comment

• Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fukfuk
      Po krótkiej burzy mozgów w ramach Bractwa Piwnego chcielibyśmy zaproponować - bardzo wstępnie - wspólne (browar.biz, Browamator i Bractwo Piwne) opracowanie protestu i zebranie podpisów pod nim.
      Zakładam, że najpierw to będzie ciąg dalszy wymiany poglądów, nie tylko, jak to zrobić, ale i - czy to zrobić.
      Jestem za, pytanie, czy protestujemy tylko przeciw obrażaniu piwowarów domowych czy ogólnie przeciw tego typu reklamom Żywca - bo rozumiem, że do władz browaru chcecie pisać?Ja bym optowała za ogólnym protestem przeciw poniżaniu innych produtów i ludziów, z uwypukleniem wątku piwowarstwa domowego.
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• arzy
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.06
        • 2814

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
        Jestem za, pytanie, czy protestujemy tylko przeciw obrażaniu piwowarów domowych czy ogólnie przeciw tego typu reklamom Żywca - bo rozumiem, że do władz browaru chcecie pisać?Ja bym optowała za ogólnym protestem przeciw poniżaniu innych produtów i ludziów, z uwypukleniem wątku piwowarstwa domowego.
        myślę, ze najpierw skupmy się na piwowarach domowych i ludziach sympatyzujących z nimi - nami
        dobrym miejscem na zbieranie podpisów bedzie najbliższa gieład w Warszawie
        powinienem miec ze sobą jakieś pismo, na którym będzie można składac podpisy, proszę zabrac ze sobą dowody osobiste, będzie potrzebny NIP
        "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        Bractwo Piwne
        Skład Piwa
        Piszę poprawnie po polsku!

Comment

• albeertos
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.10
          • 2313

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arzy
          będzie potrzebny NIP

Może chodzi o PESEL?
          (_)>
          Nigdy się nie poddawaj!!!
          Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
          Lech jest tam gdzie jego wiara

Comment

• arzy
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.06
            • 2814

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika albeertos

Może chodzi o PESEL?
            oczywiście
            "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

Bractwo Piwne
            Skład Piwa
            Piszę poprawnie po polsku!

Comment

• strzelczyk76
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2003.11
              • 823

Podpisuję się pod postami Slavoya i Marusi.

Koszulki można zrobić, ale jak pisałem wcześniej, zgadzając się z opinią Czesa, dotyczącą obrażania gospodarza w jego domu, do giełdy jeszcze daleko i wcale nie musimy ich na nią zakładać, pewnie i tak efekt byłby inny od zamierzonego, giełda to nie tylko piwowarzy i faktycznie byłoby to zniżenie się do marnego poziomu.
              Natomiast na inne okazje, wydają się one dobrym pomysłem.

Marusia też ma racje, co do protestu - nie powinien dotyczyć tylko piwowarów domowych -ale podkreślać nasz w nim udział, a protestować trzeba przeciwko poniżaniu i wyśmiewaniu też innych produktów i ludzi - gdyż to zawsze jest takie samo draństwo.

Reklama, pod względem marketingowym - uderza głównie w BA itp. - może im zaszkodzić w interesach - i może faktycznie powinni przenieść konkurs na inną giełdę.

NORMALNOŚĆ

Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.

Comment

• fukfuk
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2003.09
                • 175

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia

Optowałbym jednak za bardzo wyraźnym podkreśleniem wątku piwowarstwa domowego - z rozszerzeniem na innych. Na przykład ja nie jestem piwowarem, a lubię piwo domowe i lubię piwowarów i wcale nie jest dla mnie sympatyczną sprawą cytowane dużo wcześniej poniżanie itd z Kodeksu Reklamowego.

Raczej nie będę za wyciąganiem wszystkich innych porównań z tego cyklu reklam - bo w takim razie dlaczego odzywamy się dopiero teraz, kiedy emitowana jest już druga seria reklam?

Comment

• Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

Własnie o to mi chodziło, tylko ująłeś to z nieco innej strony
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• becik
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🍼🍼
                    • 2002.07
                    • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                    Pomysł z pojechaniem w koszulkach na giełdę nie wyszedł ode mnie, ale jak będzie trzeba to ja go zrealizuję.

Na koniec możesz mi wyjaśnić co będzie takiego niezręcznego dla uczestników giełdy?

Podobno ludzie z Żywca odpowiedzialni za giełdę widzą, że w reklamie nie wszystko jest ok, a niektórzy starają się bronić Żywca bardziej niż Żywiec sam siebie.
                    Miałem nie zabierać głosu w tym temacie ale jak czytam te wypowiedzi to nie mogę sie powstrzymać.

W Żywcu od lat była giełda KOLEKCJONERSKA, Żywiec organizował ją od początku dla kolekcjonerów. Piwowarzy domowi i wszelkie imprezy dla nich są dodatkiem do głównej giełdy kolekcjonerskiej. Czujecie się urażeni reklamą? Wystosujcie protest w postaci oficjalnego pisma. Dlaczego ja jako kolekcjoner mam w tym uczestniczyć? A będę mimowolnym uczestnikiem Waszego protestu. Nawet jako obserwator, obserwując to będzie mi po prostu wstyd że jestem świadkiem tego cyrku.
                    Mi te reklamy Żywca się podobają i nie mam nic przeciwko nim, chcecie coś manifestować? Zróbcie pikietę przed przedstawicielstwem w Warszawie. Ale to na dniach, bo w czerwcu po tych reklamach zostać już może tylko wspomnienie i w sumie nie będzie wiadomo już o co chodzi. Reaguje się od razu, a nie z półrocznym opóźnieniem. To jest Wasz protest, nie mój. Piwowarem domowym nie jestem i raczej nie będę, a nawet gdybym był to do tematu reklamy podszedłbym z przymrużeniem oka, a nie obrażał się śmiertelnie jak dziecko, któremu powiedziano że jest brzydkie.
                    Dla mnie ta cała szopka z koszulkami jest śmieszna, żeby nie powiedzieć żałosna.

Nie szanujecie też odczuć mieszkanców Żywca którzy napewno nie przejdą obojętnie wobec wyszydzania ich piwa i regionu (jedno jest związane z drugim).

Dobra, nagrabiłem sobie swoim zdaniem to mozecie i na mnie oprócz Żywca teraz psy wieszać
                    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• Marcin_wc
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.09
                      • 2115

Chyba pora już skończyć tą dyskusję o giełdzie, z tego wszystkiego najbardziej dociera do mnie argument Becika, że w czerwcu już nikt o reklamie nie będzie pamiętał.

Comment

• dkrasnodebski
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.05
                        • 2316

Zgadzam się z Becikiem w kwestii robienia tego już a nie za pół roku.
                        Moją koszulkę będę nosił tam gdzie będę chciał nawet jeżeli mam za to dostać w dziób. Nie ukrywam jednak, że na giełdę do Żywca jej nie wezmę.

ps.
                        Beciku, może nie chcesz protestować (Twoja sprawa) ale nie mów, że piwowarem nie jesteś bo coś tam w życiu uwarzyłeś
                        Last edited by dkrasnodebski; 2006-01-25, 10:02.
                        Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

www.radoslawstolar.pl

Comment

• Shlangbaum
                          • 2005.03
                          • 5828

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fukfuk
                          Po krótkiej burzy mozgów w ramach Bractwa Piwnego chcielibyśmy zaproponować - bardzo wstępnie - wspólne (browar.biz, Browamator i Bractwo Piwne) opracowanie protestu i zebranie podpisów pod nim.
                          Zakładam, że najpierw to będzie ciąg dalszy wymiany poglądów, nie tylko, jak to zrobić, ale i - czy to zrobić.
                          Jeżeli już taka grupa się szykuje, to ponowię pomysł przeniesienia konkursu na inną giełdę, np. do Tych albo najlepiej na Chmielaki.

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• becik
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🍼🍼
                            • 2002.07
                            • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dkrasnodebski
                            ps. Beciku, może nie chcesz protestować ale nie mów, że piwowarem nie jesteś bo coś tam w życiu uwarzyłeś
                            Owszem Darku, uwarzyłem, ale juz nie warzę, chciałem zwrócić jednak uwagę, że nie traktuję wszystkiego śmiertelnie poważnie i do wielu rzeczy mam dystans, tak jak i do tych reklam, nawet gdybym jeszcze warzył to przez myśl mi by nie przyszło abym się aż tak obrażał czy czuł urażony.
                            Nasuwają mi sie słowa z innej reklamy - "Trzeba mieć fantazję dziadku".
                            Po prostu życzę paru osobom więcej fantazji i poczucia humoru, a nie śmiertelnej powagi
                            Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• JAckson
                              🍼🍼
                              • 2004.05
                              • 6123

Nie czuję się jakoś specjalnie urażony wiadomą reklamą. Jest równie idiotyczna jak wiele innych.
                              Koszulkę jednak chętnie bym sobie sprawił (nawet tylko z tymi napisami z przodu). Na giełdę raczej nie pojadę, a nawet gdybym miał jechać to chodzenie w takiej koszulce nie świdczyłoby chyba o mnie dobrze. Brałbym świadomie udział w czymś co świadomie krytykuję - coś tu nie gra.
                              MM961
                              4:-)

Comment

• zythum
                                • 2001.08
                                • 8305

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
                                Nie szanujecie też odczuć mieszkanców Żywca którzy napewno nie przejdą obojętnie wobec wyszydzania ich piwa i regionu (jedno jest związane z drugim).

Dobra, nagrabiłem sobie swoim zdaniem to mozecie i na mnie oprócz Żywca teraz psy wieszać
                                A Żwywiec jak rozumiem może wyszydzać inne regiony i innych ludzi tak jak to robi w swoich reklamach???????
                                To inaczej miało być, przyjaciele,
                                To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                                Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                                Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                                Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

Rządzący światem samowładnie
                                Królowie banków, fabryk, hut
                                Tym mocni są, że każdy kradnie
                                Bogactwa, które stwarza lud.

Comment

Przetwarzanie...
                                X