reklama Żywca [z serii Prawie jak...] a kwestia piwowarstwa domowego

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

Ja jako Tomasz Didymos jak zobaczę to uwierzę, ale dla mnie to rzeczywiście rozwiąże sprawę. Także Brackiego czy Portera do ust wezmę. A koszulkę jak dojdzie do skutku też zamówię
    Ale jeśli tak będzie to na prawdę jestem pod wrażeniem i budzi postawa tak budzi mój szacunek, bo mało jest koncernów gotowych przyznać się do błędów.
    Trochę na kredyt, ale brawo!
    blog.kopyra.com

Comment

• becik
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍼🍼
      • 2002.07
      • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arzy
      jak chcesz to Ci wyślę bo sobie ściągnąłem

To jesteś żywiecki szpion wśród piwowarów domowych
      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• arzy
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.06
        • 2814

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
        To jesteś żywiecki szpion wśród piwowarów domowych
        dam radę

tak na temat to może odniesiesz się do słów pana Ruta,
        dobrze robi że ulega?
        czy w ogóle coś zrobi?

Ps
        Koncerniaki same dadzą sobie radę, mniejszym msimy pomóc. Co do tego to chyba nie masz wątpliwości?
        "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        Bractwo Piwne
        Skład Piwa
        Piszę poprawnie po polsku!

Comment

• becik
          🍼🍼
          • 2002.07
          • 14999

dam radę

tak na temat to może odniesiesz się do słów pana Ruta,
          dobrze robi że ulega?
          czy w ogóle coś zrobi?
          Jeśli chcesz abym odniosł sie do słów pana Ruta proszę bardzo, choc moje zdanie na ten temat znacie już.
          Sam kiedys warzyłem piwo więc i ja także powienienem poczuć sie dotknięty do bólu ale nie poczułem, dlaczego? Dlatego, że te reklamy sa po prostu dla mnie zabawne. Nie traktowałem i nie będę ich traktować jako śmiertelną obrazę. Czy my wszyscy, a szczególnie Ci "dotknięci" nie uwarzyli kiedyś kwasiżura? Ja takie przypadki miałem i wcale sie tego nie wstydzę. Zawsze Wasze piwo było doskonałe? Zawsze udane? Czy nie potraficie sie czasem śmiać z samych siebie (jeśli nie to odsyłam do fraszek - wiadomo kogo).
          Uważam, że potraktowaliście tę reklamę na wyrost, śmiertelnie zostały urazone Wasze uczucia, Wasze EGO, Wasza ambicja. Tego nie potrafie pojąć. Idąć Waszym tokiem myślenia to dziwię się, że nie objechaliście reklam śp Królewskiego - szczególnie żeńska część traktująca w sumie kobiety jako głupiutkie gospodynie domowe. Do każdej reklamy mozna się przyczepić. Dlaczego nie zaprotestowaliście przy reklamie dębowego, długo warzonego?
          Czy naprawdę każdy domowy piwowar poczuł sie śmiertelnie obrażony?

Czy Żywiec zrobi coś? Zrobi napewno, usunie jeśli nie samą reklamę to przynajmniej ten nieszczęsny wątek, tylko nie oczekujcie że stanie się to z dnia na dzień. Takie rzeczy są niemożliwe.

Jeśli także chcesz znać moje zdanie czy Żywiec dobrze zrobił, że przeprosił za tę reklamę to napiszę, że NIE. Nie powinien, dlaczego? Dlatego, że każda reklama jaką by nie wypuścił ten czy inny browar spotkać się może ze sprzeciwem jakiejść grupy ludzi. Nawet i Związku Moherowych Beretów. Nigdy nikogo sie na 100% nie zadowoli, zawsze znajdzie sie ktoś co komuś nie pasuje i czy za każdym razem spowodu sprzeciwu tej danej grupy reklama musi być zmieniana/usuwana?
          Wiem, znów się naraziłem wielu z Was ale piszę co myślę jeśli widzę tak radykalne głosy jak wspomniane "moherowe berety". Nie każdy musi się z Wami zgadzać. Ja w tej kwestii nie zgadzam się i od początku o tym głośno pisałem. Tak samo jak i Wy macie prawo pisać i prostestować. Tyle, że czasem czy warto? Nie lepiej być ponadto?
          Czy zawsze trzeba i warto się tak obrażać? Czy teraz czujecie sie lepiej bo zostaliście docenieni jako grupa będąca wyrocznią dobrego i złego?

Przy okazji pozdrawiam Browar w Żywcu, nie za ich politykę w stosunku do innych browarów, rynkową ekspansję, którą tworzą ludzie - A NIE BROWAR, piwo, które czasem jest lepsze, czasem gorsze, ale za swoją historię, za to że stoi, że działa, że jest.

Czas na grzmoty od Was na moją głowę
          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• kopyr
            • 2004.06
            • 9475

No to ja odniosę się do tego w ten sposób. Nie musiał Żywiec przepraszać - ale wtedy musiał się liczyć z konsekwencjami, z tym, że jakaś grupa osób będzie wroga wobec browaru, imprez organizowanych pod jego patronatem, będzie zniechęcać do niego swoich znajomych itd. Mógł postapić tak jak KP, które stwierdziło, że kibiców Lecha, można zignorować bo nie oni są targetem. Wydaje mi się, że w dużej mierze znaczenie miało to jak wyglądał spór KP kontra kibice Lecha - artykuły w Wyborczej, czarny PR, klipy z transparentami obrażającymi KP w wiadomościach sportowych. Więcej szkody niz pożytku.
            Dlatego moim zdaniem chcwała ludziom z GŻ za to, ze potrafili powiedzieć nie chcieliśmy tego, przepraszamy. Zmiana tej reklamy będzie dowodem, ze nie są to czcze słowa. Naprawdę, abstrahując od smaku Żywca, należy się im za to szacunek. Za to, że utrzymuja browar Zamkowy, portera Żywieckiego, patronują Giełdzie w Żywcu i Konkursowi Piw Domowych.
            I naprawdę cieszę się, że mogę to napisać, bo wbrew wcześniejszym insynuacjom nie zależało mi na darmowym piwie od Żywca, gdyż na Giełdzie się najprawdopodobniej nie pojawię.
            Stawiam wręcz wniosek, że jeśli rzeczywiscie usuną końcówkę rzeczonej reklamy można im odpuścić temat koszulek. Pomimo bowiem, że uważam, ze niestety hasło "Żywiec. Prawie jak piwo" jest boleśnie prawdziwe, a do tego śmieszne, to jednak możemy pokusić się o gest dobrej woli z naszej strony.
            blog.kopyra.com

Comment

• ergie
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.05
              • 1041

Ja "Heinekenów" nie pijam od wielu lat. A jeśli chodzi o koszulkę to moim skromnym zdaniem wystarczyłby napis

Żywiec prawie jak piwo domowe.
              Prawie robi wielką różnicę.

Wet za wet, nie trza pisać nic więcej.

Uważam też, że już na Giełdę Krakowską należałoby przygotować pewną ilość ulotek informujących o całej sytacji i rozdawać przybywającym, mógły być też na jednym ze stolików tekst protestu do podpisania.

PS.
              A przeprosiny wymuszone to żadne przeprosiny, przynajmniej dla mnie.
              Last edited by ergie; 2006-01-31, 21:26.
              Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
              ------------------------------------------------------------------
              Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!

Comment

• arzy
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.06
                • 2814

Jedną z waższniejszy kwestii w tym całym zamieszaniu jest to że Żywiec porównuje swoje wyroby do innych piw.
                Bardzo wkurzyła mnie jedna z reklam pokazująca jakiś angoli czy irlandczyków siedzących przed knajpką i pijących ciemy płyn. Uważam to za bardzo niesmaczne.
                Kolejny żarcik to zółw na który to fakt otworzył mi oczy pewien forumowicz.

Ciekawe czy Żywiec (nie mówię tu o piwie, ludziach na produkcji tylko o ludziach którzy za wszelką cenę chcą zdobyć coraz większy rynek, zamknąć kolejny browar i przekupić resteuratorów) puściłby płazem komu innemu porównanie ich piwa do czegoś innego i poniżanie go przy tym?

Kolejny aspekt to Kodeks Reklamowy Browarów Polskich. Po co podpisywać jeżeli się go nie przestrzega. Może lepiej nie podpisywać.

A Żywiec niech warzy jak najdłużej tylko niech pozwoli warzyć innym.

Pozdrowienia dla ludzi z Żywca, którym zależy na piwie.
                "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

Bractwo Piwne
                Skład Piwa
                Piszę poprawnie po polsku!

Comment

• adam16
                  • 2001.02
                  • 9865

Jedną z waższniejszy kwestii w tym całym zamieszaniu jest to że Żywiec porównuje swoje wyroby do innych piw.
                  [/COLOR]
                  Tu trzeba jednak zauważyc że nie Żywiec jeden - to samo robi Carlsberg z Okocimiem-Zagłodą - inna sprawa, że porównuje swoje piwo z innymi koncerniakami.
                  Browar Hajduki.
                  adam16@browar.biz

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

• Wielki_B
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.02
                    • 1968

Becik - moje wyrazy uznania!

Comment

• żąleną
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.01
                      • 13239

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika biermann
                      Jakoś tak na giełdzie za aktywni nie byli bo nikogo zbierającego podpisy nie widziałem.
                      Ja natomiast trafiłem na aktywistę minutę po wejściu.

Jeśli rzeczywiście kontrowersyjny fragment zostanie usunięty, wyrazy szacunku. Bo piwowarów domowych jest tak mało (tylko spokojnie ), że bez problemu mogliby to olać.

A Becik niedługo na złość babci odmrozi sobie palce i będzie pijał same koncernowe.

Comment

• crizz
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.02
                        • 1255

Czy ktoś z Was wie, jaką czcionką (chodzi mi o nazwę) są pisane hasła reklamowe Żywca? Ewentualnie, czy istnieje jakiś sposób (oprogramowanie), żeby móc to ustalić?

Comment

• jerzy
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2001.10
                          • 4707

Istnieją tylko katalogi z fontami (drukowane oraz elektroniczne) które można sobie przeglądać i szukać w nich podobieństw. I wcale nie jest powiedziane, że w nich się znajdzie...
                          Na stronach Grupy Żywiec znalazłem link do identyfikacji gdzie najprawdopodobniej są podane wszystkie fonty i kolory, jednak aby tam wejść trzeba być dziennikarzem.

Proponowana przeze mnie wcześniej "z pamięci" Futura (konkretnie: Bold Condensed) jest rzeczywiście podobna, jednak literka a jest niestety zupełnie inna.
                          browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

Comment

• Małażonka
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.03
                            • 4602

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                            (...)Ale jeśli tak będzie to na prawdę jestem pod wrażeniem i budzi postawa taka budzi mój szacunek, bo mało jest koncernów gotowych przyznać się do błędów.
                            Trochę na kredyt, ale brawo!
                            Pod tym tekstem podpisuję się wszystkimi kończynami

(...). Czy my wszyscy, a szczególnie Ci "dotknięci" nie uwarzyli kiedyś kwasiżura? Ja takie przypadki miałem i wcale sie tego nie wstydzę. (...)
                            No, takich BIGB-a trochę nawarzyła. Tylko...
                            Zaszczycały one kanalizację, a nie były przekazywane do degustacji znajomym....
                            Żadne piwo nie opuściło naszych progów, jeśli go wcześniej nie spróbowaliśmy. Częstujemy znajomych różnymi warkami – tymi lepszymi i tymi gorszymi, natomiast dbamy o to by degustatorzy nie wykrzywiali się tak jak Ci na ekranie. Czy poczułam się śmiertelnie obrażona? Nie, ale nie zmienia to faktu, że według mnie ta reklama była niesmaczna. Dlatego cieszy mnie dobra wola Browaru i deklaracja zmiany…
                            Przy okazji pozdrawiam Browar w Żywcu, nie za ich politykę w stosunku do innych browarów, rynkową ekspansję, którą tworzą ludzie - A NIE BROWAR, piwo(...), ale za swoją historię, za to że stoi, że działa, że jest.
                            Za to z tym się zgadzam w pełnej rozciągłości…
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
                            (...)A Becik niedługo na złość babci odmrozi sobie palce i będzie pijał same koncernowe.
                            ..., z tym zresztą też
                            Last edited by Małażonka; 2006-02-01, 09:34.

Comment

• joelka
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.03
                              • 817

A reklama se hula w najlepsze...

Naprawdę wierzycie, że ktoś to zmieni specjalnie dla paru zbulwersowanych piwowarów?

Comment

• e-prezes
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2002.05
                                • 19260

zaraz, zaraz, ale miało być chyba po 6 lutego, nie? dajcie spokój do 7-go z ferowaniem niesłusznych opinii.

Comment

Przetwarzanie...
                                X