Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czapayew
Rok 2005 w Polskim Browarnictwie
Collapse
X
-
+nowe browary restauracyjne
+Regina pszeniczne
+nowa giełda w Ciechanowie
+Smocza Głowa
+nieustający rozrost piwowarstwa domowego
+Palone
+Zimowe
+II Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie
-Okocim Porter nie dla Polaków
-Dog in the fog
Sugerowany antyprzebój 2006 - reklama Żywca. Ale to się okaże za rok, może, nie daj Bóg, ktoś ich przebije
Comment
-
-
Plusy:
+ Heban
+ Palone
+ Kasztelan Zimowy
+ nowe browary restauracyjne
+ możliwość kupienia Irlandzkiego Mocnego w Płocku
Minusy:
- niedostępność Portera Okocimskiego
- niedostępność Portera Okocimskiego
- niedostępność Portera OkocimskiegoBIRRARE HUMANUM EST
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czapayew- nowy ZagłobaPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia-Dog in the fogPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jimmy_jbCo wy chcecie od nieszczęsnego "Dog in the fog"? Przecież to w założeniu jest piwo "damskie" (ew. "metroseksualne") i chyba nie ma sensu narzekać na to że nie smakuje piwnym koneserom (ew. ortodoksom). A moim zdaniem większy wybór to coś pozytywnego.
Zagłoba komuś nie smakować ale są też osoby którym smakuje. Jesli kierujecie się swoimi gustami to nie uogólniajcie.
Sam moge wymienić kilkadziesiąt piw z małych browarów, które uważam za gorsze od od jakiegoś koncernowego ale nie będę robić tu sieczki ideologicznej że "każde małe lepsze od dużego".
Mając więcej obiektywizmu uważam Dog-a za ciekawe i niezłe piwo mimo tego, że nie jest to produkt które ja będę często pijać. Cieszę się że nawet KP stać na wypuszczenie na rynek czegoś innego.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
+ nowe browary restauracyjne;
+ niepasteryzowane Ciechany;
+ lepsza dostępność ciekawych piw we Wrocławiu w porównaniu z rokiem 2004;
+ Regina Pszeniczne
+ Smocza Głowa
+ (mały) Palone za odmianę
- mała ilość porterów;
- praktycznie brak pszenicznych polskich piw (prócz Reginy i browarów restauracyjnych
-(duży) brak portera z Okocimia na polskim rynku (skandal);
- niepewna sytuacja w Zwierzyńcu.
- ciągły wzrost udziału na rynku koncernów kosztem mniejszych browarówMM961
4:-)
Comment
-
-
Sumując wszystkie plusy i minusy poprzedniego roku myslę , że nie jest żle. Ale konkrety. Moja klasyfikacja.
+ Nowe browary restauracyjne ze szczególny uwzględnieniem Spiża w Katowicach
+ Polskie ALE ( Smocza )
+ Próby koncernu CP wprowadzające nowe marki spoza Pilsów ( Palone , Zagłoba ,Zimowe , Polarne )
+ Browar Racibórz reaktywacja
+ Frater 7,6 ( czyli coś jednak po Palm-ie zostało )
+/- Zabrze przejęte przez Van Pur ( + że uratowano browar a - za ograniczenie asortymentu i dostępności )
- Coraz trudniej w sklepach zdobyć piwa spoza produkcji koncernowej
- Wszechwładna dominacja GŻ , KP w restauracjach i pubach
- Odmiejscowienie marek piwnych i brak jasnych informacji o miejsu warzenia
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becikPrzychylam sie do postu Jimmiego_b, naprawdę nie rozumiem czego chcecie od piw które WAM nie smakują. Nie są skierowane w Wasze gusta to juz musicie uważać je za minusy? Wszystko musi byc tylko pod Was (oczywiście "WAS" kieruje do innych osób także). Dlaczego nie wymieniacie gniotów z małych browarów? Osobiscie uważam, że taki Dog in the for jest o niebo lepszy od np. Diabelskiego z Bossa no ale jak tu szkalować Bossa.... przecież byłoby to ideologicznie niepoprawne. Może i nowy
Zagłoba komuś nie smakować ale są też osoby którym smakuje. Jesli kierujecie się swoimi gustami to nie uogólniajcie.
Sam moge wymienić kilkadziesiąt piw z małych browarów, które uważam za gorsze od od jakiegoś koncernowego ale nie będę robić tu sieczki ideologicznej że "każde małe lepsze od dużego".
Mając więcej obiektywizmu uważam Dog-a za ciekawe i niezłe piwo mimo tego, że nie jest to produkt które ja będę często pijać. Cieszę się że nawet KP stać na wypuszczenie na rynek czegoś innego.Ostatnia zmiana dokonana przez adam16; 2006-01-24, 11:15.Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
Comment
-
-
+ powstawanie browarów restauracyjnych
+ większa różnorodność piw produkowanych przez polskie browary (pszeniczna i ciemna regina, kilka innych ciemnych, ale ze Smoczej Głowy)
- porter okocimski tylko na eksport
- zmiana Juranda na KP w Hubertusie (wiem, że to dla piwowarstwa może mało ważne ale...)
- okocimski Zagłoba który być może komuś smakuje ale ze starym Zagłobą (a wykorzystuje jego tradycje marki) nie ma nic wspólnegoTo inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becikPrzychylam sie do postu Jimmiego_b, naprawdę nie rozumiem czego chcecie od piw które WAM nie smakują. Nie są skierowane w Wasze gusta to juz musicie uważać je za minusy?
uważam, że taki Dog in the for jest o niebo lepszy od np. Diabelskiego z Bossa no ale jak tu szkalować Bossa.... przecież byłoby to ideologicznie niepoprawneOstatnia zmiana dokonana przez Sokół83; 2006-01-24, 12:00.
Comment
-
-
Moje rozczarowania AD 2005:
- Palone: 1. bo wcale nie smakuje jak palone; 2. bo Palone, a nie Porter
- Faustus: bo wolałbym, żeby browary warzyły własne, a nie dystrybuowały cudze piwa
- Jurand: 1. za faule w stylu "Pilzner Elbląski"; 2. za uporczywe serwowanie koźlaka w zielonej butelce
Plus to oczywiście nowe browary restauracyjne, chociaż niestety nie dane mi było jeszcze w nich gościć.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam16To są plusy i minusy subiektywne, więc nie ma nic złego jeśli ktoś daje minusa piwu które mu nie smakuje.
Masz rację, subiektywne ale ten subiektywizm jest ukierunkowany. Kiedyś Slavoy w temacie Cherry Beer z Kormorana dobrze moim zdaniem ujął sedno sprawy. Piwo w sumie takie sobie a dostaje plusy za to tylko że to mały browar je wypuścił (łącznie z pochwałami dla browaru), a analogiczne "smakowe" z KP dostaje tylko krytykę.
Czy to jest ten sam subiektywizm?
Rozumiem też że subiektywnie muszę ocenić fakt, że żaden mały browar nie miał piwa gorszego w smaku od Zagłoby czy Doga.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Beciku - z Dogiem to wg mnie głównie chodzi o to, co wspomniał już Kopyr - o zawiedzione nadzieje. Najpierw KP wszystkimi swoimi działaniami promocyjnymi sugerowała, że będzie to piwo w stylu angielskim (działania te zresztą trwały po premierze tego napoju - reklamy, o kształcie szkła nie wspominając), a na rynek trafiło kolejne piwo z dodatkiem soku (tym razem z czarnej porzeczki), choć to pewnie nie sok z owoców, a odpowiednie estry
A żeby było na temat:
+ nowe browary restauracyjne
+giełda w Ciechanowie
+reaktywacja Raciborza, powstanie browaru w Łasku
+wizyta w Bavarianhaus w Częstochowie
+w miarę udany rok w BIGB-ie
-wyworzenie czego się tylko da z byłych Browarów Warszawskich
-zawiedzione nadzieje (Palone, Dog)
-śmierć Pana Romana Drzymulskiego (Bavarianhaus)
i pewnie jeszcze wiele innych, ale nie chce mi się dalej dołować...bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
-
+wizyta w Bavarianhaus w Częstochowie
+w miarę udany rok w BIGB-ie
Comment
-
-
Co rozjaśnić?bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
Comment