wizerunek kozła na etykietach

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • skandal
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1439

wizerunek kozła na etykietach

Może i na etykiecie jest wizerunek kozła (jako samca) ale muflona albo jakiejś owcy górskiej a chyba typowym wizerunkiem dla piwa koźlak jest głowa samca kozy.
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19292

nie jestem znawcą zwierząt, ale czy na amberowskim jest rzeczony kozioł (samiec kozy)?

Comment

• Shlangbaum
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2005.03
      • 5828

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skandal
      Może i na etykiecie jest wizerunek kozła (jako samca) ale muflona albo jakiejś owcy górskiej a chyba typowym wizerunkiem dla piwa koźlak jest głowa samca kozy.
      Kozioł to nie tylko gatunek ale też nazwa płci u niektórych zwierząt. Według przewodnika myśliwskiego (oni to się już znają ) samiec sarny to też kozioł. Samiec muflona też więc jest kozłem według tej samej publikacji, więc wszystko jest w porządku z tą etykietą

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• skandal
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.05
        • 1439

To że kozioł to samiec wielu gatunków rzędu parzystokopytnych to ja wiem Myślisz że nazwa piwa typu koźlak pochodzi od samców zwierząt tej rodziny? Ja sam tego nie wiem ale większość piw typu koźlak jakie udało mi się zobaczyć miało wizerunek kozła. może to temat na inny temat A co do pytania e-prezesa to na amberowskim kozlaku jest wizerunek samca kozy-rogi, głowa, uszy i charakterystyczna bródka, cechy kóz.

Comment

• Shlangbaum
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2005.03
          • 5828

To że kozioł to samiec wielu gatunków rzędu parzystokopytnych to ja wiem Myślisz że nazwa piwa typu koźlak pochodzi od samców zwierząt tej rodziny? Ja sam tego nie wiem ale większość piw typu koźlak jakie udało mi się zobaczyć miało wizerunek kozła. może to temat na inny temat A co do pytania e-prezesa to na amberowskim kozlaku jest wizerunek samca kozy-rogi, głowa, uszy i charakterystyczna bródka, cechy kóz.
          Mi do nazwy też koza/kozioł bardziej pasuje niż muflon czy inna rogata i kudłata kupa mięsa gotowa na wydojenie

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• skandal
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.05
            • 1439

To może załozymy temat przy piwie o rolnictwie i hodowli? Skończmy już w tym temacie te rozważania bo nas zaraz kontrola ukarze

Comment

• e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19292

przejrzałem swój zbiór etykiet bocków i powiem szczerze, że zagraniczne browary też nie trzymają się twojej klasyfikacji wyglądu zwierza na etykiecie.

Comment

• skandal
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.05
                • 1439

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                przejrzałem swój zbiór etykiet bocków i powiem szczerze, że zagraniczne browary też nie trzymają się twojej klasyfikacji wyglądu zwierza na etykiecie.
                Nie znają się

Comment

• grzech
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.04
                  • 4592

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                  Mi do nazwy też koza/kozioł bardziej pasuje niż muflon czy inna rogata i kudłata kupa mięsa gotowa na wydojenie
                  Ja bym się nie podejmował wydojenia muflona. Samiec owcy to tryk, a nie kozioł. W moich zbiorach obok kozłów, istotnie występują koziorożce, samce owiec, a nawet samiec sarny. Może w języku niemieckim bock ma szersze znaczenie, niż nasz kozioł.

Comment

• skandal
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.05
                    • 1439

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzech
                    Ja bym się nie podejmował wydojenia muflona. Samiec owcy to tryk, a nie kozioł. W moich zbiorach obok kozłów, istotnie występują koziorożce, samce owiec, a nawet samiec sarny. Może w języku niemieckim bock ma szersze znaczenie, niż nasz kozioł.
                    Może tak być, jestem naprawde ciekaw pochodzenia tej nazwy. Może zrobimy zbiór gatunków występujących na etykietach koźlaków?

Comment

• lzkamil
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.01
                      • 3611

Na Holenderskich koźlakach zwykle jest albo klasyczny kozioł albo coś muflonowatego.
                      Lepszy jabol pod okapem
                      niż GŻ, CP i KP !

Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

Comment

• ZIOMEK2
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2004.09
                        • 2523

Może tak być, jestem naprawde ciekaw pochodzenia tej nazwy.
                        Wydaje mi się, że jest to nazwa oczywista bo podobnie jak to piwo " kopie " ( bodzie też, mocne i szlachetne ),
                        tak też kozioł " kopnąć " może ( głową i nogami, szlachetny, postawny ).
                        Nazwa kiedyś przyjęta podobnie jak porter ( bo lubili go tragarze ) i już, a niekoniecznie etykieta musi określać charakter piwa bo przecież Vielkopopovicky Kozel lub Kamzik z Popradu nie są " bockami " ( kożlakami ) tylko nazwami regionalnymi piw.

Comment

• yendras
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2001.12
                          • 2052

Swoją drogą kozioł z Velkopopovickego wyglądał przez długie lata jak pudel

Comment

• ZIOMEK2
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2004.09
                            • 2523

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yendras
                            Swoją drogą kozioł z Velkopopovickego wyglądał przez długie lata jak pudel
                            ... a teraz chyba jak cap ale zauważyłem, że rzadko capi

Comment

• agaalex
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2006.04
                              • 1

Bardzo dobre piwo.

Comment