Doszły mnie słuchy, iż Lubelskie Browary zostały pośrednio przejęte przez Kompanie Piwowarską . Stało się to ponoć tak: KP przejęła Faxe który to wcześniej wykupił 50% udziałów Perły. Mam pytanie do forumowiczów. Ile w tym prawdy? Temat będzie dotyczył nie tylko Perły, ponieważ Faxe swojego czasu interesowało się kilkoma browarami.
KP a Perła
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika PierunDoszły mnie słuchy, iż Lubelskie Browary zostały pośrednio przejęte przez Kompanie Piwowarską . Stało się to ponoć tak: KP przejęła Faxe który to wcześniej wykupił 50% udziałów Perły. Mam pytanie do forumowiczów. Ile w tym prawdy? Temat będzie dotyczył nie tylko Perły, ponieważ Faxe swojego czasu interesowało się kilkoma browarami.
Co zaś do Perły i Faxe, to przedstawiciel Perły zapewniał mnie, że mają 51% (znaczy Perła ma) i Faxe może oczekiwac co najwyżej dywidendy.Last edited by kopyr; 2006-01-24, 08:44.
-
-
obyś miał racje; bo jak przejmą, rozwalą tak samo jak Dojlidy - zrobią piwo Bóbr, zostawią Cartera, a reszte wywalą
Comment
-
-
Koncerny mogą w neoliberalizmie wszystko i żaden urząd im nie podskoczy bo zasłonią się "wolnym" rynkiem. Była już identyczna sytuacja gdy Heineken orzejmował BBAG co oznaczało na polskim rynku wchłonięcie BBAG przez GŻ i rychłe zakmnięcie browarów warszawskich na przykład.To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zythumKoncerny mogą w neoliberalizmie wszystko i żaden urząd im nie podskoczy bo zasłonią się "wolnym" rynkiem. Była już identyczna sytuacja gdy Heineken orzejmował BBAG co oznaczało na polskim rynku wchłonięcie BBAG przez GŻ i rychłe zakmnięcie browarów warszawskich na przykład.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyrTak, tyle, ze GŻ ma/miało chyba poniżej 30% udział w rynku, a z ostatnich informacji jakie słysząłem, to KP ociera się o już magiczna liczbę 40%. A że nie jest tak prosto to świadczy przykład Coca-Coli, która tak sobie nabrechtała w papierach, ze musiała zawrzeć układ z Komisją Europejską, na mocy którego m.in. w sklepach, w których jest tylko jedna lodówka z napojami gazowanymi (bezalkoholowymi) i należy do CC, to własciciel sklepu może 20% tej lodówki wykorzystać na ekspozycję konkurencyjnych napojów gazowanych, w tym Pepsi. Dostałem takie oficjalne pismo w tym roku, a jeszcze w poprzednim PH Coca-Coli zarzekał się, ze nas czyli Polski ta sprawa nie obejmie.
POZDRAWIAM - bogdan
Comment
-
-
z tego co wiem Dojlidy robią obecne jedynie Żubra, Classic i Złote; Leżajsk dalej robi jasne pełne i mocne; latem nawet było w jednym ogródku w Łodzi ale mocny strasznie podjeżdzał alkoholem - Prawie Jak Faxe Ekstra Strong.Last edited by Sokół83; 2006-01-24, 19:17.
Comment
-
Comment