KP a Perła

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pierun
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2005.05
    • 65

KP a Perła

Doszły mnie słuchy, iż Lubelskie Browary zostały pośrednio przejęte przez Kompanie Piwowarską . Stało się to ponoć tak: KP przejęła Faxe który to wcześniej wykupił 50% udziałów Perły. Mam pytanie do forumowiczów. Ile w tym prawdy? Temat będzie dotyczył nie tylko Perły, ponieważ Faxe swojego czasu interesowało się kilkoma browarami.
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pierun
    Doszły mnie słuchy, iż Lubelskie Browary zostały pośrednio przejęte przez Kompanie Piwowarską . Stało się to ponoć tak: KP przejęła Faxe który to wcześniej wykupił 50% udziałów Perły. Mam pytanie do forumowiczów. Ile w tym prawdy? Temat będzie dotyczył nie tylko Perły, ponieważ Faxe swojego czasu interesowało się kilkoma browarami.
    Nie sądzę, żęby w świetle przepisów antymonopolowych było możliwe, zeby KP kupiło Faxe.
    Co zaś do Perły i Faxe, to przedstawiciel Perły zapewniał mnie, że mają 51% (znaczy Perła ma) i Faxe może oczekiwac co najwyżej dywidendy.
    Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2006-01-24, 08:44.
    blog.kopyra.com

Comment

• Sokół83
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.12
      • 1598

obyś miał racje; bo jak przejmą, rozwalą tak samo jak Dojlidy - zrobią piwo Bóbr, zostawią Cartera, a reszte wywalą
      Z INNEJ BECZKI

www.fotopolska.eu

Comment

• zythum
        • 2001.08
        • 8305

Koncerny mogą w neoliberalizmie wszystko i żaden urząd im nie podskoczy bo zasłonią się "wolnym" rynkiem. Była już identyczna sytuacja gdy Heineken orzejmował BBAG co oznaczało na polskim rynku wchłonięcie BBAG przez GŻ i rychłe zakmnięcie browarów warszawskich na przykład.
        To inaczej miało być, przyjaciele,
        To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
        Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
        Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
        Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

Rządzący światem samowładnie
        Królowie banków, fabryk, hut
        Tym mocni są, że każdy kradnie
        Bogactwa, które stwarza lud.

Comment

• kopyr
          • 2004.06
          • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zythum
          Koncerny mogą w neoliberalizmie wszystko i żaden urząd im nie podskoczy bo zasłonią się "wolnym" rynkiem. Była już identyczna sytuacja gdy Heineken orzejmował BBAG co oznaczało na polskim rynku wchłonięcie BBAG przez GŻ i rychłe zakmnięcie browarów warszawskich na przykład.
          Tak, tyle, ze GŻ ma/miało chyba poniżej 30% udział w rynku, a z ostatnich informacji jakie słysząłem, to KP ociera się o już magiczna liczbę 40%. A że nie jest tak prosto to świadczy przykład Coca-Coli, która tak sobie nabrechtała w papierach, ze musiała zawrzeć układ z Komisją Europejską, na mocy którego m.in. w sklepach, w których jest tylko jedna lodówka z napojami gazowanymi (bezalkoholowymi) i należy do CC, to własciciel sklepu może 20% tej lodówki wykorzystać na ekspozycję konkurencyjnych napojów gazowanych, w tym Pepsi. Dostałem takie oficjalne pismo w tym roku, a jeszcze w poprzednim PH Coca-Coli zarzekał się, ze nas czyli Polski ta sprawa nie obejmie.
          blog.kopyra.com

Comment

• bogdan12345
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2003.06
            • 8

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
            Tak, tyle, ze GŻ ma/miało chyba poniżej 30% udział w rynku, a z ostatnich informacji jakie słysząłem, to KP ociera się o już magiczna liczbę 40%. A że nie jest tak prosto to świadczy przykład Coca-Coli, która tak sobie nabrechtała w papierach, ze musiała zawrzeć układ z Komisją Europejską, na mocy którego m.in. w sklepach, w których jest tylko jedna lodówka z napojami gazowanymi (bezalkoholowymi) i należy do CC, to własciciel sklepu może 20% tej lodówki wykorzystać na ekspozycję konkurencyjnych napojów gazowanych, w tym Pepsi. Dostałem takie oficjalne pismo w tym roku, a jeszcze w poprzednim PH Coca-Coli zarzekał się, ze nas czyli Polski ta sprawa nie obejmie.
            Zgadzam się z Sokół83. Browar Dojlidy, w którym miałem możliwość gościć w 1997 roku był wiodącym na podlaskim rynku, a jego szeroki asortyment piw także eksportowych był dostępny na całym Podlasiu i Mazurach. Nie wiem jak jest to dzisiaj ponieważ jestem mieszkańcem Beskidu Niskiego ( w moim mieście było dzisiaj rano -32st C to tak na magrinesie, dlatego wypiłem grzańca). W ówczesnym czasie u nas piwo Dojlidy było niedostępne, dzisiaj Piwo Żubr i Clasic zalega półki wszystkich sklepów Małopolski i Podkarpacia i nie cieszy się ogromnym wzięciem. Ja osobiście pamiętam smak Żubra z końca ubiegłego wieku, i to było to. Podobnie stało się z bliskim mi browarem Leżajsk, który to w latach 80-dziesiątych XX wieku był czołowym dostawcą piwa w Bieszczadach. Po przejęciu przez Grupę Żywiec sprowadził sie do rozlewania piwa Tatra. Tak samo będzie z browarem Lublin i Zwierzyniec. Dla mnie piwa regionalne to są piwa, które pomimo niekiedy nie najlepszego smaku i jakości warto kupować konsumować.
            POZDRAWIAM - bogdan

Comment

• Sokół83
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.12
              • 1598

z tego co wiem Dojlidy robią obecne jedynie Żubra, Classic i Złote; Leżajsk dalej robi jasne pełne i mocne; latem nawet było w jednym ogródku w Łodzi ale mocny strasznie podjeżdzał alkoholem - Prawie Jak Faxe Ekstra Strong.
              Ostatnia zmiana dokonana przez Sokół83; 2006-01-24, 19:17.
              Z INNEJ BECZKI

www.fotopolska.eu

Comment

• kishar
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2003.10
                • 1691

Wydaje mie się że to tylko plotka na takie przejecie KP musiało by mieć zgodę UOKIK.

Comment