Dlaczego u nas w browarorestauaracjach ceny są tak wysokie?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pinio74
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.10
    • 3881

    Z mojego podwórka. Ceny w Minibrowarze w Płocku są na poziomie porównywalnym z innymi pubami w mieście, niekiedy nawet tańsze. Cena 5 zł za 0,5 i 3 zł za 0,3 jest bardzo konkurencyjna, jednakże tłumów jeszcze nigdy nie zastałem. Jest to związane z tym, iż browar nie jest położony w ścisłym centrum imprezowym miasta (czyli ul. Grodzka, Tumska, Stary Rynek) i słabo jest sprawa nagłośniona w lokalnych mediach. Czasami odnoszę nawet wrażenie, że to celowy zabieg właściciela, który bardziej liczy na przekazywanie informacji poprzez zadowolonych klientów.
    BIRRARE HUMANUM EST

    Comment

    • Maidenowiec
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.07
      • 2287

      A piwo w Płocku było naprawdę dobre. Slavoy, tu nie chodzi tylko o ceny. Tylko co za tą cenę się de facto dostaje. Ja głosując nogami i kubkami smakowymi wspieram konkurencję, a cen jakoś szczególnie niższych to nie mają. Mówię tu o happy hours.
      Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

      Thou shallt not spilleth thy beer!

      Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

      Comment

      • grzeber
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼🍼
        • 2002.05
        • 2875

        Wszystko już prawie zostało powiedziane więc dodam tylko, że jakiś czas temu w jednym z tygodników było zestawienie poziomu życia z różnych miast Polski (stosunek średnich zarobków do podstawowego koszyka wydatków). Wyniki były takie, że na pierwszym miejscu były własnie. Może więc wyliczenia właściciela nie są wcale taki chybione, czas pokaże.
        pozdrawiam
        www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

        Comment

        • iron
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2002.08
          • 6717

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzeber
          Wszystko już prawie zostało powiedziane więc dodam tylko, że jakiś czas temu w jednym z tygodników było zestawienie poziomu życia z różnych miast Polski (stosunek średnich zarobków do podstawowego koszyka wydatków). Wyniki były takie, że na pierwszym miejscu były własnie.(...)
          własnie... ale co?
          bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
          Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
          Rock, Honor, Ojczyzna

          Comment

          • grzeber
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼🍼
            • 2002.05
            • 2875

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iron
            własnie... ale co?
            Hehe...musiałem 3 razy przeczytać te dwa posty aby zakapować o co chodzi .
            Widać jeszcze muszę trochę odpocząć .

            Miało być "Wyniki były takie, że na pierwszym miejscu były własnie Katowice".
            pozdrawiam
            www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19261

              Browarbizony chyba już tak mają, że muszą narzekać na ceny. 10 lat temu narzekali na wysokie ceny w restauracyjnych, a teraz na kraftowe sztosy.
              Last edited by e-prezes; 2017-04-06, 09:54.

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                Wszyscy tak mają. Nie narzekałeś nigdy na ceny benzyny, albo noclegi w hotelach trzygwiazdkowych, albo opłaty za miejsca parkingowe?

                Narzekanie na ceny kraftów jest o tyle uzasadnione, że przez dłuższy czas mieliśmy w Polsce deflację, więc trudno uzasadnić wzrost cen piwa wzrostem kosztu surowców. Również podatki nie szalały. Jakiś wpływ zapewne miały tzw. ceny światoe lub wahania kursu walut w przyopadku niektórych chmieli, ale głównym uzasadnieniem wzrostu cen są czynniki psychologiczne - a na to jak najbardziej narzekać trzeba.

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19261

                  Nie do końca się z tym zgodzę, choć masz rację w części.

                  Koszty produkcji piwa restauracyjnego i niewielkiego rzemieślniczego nie są takie same, choć na pewno na zbliżonym poziomie. Zupełnie inna historia to browary przemysłowe, które wypuszczają niskonakładowe piwa czy średnie regionalne, które faktycznie znacząco podniosły ceny swoich piw.

                  Ponad 10 lat temu mieliśmy zwykłe, regionalne piwa kosztujące "grosze" kontra restauracyjne. Dysproporcja była duża, ale jak widzisz spora część z tych regionalnych poszła w piach, restaurantów niewiele. Kto miał lepiej skalkulowaną cenę?

                  Dziś przy małej produkcji niektórych kraftów opłaca się bardziej limitować produkcję niż tłuc w nieskończoność to samo. Limitować ceną. Zwłaszcza jak się jest na swoim.

                  Poza tym koszty produkcji i wysokość podatków to nie jest jedyny wyznacznik ceny.

                  Comment

                  • Holy-Grail
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2010.06
                    • 320

                    Towar jest tyle wart, ile klient jest skłonny zapłacić.

                    Siedzę w zupełnie innej branży (usługi budowlane), ale wezmę tyle ile mogę.
                    Rośnie konkurencja - spada cena.
                    Widocznie wciąż jest podaż na krafty.
                    Trudno winić producenta, że ssie z rynku, póki może. Widocznie jeszcześmy nienasyceni piwem "innym". Widać to choćby po cenach "innych" (czytaj "niszowych") piw ważonych przez wielkich ważycieli. Ceny piw z Browaru Zamkowego w Cieszynie nie odbiegają od pozostałych piw rewolucyjnych.
                    Możemy mieć pretensje do popytu.

                    Comment

                    • Jimmy_jb
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2005.11
                      • 911

                      Odbiegają. Cieszyn chodzi po ok. 6 złotych. Pokaż mi krafta za takie pieniądze. I jeszcze się przyczepię do "ważenia".
                      Last edited by Jimmy_jb; 2017-04-06, 21:20.
                      Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                      Comment

                      • Pendragon
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2006.03
                        • 13952

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jimmy_jb Wyświetlenie odpowiedzi
                        Cieszyn chodzi po ok. 6 złotych. Pokaż mi krafta za takie pieniądze.
                        Czarna Owca, ceny starogardzkie
                        Last edited by Pendragon; 2017-04-06, 22:19.

                        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                        Comment

                        • Gringo
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼
                          • 2007.07
                          • 2160

                          Obniżanie cen kraftów byłoby sprzeczne ze zdrowym rozsądkiem tego który prowadzi ten biznes. Skoro ktoś sprzedaje całą produkcję piw po 5 zł/szt. to dlaczego ma sprzedawać po 3 zł/szt. ?

                          Ci których drażni to zjawisko, niech odpowiedzą mi na jedno proste pytanie.

                          Masz mieszkanie które chcesz sprzedać - warte na rynku 200 tys. PLN, (sąsiad też takie ma w tej cenie do sprzedania). Przychodzi łoś fioletowy, wykłada 300 tys. PLN i mówi że kupuje bo fajna hipsterska okolica i hipsterski widok z balkonu. Jest napalony na zakup jak Arab na kurs pilotażu.
                          Co robisz ?
                          a) korygujesz gościa i sprzedajesz mu za 200 tys.?
                          b) bierzesz gościa i lecisz z nim czym prędzej do notariusza i sprzedajesz w ustalonej cenie ?

                          Ja też mam odruch nerwowy jak widzę ceny kraftów w takiej cenie z wątpliwą jakością, ale pozostaje tylko obrócić się na pięcie. Nie jestem jak to się mówi, "targetem" tych produktów i pozostawiam produkty tego typu targetowui który dokona konsumpcji w ustalonej cenie.

                          Comment

                          • Jimmy_jb
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2005.11
                            • 911

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                            Czarna Owca, ceny starogardzkie
                            Czarna Owca to normalni rzemieślnicy a mi chodziło o taki birgikowo hipsterski kraft z liśćmi kafiru wędzonymi owczym łajnem w beczce po śliwowicy.
                            Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                            Comment

                            • Cooper
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🍼🍼
                              • 2002.11
                              • 6056

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Holy-Grail Wyświetlenie odpowiedzi
                              Siedzę w zupełnie innej branży (...) Widać to choćby po cenach "innych" (czytaj "niszowych") piw ważonych przez wielkich ważycieli.
                              Wielu tutaj w tym i ja sadzimy błędy ortograficzne ale że jesteśmy wszyscy w tematyce piwnej to akurat na warzenie jesteśmy wyczuleni i lubimy hejcić tym co takie błędy robią
                              Last edited by Cooper; 2017-04-07, 19:40.
                              Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                              1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

                              Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

                              Comment

                              • kiszot
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                🍼🍼
                                • 2001.08
                                • 8109

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jimmy_jb Wyświetlenie odpowiedzi
                                Odbiegają. Cieszyn chodzi po ok. 6 złotych. Pokaż mi krafta za takie pieniądze. I jeszcze się przyczepię do "ważenia".
                                Idz do marketu a zobaczysz.
                                Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                                1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                                Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                                Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                                So von Natur, Natur in alter Weise,
                                Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                                Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X