Dlaczego u nas w browarorestauaracjach ceny są tak wysokie?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kishar
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.10
    • 1691

    Dlaczego u nas w browarorestauaracjach ceny są tak wysokie?

    No jak czytam opisy to miejsce musi byc przednie, i tak sie zastanawiam dla czego u nas w browarorestaaracjach ceny sa tak wysokie, skoro w Czechach sa tak niskie, nawet w Pradze za piwko w pivovarskim dumie płaci się 30 koron,
  • zythum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.08
    • 8305

    #2
    Odpowiedź pewnie ART przeniesie do polityki a sprawa jest prosta. Bo u nas panuje amerykański kapitalizm w którym chciwość i maksymalizacja zysku w najkrótszym czasie odgrywa najwiekśzą rolę a Czesi wybrali model europejski - brania pod uwagę możliwości ludzi oraz zyski rozłożone na lata.
    To inaczej miało być, przyjaciele,
    To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
    Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
    Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
    Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

    Rządzący światem samowładnie
    Królowie banków, fabryk, hut
    Tym mocni są, że każdy kradnie
    Bogactwa, które stwarza lud.

    Comment

    • kishar
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.10
      • 1691

      #3
      No pewnie przerzuci
      nie do końca się z Toba zgodze, bo w USA cen piwa nie są takie kosmiczne, a ogólnie ceny są nieraz niższe niż w europie i także w Polsce( np. żywnośc, samochody,benzyna)
      Według mnie wynika to poczęści z tego że coś takiego jak browarrestauracyjny jest traktowany jak coś niesamowitego wręcz kosmicznego, więc i piwo powinno kosztowac niewiadomo ile, a ten kto w to inwestuję uważa że powinien zarobic jak najszybciej i jak najwięcej (uważam że ma do tego prawo inwestuję włąsne przeciez pieniądze, co nie oznacza że to mi sie podoba)
      Może się do końca nie znam ale sadze że można zainwestowac w browar restauracyjny i zarobić na tym, oferując normalne ceny np. 6 zł za piwo, to i tak bedzie wiecej niz w Czechach. Przecież browar restauracyjny w porównaiu do browaru "przemysłowego" zgarnia także zysk który w normalnym obrocie przypada hurtowni/knajpie, a nie sądze żeby koszty stworzenia browaru a potem uwarzenia piwa w przeliczeniu na hl były o wielę większe niż w przypadku zwykłego browaru.

      Comment

      • żąleną
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.01
        • 13239

        #4
        ... bo browarorestauracji jest mało. Gdyby w każdym większym mieście było ich co najmniej pięć, ceny pewnie by spadły.

        Poza tym w Polsce browarorestauracje są sprofilowane jako miejsca snobistyczne (nie używam tu tego określenia wartościująco). Problem polega na tym, że jest to snobizm lokalowy, a nie piwny. Ale być może w tym dzikim kraju inaczej na razie nie można.

        Będzie dobrze. Można wyczuć ruch w temacie knajp warzących własne piwa. Jest to co prawda ruch pięciomiesięcznego płodu , ale lepsze to niż nic.

        Comment

        • kibi
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.07
          • 1875

          #5
          Temat wysokich cen był poruszany na przykładzie Bierhalle w wątku: http://www.browar.biz/forum/showthre...t=54163&page=1. Nie wiem jak robią to Czesi. Do mnie przemówił koszt wyposażenia browaru restauracyjnego. Ktoś w tamtym wątku, powołując się na artykuł prasowy podał że może on wynosić "grubo ponad milion Euro".
          Wcale się nie dziwię że ktoś wyłożywszy taką kasę, ma na uwadze w pierwszej kolejności odzyskanie poniesionych nakładów. W drugiej kolejności zapewne zadba o osiąganie dochodów bo browar restauracyjny nie jest przedsięwzięciem charytatywnym tylko komercyjnym.
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
          ... bo browarorestauracji jest mało. Gdyby w każdym większym mieście było ich co najmniej pięć, ceny pewnie by spadły.
          Być może wtedy ceny by spadły, ale zważywszy na wymienione powyżej koszty, nie spodziewam sie masowego wysypu tego typu lokali.

          Comment

          • żąleną
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.01
            • 13239

            #6
            Rzeczywiście długo jeszcze żadne polskie miasto nie będzie miało pięciu takich lokali. Ale prorokuję, że co roku będą w Polsce dwie nowe browarorestauracje.

            PS Milion euro to chyba górna granica.

            Comment

            • yendras
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.12
              • 2052

              #7
              W Poznaniu nie jest tak źle - ceny w Brovarii są na poziomie koncerniaków dostępnych na Starym Rynku.

              Comment

              • kishar
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2003.10
                • 1691

                #8
                Czyli w Poznaniu jak chca to mogą, a cena miliona euro to na pewno jest wygórowana cena ale tyle się płaci za szklane kadzie to byl wybór inwestora, można pewnie zrobić to taniej bez utraty jakości piwa.

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kishar
                  Czyli w Poznaniu jak chca to mogą...
                  Szkoda, że Yendras nie napisał, jakie to są ceny. A są takie, jak w innych browarorestauracjach i innych koncerniakorestauracjach w centrach dużych miast. W Polsce po prostu piwo jest drogie jako piwo, a że browary restauracyjne lokują się z reguły w drogich miejscach (np. centra handlowe), to i ceny muszą mieć odpowiedni poziom.

                  Comment

                  • yendras
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2001.12
                    • 2052

                    #10
                    Pils: 6 zł / 0,5 i 4 zł/0,3. Miodowe i specjalne (jeśli jest) są droższe o złotówkę.

                    Comment

                    • docent
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2002.10
                      • 5205

                      #11
                      Zgadzam się z Krzysiem. Ceny w browarach restauracyjnych w Polsce w porównaniu do cen piwa w lokalach w danym mieście wcale nie są wysokie. Kształtują się one podobnie do cen piwa w lokalach usytuowanych w okolicy minibrowaru. U nas w kraju generalnie ceny piwa są wysokie więc temat powinien brzmieć: 'Dlaczego w Polsce ceny w lokalach są tak wysokie?'.
                      Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                      Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                      Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                      Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                      Comment

                      • becik
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🍼🍼
                        • 2002.07
                        • 14999

                        #12
                        "Problem wysokich cen" (o ile jest to problem) w browarach retauracyjnych bierze sie tylko stąd, że część forumowiczów porównuje nasze ceny do cen czeskich i słowackich gdzie jak wiadomo jest bardzo tanio.
                        Byłem w dość wielu "brewpubach" za granicą i ceny w polskich odpowiednikach są w stosunku do nich niskie.
                        Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                        Comment

                        • Shlangbaum
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2005.03
                          • 5828

                          #13
                          Podam przykład C.K. browaru. Jak się im piwo udaje, to mogę zapłacić te 6,90 zł z dunkla ale jak robią paskudnego pszeniczniaka lub kwaśne jasne to jest to przesada. Tu pojawia się właśnie snobizm - płacę za to, że TO PRZECIEŻ C.K., JEDYNY TAKI BROWAR W MIEŚCIE! - ale to tylko głupota właściciela, bo żadko tam przychodzą piwosze, częściej bogatsi studenci, turyści i bardziej snobistyczna dresiarnia na LUX DISCO NIGHT co piątek A takie towarzystwo jest przez właściciela porządane, bo im chodzi nie o klase a o kase, więc drą ile mogą (przykład zamawiania pięciolitrowej rury - kosztuje niemalże tyle samo co pięć kupionych osobno piw - z jakąś groszową zniżką). Żenada.

                          Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                          Comment

                          • docent
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2002.10
                            • 5205

                            #14
                            Fakt. CK Browar robi chyba najgorsze piwo wśród polskich browarów restauracyjnych...Stosunek jakości do ceny fatalny
                            Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                            Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                            Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                            Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                            Comment

                            • piokl13
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2003.06
                              • 946

                              #15
                              Bo u nas generalnie ceny piwa w lokalach są zdecydowanie wyższe niż w Czechach. Jak obok w knajpie jest prawie piwo za 7, to dlaczego w browarnianej ma być prawdziwe za 4?

                              Comment

                              Przetwarzanie...