Jakie kryteria musi spełniać porter by nosić miano portera bałtyckiego?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • abernacka
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.12
    • 10869

    #1

    Jakie kryteria musi spełniać porter by nosić miano portera bałtyckiego?

    A od kiedy porter z Witnicy jest porterem bałtyckim?
    Witnica exportuje swojego portera przedewszystkim do Szwecji, Okocim do USA i Kanady, a swego czasu widziałem także Portera z Strzelca we Francji.
    Piwna turystyka według abernackiego
  • kishar
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.10
    • 1691

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
    A od kiedy porter z Witnicy jest porterem bałtyckim?
    Witnica exportuje swojego portera przedewszystkim do Szwecji, Okocim do USA i Kanady, a swego czasu widziałem także Portera z Strzelca we Francji.
    To jak porter z Witnicy nie jest porterem bałtyckim??? to jakim jest??? przecież nie brytyjskim.

    Comment

    • abernacka
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.12
      • 10869

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kishar
      To jak porter z Witnicy nie jest porterem bałtyckim??? to jakim jest??? przecież nie brytyjskim.
      Nie jest ani bałtycki ani angielski.
      Nie wiem czy miałeś kiedyś okazje spróbować portera, który został uwarzony np. w Łodzi lub Strzelcu. I nie poczułeś różnicy między nimi a tym z Witnicy? Nie zastanowiło ciebie, że ten z Bossa jest mniej goryczkowy, bardziej słodkawy z mniejszą ilością blg (witnicki ma 18% a tamte po 22%). Jest po prostu inny gatunek portera!
      Ostatnia zmiana dokonana przez abernacka; 2006-02-05, 17:37.
      Piwna turystyka według abernackiego

      Comment

      • Twilight_Alehouse
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.06
        • 6310

        #4
        Ale porter z Witnicy mieści się w granicach stylu. Wiadomo że te o Blg 22 są lepsze, ale te 18 Blg też zasługują na miano portera bałtyckiego.

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #5
          Cytat z artykułu Czesa:

          "Istotne parametry – OG 1,060 - 1,090, tj. ok. 15 -22 % wag. ekstraktu w brzeczce nastawnej, FG 1,016 – 1,024, tj. ok. 4-6 % wag. ekstraktu (pozornego) w piwie. Alkohol w % obj. 5,5 – 9,5 (typowo 7 – 8,5 %). Goryczka 20 – 40 IBU."

          Zatem Witnicki jak najbardziej się mieści. Mi się wydaje, że ogólnie porter bałtycki charakteryzuje się przede wszystkim tym, że jest porterem dolnej fermentacji.
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Jaroslav
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            🍼
            • 2005.10
            • 967

            #6
            No widzę, że Marusia mnie ubiegła, główną cechą
            portera bałtyckiego jest dolna fermentacja.
            Trochę zmniejszony ekstrakt nie wyklucza portera
            z Witnicy z kanonu porterów bałtyckich.
            Ostatnia zmiana dokonana przez Jaroslav; 2006-02-05, 17:54.

            Comment

            • abernacka
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.12
              • 10869

              #7
              W takim razie dziwnym trafem piłem w Stanach portery które także się mieściły w tych granicach ale były podobnie jak Witnicki słodkawe, mało goryczkowe i były na pewno dolnej fermentacji. I dam głowe, że chłopaki z tych browarów nie miały na myśli portera bałtyckiego
              Piwna turystyka według abernackiego

              Comment

              • abernacka
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.12
                • 10869

                #8
                Jeszcze raz powtarzam to nie jest porter bałtycki ponieważ posiada inny smak i zapach!
                Piwna turystyka według abernackiego

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #9
                  Chyba trzeba będzie Wujka Czesa poprosić o rozstrzygnięcie sporu
                  W swoim artykule pisze on równiez o którymś piwie z państw bałtyckich górnej fermentacji, zatem możliwe, że należałoby przyjąć, że porter bałtycki to porter:
                  -ekstrakt 15-22 blg
                  -warzony na terenie państw nadbałtyckich
                  -obojętnie, czy dolnej, czy górnej fermentacji

                  W każdym razie tak czy siak, Witnica i tak się miesci, a juz piwa z USA nie
                  Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2006-02-05, 18:07.
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • abernacka
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.12
                    • 10869

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                    (...)

                    W każdym razie tak czy siak, Witnica i tak się miesci, a juz piwa z USA nie

                    Wydawało mi się, że porter Bałtycki jest nazywany nie dlatego, że pochodzi z takiego czy innego kraju ale dlatego, że ma inny odmienny smak i charakterystyczny aromat którego brakuje np. porterowi z Witnicy.
                    Piwna turystyka według abernackiego

                    Comment

                    • Twilight_Alehouse
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2004.06
                      • 6310

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                      -warzony na terenie państw nadbałtyckich
                      -obojętnie, czy dolnej, czy górnej fermentacji
                      Nie zgodzę się z tymi warunkami.
                      Po pierwsze, miejsce warzenie nie musi implementować przynależnosci do stylu. Wiele browarów amerykańskich robi o wiele lepsze India Pale Ale czy Brown Ale niż browary brytyjskie. I bardziej zgodne z wyznacznikami styli
                      Po drugie, zdecydowanie dolnej. Porter bałtycki wykształcił się z Russian Imperial Stout i początkowo różnił się od niego właśnie dolną fermentacją. Jest to więc zbyt istotna kwestia.

                      Comment

                      • Makaron
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.08
                        • 2107

                        #12
                        A czy przypadkiem istotny wplyw na styl piwa nie ma rodzaj slodow?
                        "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                        Comment

                        • Twilight_Alehouse
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2004.06
                          • 6310

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
                          Jeszcze raz powtarzam to nie jest porter bałtycki ponieważ posiada inny smak i zapach!

                          Wydawało mi się, że porter Bałtycki jest nazywany nie dlatego, że pochodzi z takiego czy innego kraju ale dlatego, że ma inny odmienny smak i charakterystyczny aromat którego brakuje np. porterowi z Witnicy.
                          Ale to są Twoje subiektywne wrażenia! Na przykład według mnie smak i zapach witnickiego portera pasuja do stylu. I to też jest subiektywne odczucie.
                          Obiektywne są natomiast wyznaczniki podane przez Czesa. I z jego autorytetem nie zamierzam dyskutować.

                          Comment

                          • Sokół83
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.12
                            • 1598

                            #14
                            Jeszcze raz powtarzam to nie jest porter bałtycki ponieważ posiada inny smak i zapach!
                            czy to oznacza że np taki Amber Classic który posiada inny smak i zapach niż Plzensky Prazdroj nie jest pilsem??

                            chyba żadnen gatunek piwa że nie ma ściśle określonych parametrów (że musi mieć 22% ekstraktu i 9% alkoholu i tylko i wyłacznie tyle); prawda jest taka że w polsce były najpopularniejsze portery z taką właśnie zawartością co nie oznacza że tak jest wszędzie i tak bedzie zawsze

                            o gatunku piwa decydują:
                            - parametry
                            - surowce
                            - sposób produkcji
                            - i czasem miejsce
                            akurat porter bałtycki nie jest przypisany do bałtyku a określenie wzięło się stąd że jest on w tym rejonie świata najpopularniejszy i trzeba go było odróżnić jakoś od portera brytyjskiego; co reszty pukntów musi sie wypowiedziec jakiś znawca

                            Porter bałtycki wykształcił się z Russian Imperial Stout i początkowo różnił się od niego właśnie dolną fermentacją
                            tak z reguły jest pisane w różnej literaturze ale mnie to troche dziwi; stout jest nieprzeźroczysty, a poter bałtycki pod światło jest wiśniowy - podobnie jak portery brytyjskie
                            Z INNEJ BECZKI

                            www.fotopolska.eu

                            Comment

                            • Twilight_Alehouse
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2004.06
                              • 6310

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sokół83
                              tak z reguły jest pisane w różnej literaturze ale mnie to troche dziwi; stout jest nieprzeźroczysty, a poter bałtycki pod światło jest wiśniowy - podobnie jak portery brytyjskie
                              To niewątpliwie. Dzisiejszy porter bałtycki jest warzony z innego zasypu niż RIS, ale to jest raczej kwestia ewolucji stylu.

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • dadek
                                Chorwacja, Zagrzeb, Illica 222, Pivana/Pivovara Grif
                                dadek
                                To miejsce odwiedziłem już przy swojej pierwszej wizycie w Zagrzebiu, a było to już 20 lat temu... Wtedy w Chorwacji (zupełnie tak jak w Polsce) specjalnego wyboru piw nie było a tu, kilka minut tramwajem od ścisłego centrum, zawsze lało się Ožujsko czy Zagrebačko ze znajdującego się...
                                2021-09-09, 22:46
                              • Soldau
                                kapsle WM 2018 z Witnicy
                                Soldau
                                Może ma ktoś kapsle z Witnicy- WM2018, zdejmowane. Wzamian komplet z Carlsberga
                                lub coś znajdę z zagranicy.
                                2018-08-28, 19:06
                              • Prusak
                                Balans, Kurpiowskie Porter
                                Prusak
                                Hm, miałem zamiar dokładnie opisać to piwo, ale po degustacji przeszła mi na to ochota, Ale żeby nie poprzestać na stwierdzeniu, że piwo jest "takie sobie", dwa słowa o nim. W zapachu, jeśli wziąć pod uwagę deklarowany styl, nędza. Raczej przypomina jakiegoś milk stouta niż...
                                2023-03-24, 01:45
                              • darekd
                                Pinta, Of The Month Save The King
                                darekd
                                Special bitter z podserii sentymentalnej "Back in style" czyli powrotów do zapomnianych i niemodnych stylów.

                                5% alk, East Kent Golding

                                Miedziane. Ciut siarki na początek, słodowość w nosie, w ustach też sporo goryczki. Słodowość fajna lekko podpalane, miękkie...
                                wczoraj, 23:38
                              • bastion
                                Łotwa. Liepaja. Pasta Iela 1-2N, Vecais Taizel's.
                                bastion
                                Na pewno Lipawa ( bo tak brzmi polska nazwa tego miasta) zasługuje na nieco więcej niż pospieszne przemykanie z parasolem w ręce przez uliczki, jak to miało miejsce w moim przypadku. Niestety trafiłem na mały armagedon pogodowy i musiałem bardzo zawęzić tamtejsze peregrynacje. Z drugiej strony...
                                2025-01-10, 21:09
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...