Jakie kryteria musi spełniać porter by nosić miano portera bałtyckiego?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krotoszyniak
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2002.08
    • 516

    #16
    Zgadzam sie w zupelnosci do powyzszych postow . Styl per se Porter Baltycki ma raczej historyczno regionalny wymiar , najlepszym dowodem na to jest ze czesc Baltyckich Porterow np z Dani sa fermentacji gornej - wiec inaczej niz Polskie . Obecnie mozna zauwazyc "w skali swiatowej" nasladownictwo podstylu ze tak bym nazwal Polskiego (czyli fermentacji dolnej). Wiele mikrobrowarow w USA nawet nazywa te produkty Polski Porter np z Browaru Dominion . Dodatkowa cecha Polskich Baltykow bylo to ze mial on 22 blg choc ostanio widac trend w dol np: (Browar Boss) . Zgaduje tylko ze ow numer ma odnosnik historycznych wymogow odgornych dzieki socjalistycznym regulacjom .
    Admin z Ratebeera
    Licencjonowany Sedzia BJCP (E0894)
    Poromotor piwnej Polski na swiat :)

    Comment

    • macmon
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2002.10
      • 140

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krotoszyniak
      Zgaduje tylko ze ow numer ma odnosnik historycznych wymogow odgornych dzieki socjalistycznym regulacjom .
      Mam pytanie. O jakim numerze piszesz, bo nie kojarzę "socjalistycznych regulacji" dotyczących "wymogów odgórnych" pod względem "odnośników historycznych"??? Możesz mnie oświecic???

      Comment

      • Shlangbaum
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2005.03
        • 5828

        #18
        A czy nie można by ogólnie przyjąć, że porter bałtycki to ciemne piwo dolnej fermentacji o ekstrakcie powyżej koźlaka warzone z użyciem słodów palonych i karmelowych?
        Ostatnia zmiana dokonana przez Shlangbaum; 2006-02-17, 14:18.

        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19298

          #19
          to zdefiniuj jeszcze koźlaka i dolną fermentację oraz co to jest ciemne piwo

          Comment

          • Krotoszyniak
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2002.08
            • 516

            #20
            macmon- Nie jestem tygo pewien , ale mozna wyciagniac wnioski ze powojenny wplyw wladz partyjnych na tak-zwane Polskie Normy czyli PN byl totalny . PN-60 i PN-66 , piwo Porter musialo miec 22blg i ponad 5 % alcoholu prawda?
            <br>
            Shlangbaum- tak ale to tylko tak mozna powiedziec o Polskim Baltyckim Porterze , sa przeciez Baltyckie Portery gornej fermenacji wazone w innych krajach.
            Admin z Ratebeera
            Licencjonowany Sedzia BJCP (E0894)
            Poromotor piwnej Polski na swiat :)

            Comment

            • Shlangbaum
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2005.03
              • 5828

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krotoszyniak
              ,Shlangbaum- tak ale to tylko tak mozna powiedziec o Polskim Baltyckim Porterze , sa przeciez Baltyckie Portery gornej fermenacji wazone w innych krajach.
              No właśnie. Czy to jeszcze portery bałtyckie

              Krakowski Konkurs Piw Domowych !

              Comment

              • Krotoszyniak
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2002.08
                • 516

                #22
                cytat "No właśnie. Czy to jeszcze portery bałtyckie?" . I tu jest wlasnie pies pogrzebany . Historycznie podejscie sugeruje ze tak , jest tu gdzies napisany bardzo ladnie artykul na ten temat .Technicznie ? Hmmm , piwne style ewoluja z czasem dostosowuja sie to otoczenia tak tez jest z naszym Porterem Baltyckim dolnej fermentacji (czyli Lager a nie Ale) . By droche wiecej namieszac dodam ze slyszlem o Baltyckich Portereach ktore uzywaja drozdzy gornej fermentacji ale sam praces jest w niskich temperaturach i ow piwo lageruje dluzej niz Ale czyli ow taka hybryda. Osobiscie bym sie sklanial do stworzenia pod-gatunku pod nazwa "Polski Baltycki Porter" czyli piwo krore jest zawsze dolnej fermentacji .
                Admin z Ratebeera
                Licencjonowany Sedzia BJCP (E0894)
                Poromotor piwnej Polski na swiat :)

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10798

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krotoszyniak
                  , jest tu gdzies napisany bardzo ladnie artykul na ten temat . .
                  a no jest TU
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • dadek
                    Chorwacja, Zagrzeb, Illica 222, Pivana/Pivovara Grif
                    dadek
                    To miejsce odwiedziłem już przy swojej pierwszej wizycie w Zagrzebiu, a było to już 20 lat temu... Wtedy w Chorwacji (zupełnie tak jak w Polsce) specjalnego wyboru piw nie było a tu, kilka minut tramwajem od ścisłego centrum, zawsze lało się Ožujsko czy Zagrebačko ze znajdującego się...
                    2021-09-09, 22:46
                  • Soldau
                    kapsle WM 2018 z Witnicy
                    Soldau
                    Może ma ktoś kapsle z Witnicy- WM2018, zdejmowane. Wzamian komplet z Carlsberga
                    lub coś znajdę z zagranicy.
                    2018-08-28, 19:06
                  • Prusak
                    Balans, Kurpiowskie Porter
                    Prusak
                    Hm, miałem zamiar dokładnie opisać to piwo, ale po degustacji przeszła mi na to ochota, Ale żeby nie poprzestać na stwierdzeniu, że piwo jest "takie sobie", dwa słowa o nim. W zapachu, jeśli wziąć pod uwagę deklarowany styl, nędza. Raczej przypomina jakiegoś milk stouta niż...
                    2023-03-24, 01:45
                  • darekd
                    Pinta, Of The Month Save The King
                    darekd
                    Special bitter z podserii sentymentalnej "Back in style" czyli powrotów do zapomnianych i niemodnych stylów.

                    5% alk, East Kent Golding

                    Miedziane. Ciut siarki na początek, słodowość w nosie, w ustach też sporo goryczki. Słodowość fajna lekko podpalane, miękkie...
                    wczoraj, 23:38
                  • bastion
                    Łotwa. Liepaja. Pasta Iela 1-2N, Vecais Taizel's.
                    bastion
                    Na pewno Lipawa ( bo tak brzmi polska nazwa tego miasta) zasługuje na nieco więcej niż pospieszne przemykanie z parasolem w ręce przez uliczki, jak to miało miejsce w moim przypadku. Niestety trafiłem na mały armagedon pogodowy i musiałem bardzo zawęzić tamtejsze peregrynacje. Z drugiej strony...
                    2025-01-10, 21:09
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...