Jakie kryteria musi spełniać porter by nosić miano portera bałtyckiego?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • abernacka
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.12
    • 10861

    Jakie kryteria musi spełniać porter by nosić miano portera bałtyckiego?

    A od kiedy porter z Witnicy jest porterem bałtyckim?
    Witnica exportuje swojego portera przedewszystkim do Szwecji, Okocim do USA i Kanady, a swego czasu widziałem także Portera z Strzelca we Francji.
    Piwna turystyka według abernackiego
  • kishar
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.10
    • 1691

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
    A od kiedy porter z Witnicy jest porterem bałtyckim?
    Witnica exportuje swojego portera przedewszystkim do Szwecji, Okocim do USA i Kanady, a swego czasu widziałem także Portera z Strzelca we Francji.
    To jak porter z Witnicy nie jest porterem bałtyckim??? to jakim jest??? przecież nie brytyjskim.

    Comment

    • abernacka
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.12
      • 10861

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kishar
      To jak porter z Witnicy nie jest porterem bałtyckim??? to jakim jest??? przecież nie brytyjskim.
      Nie jest ani bałtycki ani angielski.
      Nie wiem czy miałeś kiedyś okazje spróbować portera, który został uwarzony np. w Łodzi lub Strzelcu. I nie poczułeś różnicy między nimi a tym z Witnicy? Nie zastanowiło ciebie, że ten z Bossa jest mniej goryczkowy, bardziej słodkawy z mniejszą ilością blg (witnicki ma 18% a tamte po 22%). Jest po prostu inny gatunek portera!
      Last edited by abernacka; 2006-02-05, 18:37.
      Piwna turystyka według abernackiego

      Comment

      • Twilight_Alehouse
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.06
        • 6310

        #4
        Ale porter z Witnicy mieści się w granicach stylu. Wiadomo że te o Blg 22 są lepsze, ale te 18 Blg też zasługują na miano portera bałtyckiego.

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #5
          Cytat z artykułu Czesa:

          "Istotne parametry – OG 1,060 - 1,090, tj. ok. 15 -22 % wag. ekstraktu w brzeczce nastawnej, FG 1,016 – 1,024, tj. ok. 4-6 % wag. ekstraktu (pozornego) w piwie. Alkohol w % obj. 5,5 – 9,5 (typowo 7 – 8,5 %). Goryczka 20 – 40 IBU."

          Zatem Witnicki jak najbardziej się mieści. Mi się wydaje, że ogólnie porter bałtycki charakteryzuje się przede wszystkim tym, że jest porterem dolnej fermentacji.
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Jaroslav
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            🍼
            • 2005.10
            • 967

            #6
            No widzę, że Marusia mnie ubiegła, główną cechą
            portera bałtyckiego jest dolna fermentacja.
            Trochę zmniejszony ekstrakt nie wyklucza portera
            z Witnicy z kanonu porterów bałtyckich.
            Last edited by Jaroslav; 2006-02-05, 18:54.

            Comment

            • abernacka
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.12
              • 10861

              #7
              W takim razie dziwnym trafem piłem w Stanach portery które także się mieściły w tych granicach ale były podobnie jak Witnicki słodkawe, mało goryczkowe i były na pewno dolnej fermentacji. I dam głowe, że chłopaki z tych browarów nie miały na myśli portera bałtyckiego
              Piwna turystyka według abernackiego

              Comment

              • abernacka
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.12
                • 10861

                #8
                Jeszcze raz powtarzam to nie jest porter bałtycki ponieważ posiada inny smak i zapach!
                Piwna turystyka według abernackiego

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #9
                  Chyba trzeba będzie Wujka Czesa poprosić o rozstrzygnięcie sporu
                  W swoim artykule pisze on równiez o którymś piwie z państw bałtyckich górnej fermentacji, zatem możliwe, że należałoby przyjąć, że porter bałtycki to porter:
                  -ekstrakt 15-22 blg
                  -warzony na terenie państw nadbałtyckich
                  -obojętnie, czy dolnej, czy górnej fermentacji

                  W każdym razie tak czy siak, Witnica i tak się miesci, a juz piwa z USA nie
                  Last edited by Marusia; 2006-02-05, 19:07.
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • abernacka
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.12
                    • 10861

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                    (...)

                    W każdym razie tak czy siak, Witnica i tak się miesci, a juz piwa z USA nie

                    Wydawało mi się, że porter Bałtycki jest nazywany nie dlatego, że pochodzi z takiego czy innego kraju ale dlatego, że ma inny odmienny smak i charakterystyczny aromat którego brakuje np. porterowi z Witnicy.
                    Piwna turystyka według abernackiego

                    Comment

                    • Twilight_Alehouse
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2004.06
                      • 6310

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                      -warzony na terenie państw nadbałtyckich
                      -obojętnie, czy dolnej, czy górnej fermentacji
                      Nie zgodzę się z tymi warunkami.
                      Po pierwsze, miejsce warzenie nie musi implementować przynależnosci do stylu. Wiele browarów amerykańskich robi o wiele lepsze India Pale Ale czy Brown Ale niż browary brytyjskie. I bardziej zgodne z wyznacznikami styli
                      Po drugie, zdecydowanie dolnej. Porter bałtycki wykształcił się z Russian Imperial Stout i początkowo różnił się od niego właśnie dolną fermentacją. Jest to więc zbyt istotna kwestia.

                      Comment

                      • Makaron
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.08
                        • 2107

                        #12
                        A czy przypadkiem istotny wplyw na styl piwa nie ma rodzaj slodow?
                        "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                        Comment

                        • Twilight_Alehouse
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2004.06
                          • 6310

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
                          Jeszcze raz powtarzam to nie jest porter bałtycki ponieważ posiada inny smak i zapach!

                          Wydawało mi się, że porter Bałtycki jest nazywany nie dlatego, że pochodzi z takiego czy innego kraju ale dlatego, że ma inny odmienny smak i charakterystyczny aromat którego brakuje np. porterowi z Witnicy.
                          Ale to są Twoje subiektywne wrażenia! Na przykład według mnie smak i zapach witnickiego portera pasuja do stylu. I to też jest subiektywne odczucie.
                          Obiektywne są natomiast wyznaczniki podane przez Czesa. I z jego autorytetem nie zamierzam dyskutować.

                          Comment

                          • Sokół83
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.12
                            • 1598

                            #14
                            Jeszcze raz powtarzam to nie jest porter bałtycki ponieważ posiada inny smak i zapach!
                            czy to oznacza że np taki Amber Classic który posiada inny smak i zapach niż Plzensky Prazdroj nie jest pilsem??

                            chyba żadnen gatunek piwa że nie ma ściśle określonych parametrów (że musi mieć 22% ekstraktu i 9% alkoholu i tylko i wyłacznie tyle); prawda jest taka że w polsce były najpopularniejsze portery z taką właśnie zawartością co nie oznacza że tak jest wszędzie i tak bedzie zawsze

                            o gatunku piwa decydują:
                            - parametry
                            - surowce
                            - sposób produkcji
                            - i czasem miejsce
                            akurat porter bałtycki nie jest przypisany do bałtyku a określenie wzięło się stąd że jest on w tym rejonie świata najpopularniejszy i trzeba go było odróżnić jakoś od portera brytyjskiego; co reszty pukntów musi sie wypowiedziec jakiś znawca

                            Porter bałtycki wykształcił się z Russian Imperial Stout i początkowo różnił się od niego właśnie dolną fermentacją
                            tak z reguły jest pisane w różnej literaturze ale mnie to troche dziwi; stout jest nieprzeźroczysty, a poter bałtycki pod światło jest wiśniowy - podobnie jak portery brytyjskie
                            Z INNEJ BECZKI

                            www.fotopolska.eu

                            Comment

                            • Twilight_Alehouse
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2004.06
                              • 6310

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sokół83
                              tak z reguły jest pisane w różnej literaturze ale mnie to troche dziwi; stout jest nieprzeźroczysty, a poter bałtycki pod światło jest wiśniowy - podobnie jak portery brytyjskie
                              To niewątpliwie. Dzisiejszy porter bałtycki jest warzony z innego zasypu niż RIS, ale to jest raczej kwestia ewolucji stylu.

                              Comment

                              Przetwarzanie...