Zgadzam sie w zupelnosci do powyzszych postow . Styl per se Porter Baltycki ma raczej historyczno regionalny wymiar , najlepszym dowodem na to jest ze czesc Baltyckich Porterow np z Dani sa fermentacji gornej - wiec inaczej niz Polskie . Obecnie mozna zauwazyc "w skali swiatowej" nasladownictwo podstylu ze tak bym nazwal Polskiego (czyli fermentacji dolnej). Wiele mikrobrowarow w USA nawet nazywa te produkty Polski Porter np z Browaru Dominion . Dodatkowa cecha Polskich Baltykow bylo to ze mial on 22 blg choc ostanio widac trend w dol np: (Browar Boss) . Zgaduje tylko ze ow numer ma odnosnik historycznych wymogow odgornych dzieki socjalistycznym regulacjom .
Jakie kryteria musi spełniać porter by nosić miano portera bałtyckiego?
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrotoszyniakZgaduje tylko ze ow numer ma odnosnik historycznych wymogow odgornych dzieki socjalistycznym regulacjom .
Comment
-
-
A czy nie można by ogólnie przyjąć, że porter bałtycki to ciemne piwo dolnej fermentacji o ekstrakcie powyżej koźlaka warzone z użyciem słodów palonych i karmelowych?Last edited by Shlangbaum; 2006-02-17, 14:18.
Comment
-
-
macmon- Nie jestem tygo pewien , ale mozna wyciagniac wnioski ze powojenny wplyw wladz partyjnych na tak-zwane Polskie Normy czyli PN byl totalny . PN-60 i PN-66 , piwo Porter musialo miec 22blg i ponad 5 % alcoholu prawda?
<br>
Shlangbaum- tak ale to tylko tak mozna powiedziec o Polskim Baltyckim Porterze , sa przeciez Baltyckie Portery gornej fermenacji wazone w innych krajach.Admin z Ratebeera
Licencjonowany Sedzia BJCP (E0894)
Poromotor piwnej Polski na swiat :)
Comment
-
-
cytat "No właśnie. Czy to jeszcze portery bałtyckie?" . I tu jest wlasnie pies pogrzebany . Historycznie podejscie sugeruje ze tak , jest tu gdzies napisany bardzo ladnie artykul na ten temat .Technicznie ? Hmmm , piwne style ewoluja z czasem dostosowuja sie to otoczenia tak tez jest z naszym Porterem Baltyckim dolnej fermentacji (czyli Lager a nie Ale) . By droche wiecej namieszac dodam ze slyszlem o Baltyckich Portereach ktore uzywaja drozdzy gornej fermentacji ale sam praces jest w niskich temperaturach i ow piwo lageruje dluzej niz Ale czyli ow taka hybryda. Osobiscie bym sie sklanial do stworzenia pod-gatunku pod nazwa "Polski Baltycki Porter" czyli piwo krore jest zawsze dolnej fermentacji .Admin z Ratebeera
Licencjonowany Sedzia BJCP (E0894)
Poromotor piwnej Polski na swiat :)
Comment
-
Comment