Jakie kryteria musi spełniać porter by nosić miano portera bałtyckiego?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krotoszyniak
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2002.08
    • 516

    #16
    Zgadzam sie w zupelnosci do powyzszych postow . Styl per se Porter Baltycki ma raczej historyczno regionalny wymiar , najlepszym dowodem na to jest ze czesc Baltyckich Porterow np z Dani sa fermentacji gornej - wiec inaczej niz Polskie . Obecnie mozna zauwazyc "w skali swiatowej" nasladownictwo podstylu ze tak bym nazwal Polskiego (czyli fermentacji dolnej). Wiele mikrobrowarow w USA nawet nazywa te produkty Polski Porter np z Browaru Dominion . Dodatkowa cecha Polskich Baltykow bylo to ze mial on 22 blg choc ostanio widac trend w dol np: (Browar Boss) . Zgaduje tylko ze ow numer ma odnosnik historycznych wymogow odgornych dzieki socjalistycznym regulacjom .
    Admin z Ratebeera
    Licencjonowany Sedzia BJCP (E0894)
    Poromotor piwnej Polski na swiat :)

    Comment

    • macmon
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2002.10
      • 140

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krotoszyniak
      Zgaduje tylko ze ow numer ma odnosnik historycznych wymogow odgornych dzieki socjalistycznym regulacjom .
      Mam pytanie. O jakim numerze piszesz, bo nie kojarzę "socjalistycznych regulacji" dotyczących "wymogów odgórnych" pod względem "odnośników historycznych"??? Możesz mnie oświecic???

      Comment

      • Shlangbaum
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2005.03
        • 5828

        #18
        A czy nie można by ogólnie przyjąć, że porter bałtycki to ciemne piwo dolnej fermentacji o ekstrakcie powyżej koźlaka warzone z użyciem słodów palonych i karmelowych?
        Last edited by Shlangbaum; 2006-02-17, 15:18.

        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19244

          #19
          to zdefiniuj jeszcze koźlaka i dolną fermentację oraz co to jest ciemne piwo

          Comment

          • Krotoszyniak
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2002.08
            • 516

            #20
            macmon- Nie jestem tygo pewien , ale mozna wyciagniac wnioski ze powojenny wplyw wladz partyjnych na tak-zwane Polskie Normy czyli PN byl totalny . PN-60 i PN-66 , piwo Porter musialo miec 22blg i ponad 5 % alcoholu prawda?
            <br>
            Shlangbaum- tak ale to tylko tak mozna powiedziec o Polskim Baltyckim Porterze , sa przeciez Baltyckie Portery gornej fermenacji wazone w innych krajach.
            Admin z Ratebeera
            Licencjonowany Sedzia BJCP (E0894)
            Poromotor piwnej Polski na swiat :)

            Comment

            • Shlangbaum
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2005.03
              • 5828

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krotoszyniak
              ,Shlangbaum- tak ale to tylko tak mozna powiedziec o Polskim Baltyckim Porterze , sa przeciez Baltyckie Portery gornej fermenacji wazone w innych krajach.
              No właśnie. Czy to jeszcze portery bałtyckie

              Krakowski Konkurs Piw Domowych !

              Comment

              • Krotoszyniak
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2002.08
                • 516

                #22
                cytat "No właśnie. Czy to jeszcze portery bałtyckie?" . I tu jest wlasnie pies pogrzebany . Historycznie podejscie sugeruje ze tak , jest tu gdzies napisany bardzo ladnie artykul na ten temat .Technicznie ? Hmmm , piwne style ewoluja z czasem dostosowuja sie to otoczenia tak tez jest z naszym Porterem Baltyckim dolnej fermentacji (czyli Lager a nie Ale) . By droche wiecej namieszac dodam ze slyszlem o Baltyckich Portereach ktore uzywaja drozdzy gornej fermentacji ale sam praces jest w niskich temperaturach i ow piwo lageruje dluzej niz Ale czyli ow taka hybryda. Osobiscie bym sie sklanial do stworzenia pod-gatunku pod nazwa "Polski Baltycki Porter" czyli piwo krore jest zawsze dolnej fermentacji .
                Admin z Ratebeera
                Licencjonowany Sedzia BJCP (E0894)
                Poromotor piwnej Polski na swiat :)

                Comment

                • anteks
                  maruda
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10759

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krotoszyniak
                  , jest tu gdzies napisany bardzo ladnie artykul na ten temat . .
                  a no jest TU
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  Przetwarzanie...