Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika boku
Kod kreskowy
Collapse
X
-
Być może kiedyś ten parametr będzie uwzględniany w opisie piwa. Przypuszczam, że kod jest jednoznacznym określeniem danego piwa. Ponadto czytając na rachunku z małego sklepu tę informację, dziwię się, że sprzedawczynie ten parametr wstukują do danych, a my nie. Oczywiście na paragonach z niewielu sklepów.
Ponadto może gdzieś jest baza tych danych i bardzo uprościłoby to stwierdzenie czy piwo jeszcze jest produkowane, czy też nie.
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bokuPonadto może gdzieś jest baza tych danych...
Gdyby to kogoś interesowało to struktura kodu EAN-13 wygląda następująco (o ile dobrze pamiętam):
- pierwsze 3 cyfry to kod kraju producenta (Polska - 590)
- 4 do 7 następnych cyfr to numer podmiotu gospodarczego który znakuje swoje towary
- 2 do 5 kolejnych cyfr to numer konkretnego produktu
- ostatnia cyfra - kontrolna
Tak więc z punktu widzenia producenta faktycznie kod identyfikuje produkt, ale dla nas szarych konsumentów jest to raczej bezużyteczne. Z tego co mi wiadomo EAN International tylko nadaje numery podmiotom gospodarczym ale nie gromadzi informacji dotyczących wszystkich będących w obrocie numerów detalicznych.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piokl13Zastąpi je RFID.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika konyGdyby to kogoś interesowało to struktura kodu EAN-13 wygląda następująco (o ile dobrze pamiętam):
- pierwsze 3 cyfry to kod kraju producenta (Polska - 590)
- 4 do 7 następnych cyfr to numer podmiotu gospodarczego który znakuje swoje towary
- 2 do 5 kolejnych cyfr to numer konkretnego produktu
- ostatnia cyfra - kontrolna
Comment
-
-
RFID to magazynowy system elektronicznego namierzania, czy coś w tym stylu. Małe nadajniki naklejane na artykuły. Takie jak zabezpieczenia chipowe na książkach w księgarni.Last edited by Shlangbaum; 2006-02-10, 10:25.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DreamerA tak z czystej naukowej ciekawości: co to takiego RFID ?
Będziesz miał towar w koszyku i podczas przechodzenia koło kasy-bramki, automatycznie naliczy się rachunek do zapłacenia.
To nie mżonka, to już lada dzień zawita.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piokl13To nie mżonka, to już lada dzień zawita.
A czy się przyjmie w sklepach to nie wiem. Kody drukuje się bezpośrednio na opakowaniu lub samym produkcie. Chipy trzeba by przyklejać do wszystkiego a to są dodatkowe koszty, co prawda śmiesznie małe ale zawsze. Pożyjemy - zobaczymy.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzes_chA czy system o którym piszecie będzie na tyle sprawny , że przy użyciu jakiś hiperczułych odbiorników ktoś będzie mógł kontrolować zawartość np mojej lodówki. Toż to raj dla marketingowców.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzes_chA czy system o którym piszecie będzie na tyle sprawny , że przy użyciu jakiś hiperczułych odbiorników ktoś będzie mógł kontrolować zawartość np mojej lodówki. Toż to raj dla marketingowców.
Comment
-
-
...Lecha, paczką słomek i butlą soku malinowego
To tylko taki głupi żart, nie traktuj Kony tego personalniebigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
Comment