Oczywiście że żartowałem , ale wiem sporo ludzi sięga po piwa mocniejsze właśnie po to aby poczuc jakikolwiek smak. Wychodzi więc na to że gdyby piwa słabsze miały swój smak , to może mocne miałyby mniejsze powodzienie. Nie zmienia to jednak faktu że kultura picia chyba nie jest zależna od ilości procentów.
kultura picia piwa
Collapse
X
-
A co to jest "kultura picia piwa"? Jak na razie tylko Marusia pokusiła się o definicję:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia... Tak, jak napisałam powyżej: piszecie, o kulturze picia, która jest elementem kultury w sensie dobrego zachowania. A sama kultura picia piwa polega na przestrzeganiu reguł podawania i spozywania tego trunku, to wszystko...Comment
-
Kultura: 1) całośc ludzkiego wyuczonego zachowania, przekazywana z pokolenia na pokolenie przez symbole,wraz z wszystkimi wytworami tych zachowań .
2) gatunkowy społecznie zorganizowany system świadomego przystosowaniu sie rodzaju ludzkiego do środowiska,realizowany za pomocą przedmiotowych wytworów i majacy na celu zaspokojenie jego potrzeb, które powodują wzbudzanie osrodków napędowych ( def.oparta o def. Bronisława Malinowskiego)
(def.z podrecznika prof. Wojciech Józef Burszta- 2 rok kulturoznawstwa U Wr.)
Definicji pojęcia kultury jest ponad 100 a spokojnie można ta liczbe powiększyć. Nie toczymy akademickiej dyskusji więc spokojnie można uzywać pojęcia potocznego "kultura picia piwa", ale rozumiem że pan Krzysztow potrzebuje definicji żeby wiedziec o czy mówi, więc proponuje(pomijajac słowo kultura, która wg. def. 1 jest całością):
Kompleksowe ujęcie całości zachowań Polaków, zwiazanych z piwem. (sposoby, style picia piwa, rodzaje kupowanego piwa, miejsca spożycia, motywacje,ilości,przedmioty zwiazane z piwem)
Mozna i tak, i chyba jest troche jasniej ale wydaje mi sie że i tak każdy wiedział o co chodziło, a kultura picia piwa brzmi krócej i poreczniej.Comment
-
Bo sam temat jest o niczym tak naprawdę, więc co się dziwiszComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuNie dziwię się, tylko stwierdzam fakt. Parę osób skonstatowało, że nie ma czegoś takiego, jak "kultura picia piwa", co zupełnie nie przeszkadza innym bić piany.Comment
-
Uważam, że kultura picia piwa może być niska = picie piwa leżąc na plaży lub wysoka = picie piwa na szycie Giewontu
A tak poważnie to sam zwrot jest pewnikiem zwłym sloganem, ale nie upierałbym się że nie istniej coś takiego jak właśnie "kultura picia/serwowania piwa"
Dobrze jest gdy piwo ma odpowiednią dla danego gatunku temperaturę, lane jest do czystej szklanki itp. itd.
A jeśli chodzi o dobry pub/piwiarnię to dobrze jak w niej jest czysto, obsługa miłai wiedzaca co nieco o serwowaniu tego trunku, piwo podawane jak należy (no i żeby wafla dawali ) Nie zaszkodzi dyskretna muzyka, wygodne wyposażenie, no i jakieś żarełko dopasowane do podawanych piw.Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
------------------------------------------------------------------
Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!Comment
Comment