Jak ja miałem małonaście lat, to bez problemu kupowałem piwo w sklepach i w knajpach. Czyżbym miał degresję? (Nie mylić z depresją - bo tą mam na pewno )
Dowód osobisty w knajpie/sklepie
Collapse
X
-
Ja zawsze mam przy sobie dowód, bo często mnie o niego proszą.. Bawią mnie miny sprzedawców, kiedy okazuję się, że osiemnaście lat to już parę lat temu skończyłam.
Ale raz jedna pani kioskarka mnie zagięła, waląc mi prosto z mostu, że wyglądam na czternaście lat. To już było lekkie przegięcie
Najdziwniejsze jest to, że zanim nie ukończyłam osiemnastki, nikt nie prosił mnie o okazanie dowodu, więc trochę byłam zdziwiona , jak nagle sklepikarze / kioskarze zaczęli o niego pytać. Widocznie ukończenie osiemnastego roku życia wpłynęło na mnie odmładzającoŻycie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MaggykWidocznie ukończenie osiemnastego roku życia wpłynęło na mnie odmładzającobrowerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zythumA dla mnie taki zakaz to absurd bo
a) niejeden 17 latek jest bardziej rozwinięty umysłowo od niejdenego 22 latka. I dlaczego ma sobie piwa nie kupić a tamtem może mimo, że jeden młodszy pić umie a ten starszy nie?
b) jest nie do wyegzekwowania - Jerzy napisałeś, że pani sprzedał tylko trzy piwa. Wypija je sobie w 4 osoby i zaraz przyjdą po nastepne 3. Ja pracując kiedys markecie miałem masę takich sytuacji. Nie sprzedałem jakimś małolatom, i przez okno widziałem jak jeden podszedł do jakiegoś gościa i ten wszedł i kupił dla nich.
To jest głupi zakaz bo kto chce i tak się napije. Jest tak samo niemądry jak zakaz picia pod chmurką- zamiast wypić sobie jedno piwko kulturalnie na ławeczce to musze kupowac wódę, przelewać do coli i pić takie coś a wtedy cała straż miejsca może mi naskoczyć. Efekt jest taki, że jestem dwa bardziej pijany niż gdybym sobie na tej ławce wypił piwo. A nie każdego stać na lokale i nie zawsze jest w nich coś ciekawe i nie zawsze się ma na nie ochotę.
Comment
-
-
Kupowałem także w sklepie o którym pisał Jerzy na wstępie ale nie miałem takich przepraw Na 90% miałem też na głowie czapkę bejsbolówę. Może byłem poprostu nieogolony .
OSobiście nie przeszkadza mi sprawdzanie dowodów osobistych i jestem za utrzymaniem tego przepisu. Fakt, że osoba dorosła poproszona przez małolata o kupno alkoholu wyraża zgodę niekoniecznie oznacza głupie prawo tylko głupotę czegoś zupełnie innego.
Zgadzam się, że człowiek w wieku 16 lat bywa bardziej rozwinięty fizycznie i/lub psychicznie od trzydziestolatka. Ale to nie jest wg mnie argument przemawiający za zniesieniem tego prawa.MM961
4:-)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MaggykWidocznie ukończenie osiemnastego roku życia wpłynęło na mnie odmładzająco
Moja siostra jeszcze miała taką sytuacje, że mając 32 lata nie chcieli jej sprzedać piwa.
Comment
-
-
Obecnie wiele sklepów przykleja sobie nalepkę, że małolatom papierosów czy alkoholu nie sprzedaje, tym czasem sprzedają jak leci.
Są chlubne wyjątki gdzie właściciel sklepu zaleca obsłudze legitymowanie młodo wyglądających osób i niesprzedawanie nietrzeźwym - tak jest np. w sieci "oczko" w Krakowie.
Osobiście skłaniam się ku przepisom obowiązującym w niektórych stanach USA gdzie każdy kupujący papierosy czy alkohol musi przedstawić dowód tożsamości - więc nawet jak przyjdzie 70 letni dziadziuś żeby kupić piwo, będzie mysiał przedstawić dowód.
A może by tak wprowadzić u nas model stosowany w SzwecjiA ponadto uważam, że koncerny należy zniszczyć!
Comment
-
-
W myśl obowiązującego prawa sprzedaż alkoholu nieletnim jest zabroniona.
Jeżeli legitymują Kobiety mające więcej niż zapisano w ustawie to oznacza to że młodziej wygladają.... W związku z tym należy przypuszczać, że "kuracja piwna" im służy.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
-
Mnie już jakoś od paru lat nie pytają o dowód, nie zmienia to jednak faktu, że jakiś czas temu mi się to zdarzyło i to, o dziwo, w Żabce. Zresztą zwykłem pytać w takiej sytuacji, czy wystarczy prawo jazdy, bo akurat mam na wierzchuSurowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Nasze prawo jest cokolwiek dziwne:
Sprzedaż alkoholu osobom nietrzeźwym jest również zabroniona - jak zatem zamawiać kolejne piwo ? Przychodzić do knajpy z "dyżurnym" abstynentem ? Zamawiać wszystkie piwa na początku ?Dalekosiężny
Obserwator
Obiektów
Dynamicznie
Epatujących
Ciekawymi
Koncepcjami
Comment
-
-
Ratio legis jest takie, że jak przychodzi ktoś solidnie naprany to nie powinno się mu sprzedawać więcej alkoholu, nie jest tutaj wymagana kontrola trzeźwości, wystarczy "rzut oka" na delikwenta i rozważenie czy może on dalej pić czy nie - taka jest tutaj rola sprzedawcy.A ponadto uważam, że koncerny należy zniszczyć!
Comment
-
-
Również i ja będąc jeszcze do niedawna niepełnoletni nie miałem większych problemów z kupnem piwa. Czasem jak babka nie chciała sprzedać to albo szło się do sklepu obok lub mówiło się że to dla taty. Pamiętam że też nie miałem problemu z wniesieniem piwa do szkoły na dyskoteke. Nauczyciele wszystkich przeszukiwali i zabierali co się tylko dało. Ja tymczasem wniosłem piwo jako Lifta jabłkowo-brzoskwiniowego. Co prawda były tam wlane 3 puszki Red'sa bo takie były moje początki ale nikt nie miał nawet najmniejszych podejrzeń że to moze być to.Browar Kapitański- Warzone na pełnym morzu
Comment
-
Comment