śląskie niepasteryzowane

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • balcerek
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.12
    • 7

    #1

    śląskie niepasteryzowane

    Witam
    Wczoraj w knajpie na przeciwko PAST-y (w Warszawie) raczyliśmy się śląskim niepasteryzowanym w butelce. I coś było nie tak z piwem, bowiem czuć było drożdze. Jak zaczeliśmy drążyć temat z barmanem, to okazało się, że na butelkach jest data przydatności do spożycia do maja. To jak to jest skoro (podobno ) niepasteryzowane może wytrzymać max 3 tygodnie?
  • piwowar2
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.11
    • 588

    #2
    A skad ta informacja, ze niby tylko 3 tygodnie?

    Comment

    • Shlangbaum
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2005.03
      • 5828

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika balcerek
      Wczoraj w knajpie na przeciwko PAST-y (w Warszawie) raczyliśmy się śląskim niepasteryzowanym w butelce. I coś było nie tak z piwem, bowiem czuć było drożdze.
      A co w tym złego Ja tam akurat uważam, że to duży plus

      A co do terminu, to weź sobie w sklepie do ręki jakiegokolwiek niemieckiego hefe-weizen i sprawdź datę ważności. Zobaczysz, że wiele miesięcy to standart. Jeżeli drożdże są zdrowe a zamknięcie jest sterylne to będą sobie spokojnie wegetować a piwu się nic nie stanie, jak tylko się go nie przegrzeje.

      Krakowski Konkurs Piw Domowych !

      Comment

      • Akren
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2004.12
        • 111

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
        A co w tym złego Ja tam akurat uważam, że to duży plus

        A co do terminu, to weź sobie w sklepie do ręki jakiegokolwiek niemieckiego hefe-weizen i sprawdź datę ważności. Zobaczysz, że wiele miesięcy to standart. Jeżeli drożdże są zdrowe a zamknięcie jest sterylne to będą sobie spokojnie wegetować a piwu się nic nie stanie, jak tylko się go nie przegrzeje.
        No tak ale w przypadku filtrowanego i niepasteryzowanego pilsa juz nie będzie tak dobrze bo wtedy rzeczywiście jego przydatność do spożycia jest krótka (jeśli jest faktycznie niepasteryzowany).

        Comment

        • ZIOMEK2
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.09
          • 2523

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika balcerek
          Witam
          Wczoraj w knajpie na przeciwko PAST-y (w Warszawie) raczyliśmy się śląskim niepasteryzowanym w butelce. I coś było nie tak z piwem, bowiem czuć było drożdze.
          a te " śląskie niepasteryzowane " to jest marka piwa czy " Śląskie " z BG ?

          Comment

          • robox
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.11
            • 8188

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ZIOMEK2
            a te " śląskie niepasteryzowane " to jest marka piwa czy " Śląskie " z BG ?
            Pewnie chodzi piwo z Browaru Śląskiego z Lwówka.

            Comment

            • balcerek
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2005.12
              • 7

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piwowar2
              A skad ta informacja, ze niby tylko 3 tygodnie?
              a między innymi stąd:

              Wszystko co związane z piwem i browarnictwem...Poddziały: Prasówka | Biblioteka | Ogłoszenia branżowe

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MAŁAŻONKA
              "Przemysłowe piwa niepasteryzowane (przynajmniej w Polsce) są filtrowane - pozbawione drożdży - stąd krótki termin do spożycia (2-3 tygodnie). Piwa domowe natomiast nie są filtrowane i drożdże cały czas mieszkają w piwie. Są to tzw. piwa żywe. Drożdże w takim piwie cały czas pracują wydłużając tym samym termin przydatności do spożycia...."

              Comment

              • balcerek
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2005.12
                • 7

                #8
                no ale akurat to piwo jest chyba filtrowane, bez drożdży.

                Comment

                • Twilight_Alehouse
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2004.06
                  • 6310

                  #9
                  Po pierwsze, pisz konkretniej że chodzi o Lwówek Śląski, bo z początku zastanawiałem się czy chodzi o Zabrze.
                  Po dugie, w podanym temacie jest wyraźnie napisane, że "niepasteryzowaność" piw z Lwówka to marketingowa ściema. Owszem, piwa nie podlegają procesowi pasteryzacji, ale podlegają procesowi stabilizacji. Szczegółów technicznych nie znam, ale w praktyce piwo i tak jest jałowe, więc może mieć długi termin przydatności do spożycia.
                  Ostatnia zmiana dokonana przez Twilight_Alehouse; 2006-02-26, 11:45.

                  Comment

                  • Sokół83
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.12
                    • 1598

                    #10
                    troche wyjde poza temat ale Lwówek zaczyna sie psuć, ostanio piłem Książęce 3 tygodnie przed upływem terminu ważności i piwo było już mocno nadkiśnięte , zaś kumplowi trafiło sie sikowate; może za dużo nagród dostali i wydaje im sie że mogą lecieć na opinii??
                    Z INNEJ BECZKI

                    www.fotopolska.eu

                    Comment

                    • robox
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.11
                      • 8188

                      #11
                      Na Książęce nie mogę narzekać, natomiast ostatnio Mocne Dobre jest ciężkie do spożycia.

                      Comment

                      • Akren
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2004.12
                        • 111

                        #12
                        Ja zauważyłem że ostatnio Książece jest nierówne bo trafiały mi się egzemplaże, które były bardzo dobre a inne mi jakoś zupełnie nie smakowały. Niedawno miałem też taki przypadek że stasznie cuchniało chociaż w smaku było dobre....

                        Comment

                        Related Topics

                        Collapse

                        • Alkoneser
                          Browary restauracyjne w Polsce
                          Alkoneser
                          Cześć,
                          mam taki niecny plan odwiedzin wszystkich browarów restauracyjnych w Polsce, tylko problem stanowi ustalenie ich kompletnej listy. Już myślałem, że mi się to udało i takich miejsc jest 109, ale w zeszły weekend byłem w Giżycku i okazało się, że tam również jest minibrowar...
                          2024-08-05, 11:26
                        • modzel
                          Piwo niepasteryzowane i niefiltrowane - przechowywane
                          modzel
                          Czy piwo niepasteryzowane i niefiltrowane może być przechowywane poza lodówką?
                          Nie mam na myśli długiego leżakowania a powiedzmy tydzień przetrzymywania w szafie.
                          2023-09-11, 16:30
                        • dadek
                          Poręba, Fabryczna 9, Browar Moon Lark
                          dadek
                          Szlajając się w końcu marca po Śląsku nie mogłem ominąć kolejnego nowego browaru. Choć działa od jesieni 2022 jest już dobrze znany piwoszom z całej Polski, tak jak i jego założyciel Paweł Masłowski, wiele lat pracujący dla Pinty w Browarze na Jurze w odległym o 8 km Zawierciu. Dzięki...
                          2024-04-13, 01:37
                        • dadek
                          Czechy, Vojkovice 252, Pivovar Koníček
                          dadek
                          Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
                          2023-11-22, 05:14
                        • Warzywo
                          Kamionka (Mazurska Manufaktura), Jurand Ciemne Niepasteryzowane
                          Warzywo
                          Alk. 5,6. Rozlane 01.12, przydatność 3 dni. Pozyskane przez sklep Maxurskiej Manufaktury, przyjechało kurierem.
                          piwo Jurand przez lata było symbolem wakacyjnych wypraw, pite z beczki w warszawskim Hubertusie umilało spotkania sekcji warszawskiej. Tak kiedys istniała sekcja i spotkania, ciekawe...
                          2021-12-02, 18:02
                        • Loading...
                        • Koniec listy.
                        Przetwarzanie...