AKCJA - Porter Okocimski nie tylko dla USA

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Maggyk
    Szara Adminiscjencja
    🍼
    • 2004.05
    • 5617

Mam nadzieję, że się wyrobicie do czwartku wieczorem, żebym mogła zrobić akcję w Świdnicy,
    Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
    Piwo domowe -
    Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
    PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

Comment

• Twilight_Alehouse
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.06
      • 6310

Projekt petycji

No i gotowe. Z przyczyn oczywistych nie mogłem występować z pozycji atakowania polityki koncernów
      Poddaję projekt pod dyskusję. Powiedzmy, że do jutrzejszego wieczora. Wtedy będę mógł wprowadzić ewentualne poprawki czy uzupełnienia.

Polski rynek w przeważającej mierze zdominowany jest przez piwa jasne typu pilzneńskiego, w wersjach z klasycznym poziomem ekstraktu oraz mocne. Piwa specjalne, ciemne czy aromatyzowane stanowią jedynie ułamek produkcji. A szkoda, bo oprócz konsumentów dla których słowo "piwo" jest tożsame z jasnym lagerem, rośnie coraz większa grupa osób poszukujących nowych smaków, odkrywających nowe gatunki. W Polsce jest to utrudnione, ponieważ większość sklepów oferuje ten sam, "jasny" asortyment, a ciekawostki spotyka się najczęściej wśród piw zagranicznych, na które nie wszystkich stać.
      Tym chętniej smakosze witają więc informacje o wprowadzeniu na rynek nowego, mniej typowego piwa. Spore zaciekawienie wzbudziła w związku z tym wiadomość, że Carlsberg Polska zamierza wrócić do zaprzestanej przed kilkoma laty produkcji portera bałtyckiego. Owo zaciekawienie szybko przerodziło się jednak w zdumienie, niedowierzania i żal, ponieważ faktycznie, Carlsberg Polska wznowił produkcję tego piwa, ale nie jest ono sprzedawane w naszym kraju, a wyłącznie po drugiej stronie Atlantyku.
      Piowosze skupieni wokół portalu internetowego browar.biz, w Towarzystwie Promocji Kultury Piwa Bractwo Piwne, czy też niezrzeszeni smakosze porterów bałtyckich zastanawiają się nad przyczynami tej sytuacji. Czy polscy konsumenci zostali uznani za niegodnych portera okocimskiego? Jeśli tak, to smutne, bo w końcu nazwa "Carlsberg Polska" powinna coś oznaczać, tak prestiżowy produkt jak porter bałtycki nie powinien być produktem wyłącznie eksportowym. Czy też Carlsberg Polska obawia się być może niedostatecznej sprzedaży na naszym rynku? Raczej niesłusznie, bo jedyne dostępne ogólnopolsko piwo z tego gatunku - Porter Żywiecki z Browaru Zamkowego w Cieszynie - cieszy się stałym zainteresowaniem konsumentów o wyrobionym smaku.
      Zwracamy się do Carlsberg Polska o wprowadzenie portera okocimskiego na rynek polski. Niech to piwo, bardzo wysoko oceniane przez nielicznych szczęśliwców, którzy pomimo jego niedostępnosci w Polsce mieli okazję go spróbować, wzbogaci polską scenę piwną o kolejnego portera bałtyckiego.
      Last edited by Twilight_Alehouse; 2006-03-07, 19:01.

Comment

• Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

Mi się podoba, tylko w zdaniu " Zwracamy się do Carlsberg Polska o wprowadzenie portera okocimskiego na rynek polski." miało byc chyba "Zwracamy się do CP z prośbą"?
        Last edited by Marusia; 2006-03-07, 19:10.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• Twilight_Alehouse
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.06
          • 6310

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
          Mi się podoba, tylko w zdaniu " Zwracamy się do Carlsberg Polska o wprowadzenie portera okocimskiego na rynek polski." miało byc chyba "Zwracamy się do CP z prośbą"?
          Miało być

Comment

• Pogoniarz
            † 1971-2015 Piwosz w Raju
            • 2003.02
            • 7971

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
            No niby racja,ale czy My zawsze o wszystko musimy się tak bardzo prosić ,a nie domagać się choć raz na jakiś czas ...

Prawie jak Piwo
            SZCZECIN

Comment

• Twilight_Alehouse
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.06
              • 6310

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pogoniarz
              No niby racja,ale czy My zawsze o wszystko musimy się tak bardzo prosić ,a nie domagać się choć raz na jakiś czas ...
              Wiesz, jeśli będziemy się domagać to g... uzik osiągniemy. Zresztą prośba jest po prostu formą grzecznościową.

Comment

• Pogoniarz
                † 1971-2015 Piwosz w Raju
                • 2003.02
                • 7971

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
                Wiesz, jeśli będziemy się domagać to g... uzik osiągniemy. Zresztą prośba jest po prostu formą grzecznościową.
                Ech, ja już zgłupiałem do reszty przez te koncerniaków myślenie.
                Boss też warzy Portera i mamy to piwko u się jak i w Szwecji.Okocim warzy tylko na zewnątrz (wiadomo gdzie).Czyli mały się dzieli piwem choć jest biedny,a wielki nie bo wielka rada nadzorcza stwierdza ,że się to nie opłaca Ja się domagam tego Portera na naszym rynku ,gdyż jest to przepyszne piwo Mniam
                Last edited by Pogoniarz; 2006-03-07, 20:06.

Prawie jak Piwo
                SZCZECIN

Comment

• Shlangbaum
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2005.03
                  • 5828

Mi się petycja Twilight'a podoba

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• Twilight_Alehouse
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2004.06
                    • 6310

Se zapiszę tu ku pamieci - "piwosze" zamiast "piowosze" i w jednym ze zdań powtarza się "produkt".

Comment

• Piotras
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2003.08
                      • 307

Petycja fajna, Zmieniłbym drugą strone atlantyku na Stany Zjednoczone. Niby to samo ale bardziej konkretnie i przynajmniej wiadomo że nie chodzi o kilku smakoszy z Nikaragui ale wymagajacy i wielki amerykanski rynek (albo polską Polonie)

Comment

• becik
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🍼🍼
                        • 2002.07
                        • 14999

Jestem ciekaw co odpowiedzą, mi odpowiedzieli, że dla takich poszczególnych ewenementow lubiących dobre niszowe piwo nie opłaca się wprowadzać na rynek polski. Pażiwiom - uwidim.
                        Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• Twilight_Alehouse
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2004.06
                          • 6310

Mam nadzieję, że spora ilość podpisów pod petycją, a takiej szczerze się spodziewam, da inny efekt niż zapytanie indywidualne (też takie uskuteczniałem).
                          A druga strona Atlantyku stąd, że z tego co pisał Krotoszyniak, porter jest też dostępny w Kanadzie.

Comment

• Piotras
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2003.08
                            • 307

Aha, i może by tak podkreślić że chodzi o znany i lubiany, z tradycją, i że wręcz legendarny porter z Okocimia. Podkreśliłbym wyjątkowość i tego piwa. Żeby nie było że chcemy tylko jakiś piwnych ciekawostek a nie mamy kasy na zagraniczne.

Comment

• remfire
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.03
                              • 1334

No właśnie....
                              Jedni moga sprzedawac Portera w Polsce a inni nie. Tez nie moge zrozumieć dlaczego tak jest , ale tez nie wiem po co ta petycja forumowiczów. Zapewne zaraz zostanie mi zmyta głowa , ale trudno.....
                              Wiem jaki jest jej cel , ale powiedzcie czy nie lepiej wspomagać tych co szanują nas wszystkich warząc i sprzedając swoje portery ( i inne mniej popularne piwa) w Polsce ? Przeciez to koncern , który zazwyczaj jest tu w niełasce , a teraz mamy prosic się o to aby cos u nas sprzedawał ?
                              Przykład kibiców Lecha jest bardzo wymowny . Prosili , negocjowali z KP i nic to nie dało. Znalazł się ktos inny kto z dostrzegł potencjał kibiców i potrafił się dogadac z nimi. Efekt jest widoczny i juz zbiera pochlebne opinie na forum. Moze więc lepiej wziąć przykład z kibiców Lecha i pójść w ich ślady? Skoro ktos ma nas w nosie to i my go miejmy w tym samym miejscu.

Comment

• Twilight_Alehouse
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2004.06
                                • 6310

Remfire - nie mówię że w tym co mówisz nie ma sensu.
                                Ale walczyć i tak warto. Owszem, są inne portery. Ale każdy porter więcej to wielki krok do przodu. Drugi ogólnopolski porter będzie oznaczał, że być moze więcej osób sięgnie też po portery z małych browarów.
                                Poza tym my się nie prosimy. My chcemy, aby sytuacja stała sie normalna, tzn. żeby piwo produkowane w Polsce było w tejże Polsce sprzedawane.
                                I na koniec, ta akcja pokaże że browar.biz może coś osiągnać na rynku piwnym. Że pozornie nieskoordynowana społeczność forumowa może stać się poważnym podmiotem w tej branży. Z reklamą Żywca sie udało, może uda się i z porterem okocimskim.

Comment

Przetwarzanie...