Browar Restauracyjny w Kaliszu

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • vociek
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.09
    • 119

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika PawełM
    Mają numer z Multimedii i o ile mnie pamięć nie myli to 062 599 7171.
    Zgadza się !
    Pełne dane z wizytówki : POZ-GARDEN sp. z o.o.; 62-800 Kalisz, Al. Wolności 3;
    tel : (062) 5997171
    Lokal wyśmienity - ok. 200 miejsc na dwóch poziomach. Dolny poziom spokojniejszy, ale to nie to samo co na górze - pełen szyk.
    Piwo świetne - marcowego jeszcze nie ma, ale pozostałe są dostępne. Dla mnie najlepsze : pils (rewelacja ) i pszeniczne ( ). Ciemne ( ) trochę bez wyrazu - może cienki alt ? Ceny : pils i pszeniczne 0,5 - 6 zł, 0,3 - 4 zł, ciemne 0,4 - 6 zł.
    Świetna kuchnia - próbowaliśmy : szpinak z czosnkiem, słonina po rosyjsku, śledź po holendersku - wszystko smaczne. Rewelacja - tatar !!!!
    Na dzisiaj - najlepszy lokal w Kaliszu ! Zapraszamy, bo naprawdę warto !
    Radzę rezerwować miejsca. Dzisiaj górny poziom był zapełniony. Dolny był pusty, ale to przecież środek tygodnia.

Comment

• urbaniaka
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2006.11
      • 4

Zadanie wykonane, przynajmniej wstępnie. Raport z placu boju:

Lokal
      Jak już tu wielokrotnie wspominano nowiuśki, wewnątrz atmosfera browarna, duże wykończeń z ciemnego drewna no i oczywiście charakterystyczne miedziane kadzie.
      Parter - mamy do dyspozycji 2 bary oraz sporo stolików, możemy sobie przez szklana podłogę popatrzeć jak produkuje sie to co za chwilę z wielka przyjemnością spożyjemy.
      W piwnicy wystrój mniej restauracyjny, a bardziej barowy. Szklane drzwi do zaplecza, to znowu możemy popatrzeć jak idzie produkcja. Obsługi dużo - zauważyłem 3 nalewaczy i przynajmniej 5 ładnych dziewcząt. Mili i uprzejmi, ubrani w bawarskie stroje (charakterystyczne skórzane szorty panów), ale w temacie piwa zieloni jak szczypiorek na wiosnę. Na każdym stoliku porozkładane papierowe podkładki zamiast obrusów z opisem dostępnych piw. Mam taką jak zeskanuję to oczywiście podeślę. Czynne od 11 do 23, w weekendy do ostatnie gościa - przetestujemy później. Tyle o lokalu, generalnie bardzo miłe wrażenie, choć ciekawe czy wyrabiają się z wentylacją w soboty ?
      Browar firmowany przez Kaspar Schulz 1677 zapewne w związku z zastosowanym wyposażeniem produkcyjnym i technologią.

Piwo
      W ofercie mamy 4 piwa, przy czym miodowe jeszcze nie dostępne, ma być niebawem choć nie udało mi sie ustalić co to oznacza.
      Wszystkie piwa nazywają się Złoty Róg, ale pod spodem podany jest rodzaj piwa i tak

Pils Beer 12% ekstraktu
      duże 0,5 - 6zł
      małe 0,3 - 4zł
      Mnie osobiście bardzo smakowało, wyraźna chmielowa goryczka, kolor intensywnie złoty dość klarowne. Po pierwszej degustacji tyle.

Weizen Beer 13% ekstraktu
      dostępne tylko duże 0,5 - 6zł
      Nie jestem wielkim fanem pszenicznego, ale to wyjątkowo mi smakowało, jak dla mnie było delikatne, nie drażniło mnie kwaśnością jaką spotykałem w innych piwach tego rodzaju. Kolor jasny złoty, mętny.

Dunkel Beer 12,8% ekstraktu
      dostępne tylko duże 0,5 - 6zł (co do pojemności wymaga wyjaśnienia, w karcie jest 0,5 choć kielich moim zdaniem miał 0,4)
      W przeciwieństwie do pszenicznego ciemne piwo bardzo lubię, to bardzo mi zasmakowało. Smak zarazem intensywne ale nie drażniący, powiedziałbym nawet delikatny. Kolor ściemy choć w wieczornych warunkach więcej powiedzieć się nie da. Piana gęsta ale opadła bardzo szybko

Marzen Beer 12% ekstraktu
      duże 0,5 - 7zł
      małe 0,3 - 4,5zł
      Ocenię jak będzie dostępne

W tygodniu brak mi czasu na posiedzenie i spokojne podegustowanie i ocenianie, mam nadzieje że z czasem się poprawię.

Jedzonko
      Nie korzystałem z braku czasu, ale karta wygląda bardzo zachęcająco. Na początek zakąski tradycyjne polskie (smalec, kiszony ogórek, kiełbasa), ale również tatar argentyński, pasztety francuskie, a codziennie miedzy 13-17 kufel piwa i kiełbasa wiejska na stojaka za 9,99. Poza tym wiele różnych dań, z tytułowym świńskim ryjem pieczonym.

Gadżety
      Niestety co kelner to inne wiadomości, ale udało mi sie ustalić, że będzie można nabyć piwo butelkowane ze specjalnymi etykietami, kiedy - niebawem. Szkło można nabywać już, choć na razie tylko kielich do ciemnego piwa za 12zł - kelner był bardzo zdziwiony, że za taka cenę klient wczoraj nabył taki :-)

Na razie to tyle, widać że dopiero się rozkręcają. Wszystko o co pytałem ma być niebawem.
      Ponieważ zanosi się, że będę ich stałym klientem poinformuję o zmianach.

Comment

• piotrrat
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2002.11
        • 730

Po tym co tu napisaliscie juz nie mogę doczekać się sobotniego wieczoru
        Mamy zarezerwowany stolik więc może przyłączycie się do wspólnej biesiady

Comment

• urbaniaka
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2006.11
          • 4

Z wielką przyjemnościa poznałbym kolegę osobiście, ale niestety nie dam rady w tą sobotę może następnym razem. Jako że jestem Andrzej w sobotę będę świetował w domu.

Ale może warto pomysleć o wspólnym spotkaniu browarowiczów w kaliskim browarze.

Comment

• PawełM
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2006.10
            • 21

Lokal rozkreca się z kazdym dniem jak widać.Narazie niedeostępne miodoowe oraz kiełbasa na stojaku.Polecam w zamian przepyszny żurek i ... milą obsługę.Mam nadzieje ze tak juz pozostanie na stałe.

Pozdrowienia dla dzisiejszego solenizanta Urbaniaka AO

Comment

• PawełM
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2006.10
              • 21

Znaleziona w siecihttp://s72.photobucket.com/albums/i1...20zloty%20rog/ galeria foto dla zainteresowanych

Comment

• Krotoszyniak
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2002.08
                • 516

Jestem ciekaw pierwszych ocen.
                Admin z Ratebeera
                Licencjonowany Sedzia BJCP (E0894)
                Poromotor piwnej Polski na swiat :)

Comment

• jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

znajoma pisze mi na gg że jakieś takie rozwodnione, ale ona może się nie znać
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

Comment

• dryx
                    † 1966-2017 Piwosz w Raju
                    • 2002.04
                    • 1735

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika PawełM
                    Znaleziona w siecihttp://s72.photobucket.com/albums/i1...20zloty%20rog/ galeria foto dla zainteresowanych
                    Różne rzeczy widziałem, ale przyznam szczerze coś takiego jak w ubikacjach tego browaru pierwszy raz Szczególnie ten wmurowany głaz w kibelku

Comment

• kham
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2006.01
                      • 751

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dryx
                      Różne rzeczy widziałem, ale przyznam szczerze coś takiego jak w ubikacjach tego browaru pierwszy raz Szczególnie ten wmurowany głaz w kibelku
                      A jesteś pewien, że tam został wmurowany. Może to obiekt pod ochroną konserwatorską a wtedy nie można zmieniać pierwotnej konstrukcji. Takie kamyszki swego czasu często były umieszczane w ścianach piwnic.

Comment

• naczelnik
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.08
                        • 1884

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kham
                        A jesteś pewien, że tam został wmurowany. Może to obiekt pod ochroną konserwatorską a wtedy nie można zmieniać pierwotnej konstrukcji.
                        To wyglada tak kiczowato, ze az trudno mi uwierzyc w hipoteze, jaka podajesz
                        Popieram domowe browary!

Polakom gratulujemy naczelnika

Zamykam browar.
                        Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

Comment

• kham
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2006.01
                          • 751

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnik
                          To wyglada tak kiczowato, ze az trudno mi uwierzyc w hipoteze, jaka podajesz
                          Znam jedną metodę by sprawdzić. Ciekawe kiedy uda się zmontować ekipe.

Comment

• jacer
                            • 2006.03
                            • 9875

też mam takiego kamulca w piwnicy, kamienica ma ponad sto lat. Tak kiedyś budowano.
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson

Comment

• naczelnik
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.08
                              • 1884

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                              Tak kiedyś budowano.
                              Nie chcialbym takich kamoli - ni w piec, ni w dziewiec - w swojej piwnicy

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kham
                              Znam jedną metodę by sprawdzić
                              Oj, jeszcze troche wody w Wisle uplynie...
                              Popieram domowe browary!

Polakom gratulujemy naczelnika

Zamykam browar.
                              Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

Comment

• jacer
                                • 2006.03
                                • 9875

tylko co z nim zrobić, wyciągnąć? ściana się zawali.
                                Milicki Browar Rynkowy
                                Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2

Comment

Przetwarzanie...
                                X