Wpadłem na pomysł aby podczas festynów lub okolicznościowych imprez sprzedawać piwo z beczki. Zdaję sobię sprawę że bez pozwolenia to nie ma sensu gdyż wiąże się to ze sporymi mandatami. Pomyślałem więc że będę sprzedawał plastikowy kubek za 2,50zł-3zł a gratisem będzie 0,5l piwa z kega. Sądzę że zbyt byłby nie mały gdyż średnio za piwo podczas festynu trzeba zapłacić 4-5zł. Nie wiem czy da się w ten sposób obejść przepisy więc postanowiłem zapytać szanownych forumowiczów co o tym sądzą. Sezon tuż tuż.
Sprzedaż a raczej darowizna piwa.
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zAjkAWpadłem na pomysł aby podczas festynów lub okolicznościowych imprez sprzedawać piwo z beczki. Zdaję sobię sprawę że bez pozwolenia to nie ma sensu gdyż wiąże się to ze sporymi mandatami. Pomyślałem więc że będę sprzedawał plastikowy kubek za 2,50zł-3zł a gratisem będzie 0,5l piwa z kega. Sądzę że zbyt byłby nie mały gdyż średnio za piwo podczas festynu trzeba zapłacić 4-5zł. Nie wiem czy da się w ten sposób obejść przepisy więc postanowiłem zapytać szanownych forumowiczów co o tym sądzą. Sezon tuż tuż.Kemp
-
-
podobnie jest z sprzedażą/darowaniem piwa domowego. Puki jest to proceder nader niejawny nikt się do Ciebie nie przyczepi, ale oszołomy z US, MF, Sanepidu i innych mi nie znanych już szykują się do stłamszenia domowej produkcji piwa
Comment
-
-
Prezesie nie strasz, ja nawet nie zacząłem, a mam zamiar.To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKaPrezesie nie strasz, ja nawet nie zacząłem, a mam zamiar.
Comment
-
-
-
Tak serio to myślę, że będzie jak jest. Robienie wina jest o wiele popularniejsze i nikt nie myśli tego ograniczać, przeciwnie, kwitnie to coraz bardziej, jak na zachodzie. Tam można nawet mocniejsze trunki pędzić. I w tym kierunku pójdzie to wszystko raczej. Wino jest bardzo łatwe i tanie w wyrobie, wódka ma potworne przebicie cenowe, a piwo ani jedno, anie drugie więc jego domowa produkcja tak naprawdę nigdy nie będzie masowa i zagrażająca monopolom. Chociaż słyszałem, że rośnie i staje się jazzy. Oby rosła.
A co do głównego wątku, myślę że koledzy mają rację. Takie rozdawanie piwa nie ma szans przejść.To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów
Comment
-
-
coś w tym guście przerobił browar Bojanowo, i raczej nie wyszło im to na dobre- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Bar "U wuja" na wrocławkim dworcu głównym PKP sprzedaje grzanki pod nazwą bodajże "fantazje piwne", a do tego piwo gratis. Oczywiście tych grzanek nikt nigdy nie prosi ani nie dostaje, dostaje tylko piwo. Ale może je sobie zażyczyć - testowaiśmy kiedyś, są one niezjadliwe.
To jest obchodzenie przepisu o zakazie sprzedaży piwa na dworcach. Nie wiem jak w kwestiach podatkowych, ale akcyzę nalicza browar, a VAT od darowizn jak sądze bar płaci. Ze sprzedażą alkoholu wytworzonego poza obrotem akcyzowym na pewno byłby większy problem. Albo inaczej: to tylko kwestia czasu, kiedy US się do tego przyczepi...browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzyOczywiście tych grzanek nikt nigdy nie prosi ani nie dostaje, dostaje tylko piwo. Ale może je sobie zażyczyć - testowaiśmy kiedyś, są one niezjadliwe.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKaTak serio to myślę, że będzie jak jest. Robienie wina jest o wiele popularniejsze i nikt nie myśli tego ograniczać, przeciwnie, kwitnie to coraz bardziej, jak na zachodzie.
Comment
-
-
Myślałem o tym aby sprzedawać lany Okuniew np. z bagażnika samochodu. Jak byłem przypadkiem na wiankach to cała masa ludzi handlowała podobnie kiełbaskami z grilla czy też piwem tyle że butelkowym a i ruch był nie mały. Po piwo porównywalny jak do rollbarów Królewskiego.Browar Kapitański- Warzone na pełnym morzu
Comment
-
-
Żeby handlować legalnie piwem musisz mieć pozwolenie gminy czyli koncesję. O cenach było ostatnio w "prasówce" - na pewno ponad 500zł - ważne przez rok.
Bez koncesji nie możesz "wprowadzać piwa do obrotu" - o ile wiem nie ma w ustawie mowy o "sprzedaży" jako takiej.
Reasumując darowizna Ci nie pomoże...Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Comment
-
Comment