Kalifornijski lager warzony w Polsce - czy można tu zaliczyć Relakspole?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

    Kalifornijski lager warzony w Polsce - czy można tu zaliczyć Relakspole?

    Podczas pewnej rozmowy z Tomaszem Jabłońskim, właścicielem browaru Stary Kraków, który dzieli sprzęt z browarem Relakspol padło z jego ust, że piwa z Relakspola są fermentowane na drożdżach dolnej fermentacji w temperaturze 14*-16* - powiedział mi, że to charakterystyczne dla piw typo Callifornian Lager. Doczytałem później w sieci i faktycznie zgadza się - tak powstaje ten gatunek.

    Czy możemy zatem uznać te piwa za kalifornijskie lagery i zmienić gatunek piwa w odpowiedniej rubryczce w piwo-konkretnie dla piw Relakspola

    Krakowski Konkurs Piw Domowych !
  • MarcinKa
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2005.02
    • 2736

    #2
    Wspominałeś coś o tym na spotkaniu LajboCKim. Mnie by interesowało na ile dokładnie spełnia on założenia tego kalifornijskiego stylu. Czy jest to tylko podobieństwo powierzchowne (tajk jak Imperator należy do tych wszystkich "orów", nazwowo i % tylko)czy faktycznie to Kalifornia Lager (oby to drugie). Wiem jedno, jest całkiem przyzwoity i smakuje mi obecnie bardziej od koncernówek.
    No,no Kraków staje się potęgą jak chodzi o ilość styli lanch piw
    To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

    Comment

    • Shlangbaum
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2005.03
      • 5828

      #3
      Tyle, że Imperator próbuje naśladować doppelbocki parametrami a piwa Relakspola są warzone w stylu kalifornijskim chyba od tak, a nie z jakiegoś głębszego założenia
      Last edited by Shlangbaum; 2006-03-08, 23:08.

      Krakowski Konkurs Piw Domowych !

      Comment

      • Twilight_Alehouse
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.06
        • 6310

        #4
        Obawiam sie, ze mimo specyficznej fermentacji i drożdży, piwa z Relakspola nijak nie pasują do stylu.
        Styl nazywa się tak naprawdę California Common i jest dość wąski. Sztandarowym przykładem jest piwo Anchor Steam, które miałem przyjemność kosztować. W skrócie - bursztynowy kolor, lekkie karmelowe smaczki, potężna, lekko cytrusowa chmielowość.
        Niestety, same drożdże tego nie dadzą.

        Comment

        • Shlangbaum
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2005.03
          • 5828

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
          W skrócie - bursztynowy kolor, lekkie karmelowe smaczki, potężna, lekko cytrusowa chmielowość.
          Co do niktórych piw Relakspola to by się zgadzało nawet

          wyznaczniki stylu:

          # Light amber to copper. zgadza się
          # Medium body. zgadza się
          # Toasted or caramel like maltiness in aroma and flavor. zgadza się
          # Medium to high hop bitterness.
          # Hop flavor medium to high. zgadza się
          # Aroma medium. zgadza się
          # Fruitiness and esters low.
          # Low diacetyl OK. zgadza się
          # Uses lager yeast. zgadza się
          # Fermented at warm temperatures, but aged at cold temperatures. zgadza się
          Last edited by Shlangbaum; 2006-03-08, 23:23.

          Krakowski Konkurs Piw Domowych !

          Comment

          • Shlangbaum
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2005.03
            • 5828

            #6
            A tu kolejne wyznaczniki stylu:

            Original Gravity (ºPlato): 1.045-1.056 (11.2-14 ºPlato)
            Apparent Extract/Final Gravity (ºPlato): 1.010-1.018 (2.5-4.5 ºPlato)
            Alcohol by Weight (Volume): 3.2-4.3% (4-5.4%)
            Bitterness (IBU): 35-45
            Color SRM (EBC): 12-17 (24-34 EBC)

            Krakowski Konkurs Piw Domowych !

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23929

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
              A tu kolejne wyznaczniki stylu:

              Original Gravity (ºPlato): 1.045-1.056 (11.2-14 ºPlato)
              Apparent Extract/Final Gravity (ºPlato): 1.010-1.018 (2.5-4.5 ºPlato)
              Alcohol by Weight (Volume): 3.2-4.3% (4-5.4%)
              Bitterness (IBU): 35-45
              Color SRM (EBC): 12-17 (24-34 EBC)
              jestem jeno ciekaw jak zamierzasz sprawdzić jak się mają ww wyznaczniki stylu do poszczególnych produktów Relakspola.

              Jeśli taka jest rzeczywistość - czyli fermentacja przebiega w takich temp. jak głosi plotka to ja osobiście bardziej traktuję to jako marne trzymanie się stylu pierwotnie zakładanego, czyli pilsa/lagera - moje zdanie jest takie że Relakspole nie powinny być zaliczone do innego gatunku niż obecnie.

              rozpocząłem bardziej ogólną dyskusję w innym wątku - kiedy piwo jest zgodne z danym stylem/gatunkiem
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • mapajak
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.12
                • 1187

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                Podczas pewnej rozmowy z Tomaszem Jabłońskim, właścicielem browaru Stary Kraków, który dzieli sprzęt z browarem Relakspol padło z jego ust, że piwa z Relakspola są fermentowane na drożdżach dolnej fermentacji w temperaturze 14*-16* - powiedział mi, że to charakterystyczne dla piw typo Callifornian Lager. Doczytałem później w sieci i faktycznie zgadza się - tak powstaje ten gatunek.

                Czy możemy zatem uznać te piwa za kalifornijskie lagery i zmienić gatunek piwa w odpowiedniej rubryczce w piwo-konkretnie dla piw Relakspola
                Według mnie Relakspol idzie po prostu na łatwiznę. W wyzszej temperaturze fermentacja przebiega szybciej w związku z tym koszty są niższe.

                Comment

                • darko
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.06
                  • 2078

                  #9
                  Piwa KP (te z Białegostoku na pewno) są fermentowane w 14 C ale piwami kalifornijskimi to bym ich nie nazwał . Kryterium temperatury fermentacji to nie wszystko.

                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19261

                    #10
                    podzielam opinię przedmówców, że nie ma co szukać dziury w całym i nie tylko relakspol tnie w ten sposób koszty.

                    Comment

                    • ergie
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.05
                      • 1041

                      #11
                      Dla mnie piwa Relakspola to raczej krakowskie siki niż Callifornian Lager. Ale jam jest cham co się na piwach nie znam więc mogiem siem mylić
                      Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
                      ------------------------------------------------------------------
                      Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!

                      Comment

                      • Shlangbaum
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2005.03
                        • 5828

                        #12
                        W końcu dyskusja jest od tego by coś przyniosła. Mnie przyniosła wylecznie się z tego pomysłu

                        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                        Comment

                        • Krzysztof
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2001.04
                          • 1689

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                          Podczas pewnej rozmowy z Tomaszem Jabłońskim, właścicielem browaru Stary Kraków, który dzieli sprzęt z browarem Relakspol padło z jego ust, że piwa z Relakspola są fermentowane na drożdżach dolnej fermentacji w temperaturze 14*-16* - powiedział mi, że to charakterystyczne dla piw typo Callifornian Lager. Doczytałem później w sieci i faktycznie zgadza się - tak powstaje ten gatunek.

                          Czy możemy zatem uznać te piwa za kalifornijskie lagery i zmienić gatunek piwa w odpowiedniej rubryczce w piwo-konkretnie dla piw Relakspola
                          Temperatura fermentacji w granicach 14-16 *C zupełnie niczego nie wnosi. Wiekszość piw produkowana w browarach posiadających tankofermentory na właśnie temperaturę troche powyżej 14*C. Jeszcze wyższa temperatura rzędu 16*c powoduje skrócenie czasu fermentacji co ma znaczenie, kedy nie ma się do dyspozycji wystarczającej jej liczby. W przypadku kiedy piwo się sprzedaje np. latem to już sprawa ociera się o masówkę nawet w małym browarze.
                          Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                          www.twojmalybrowar.pl

                          Comment

                          • Shlangbaum
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2005.03
                            • 5828

                            #14
                            Tomasz Jabłoński rozlewając piwo Relakspol Mocne z beczki na Gali Piw i Browarów Małopolski znów mówił wszystkim na około, że to piwo to kalifornijski lager

                            Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                            Comment

                            • becik
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🍼🍼
                              • 2002.07
                              • 14999

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                              Tomasz Jabłoński rozlewając piwo Relakspol Mocne z beczki na Gali Piw i Browarów Małopolski znów mówił wszystkim na około, że to piwo to kalifornijski lager

                              Pewnie wyczytał to na browar.biz
                              Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X