Kalifornijski lager warzony w Polsce - czy można tu zaliczyć Relakspole?

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • cielak
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.03
    • 2890

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
    Tomasz Jabłoński rozlewając piwo Relakspol Mocne z beczki na Gali Piw i Browarów Małopolski znów mówił wszystkim na około, że to piwo to kalifornijski lager
    Po Gali Piw i Browarów Małopolski, i wysłuchaniu kilku porad i określeń pana Tomasza J. stwierdzam że:
    -ma takie pojęcie o piwach jak ja o lataniu balonem.
    -ma przerost formy nad treścią.
    -s... wyżej niż d... ma (przepraszam za te ostre słowa)
    zupka chmielowa dobra i zdrowa!!

Comment

• ergie
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.05
      • 1041

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cielak
      Po Gali Piw i Browarów Małopolski, i wysłuchaniu kilku porad i określeń pana Tomasza J. stwierdzam że:
      -ma takie pojęcie o piwach jak ja o lataniu balonem.
      -ma przerost formy nad treścią.
      -s... wyżej niż d... ma (przepraszam za te ostre słowa)

Prosta rzecz. Mały bojkocik Stergo Krakowa powiniem spowodować, że pan J. wróci do szeregu i trochę pary ujdzie z jego balonika
      Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
      ------------------------------------------------------------------
      Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!

Comment

• e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19258

czy pijąc portera bałtyckiego warzonego poza rejonem historycznego jego występowania można wyrobić sobie zdanie o gatunku? tak samo z kalifornijskim lagerem.
        ja żadnych oryginalnych kalifornijskich lagerów nie piłem i trudno mi się na ten temat wypowiadać, ale jeśli ktoś tak twierdzi (a mniemam, że nie bez przyczyny) to tak jest. czytając opisy piwowara2 też nie kwestionuje tego co pisze.
        jest mi przykro z powodu powyższych słów, tym bardziej że to dzięki forumowiczom o tym piwie, o browarze (Relakspol/Stary Kraków) wie coraz więcej ludzi. to także dla forumowiczów (m.in.) jako smakoszy i forpoczty świadomych konsumentów warzy się to piwo. Obecność Tomka J. wraz z piwem na Gali miała być podziękowaniem za uznanie w plebiscycie, ale jak widać dla niektórych nie jest to ważne.
        a co do piwa domowego - ja nie czuję się dotknięty, każdy może mieć swoje zdanie, a najbardziej nie znoszę wazeliniarstwa w opisywaniu piw.

Comment

• Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ergie
          ... trochę pary ujdzie z jego balonika...
          Proponuję sobie przypomnieć, kto ten balonik nadmuchał.

Comment

• ergie
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.05
            • 1041

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
            Proponuję sobie przypomnieć, kto ten balonik nadmuchał.
            Wiadomo kto, wiadomo czemu i wiadomo, że ja już od jakiegos czasu usiłuję ten balonik zmniejszyć kłując go co jakiś czas Ale inni robią krecią robotę i dmuchają balonik Pana J. ze zdwojoną siłą.
            Last edited by ergie; 2006-05-16, 22:12.
            Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.

Comment

• ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23902

Wiadomo kto, wiadomo czemu i wiadomo, że ja już od jakiegos czasu usiłuję ten balonik zmniejszyć kłując go co jakiś czas Ale inni robią krecią robotę i dmuchają balonik Pana J. ze zdwojoną siłą.
              może wreszcie czas zająć się czymś bardziej konstruktywnym...
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• ergie
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.05
                • 1041

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                może wreszcie czas zająć się czymś bardziej konstruktywnym...
                Masz ART rację, ale nie w tym towarzystwie. To już próbowałem przerabiać i dziękuję, wysiadam.

Comment

• ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23902

w takim razie z miłą chęcią poznam efekty Twojego działania w dowolnym innym wybranym przez Ciebie towarzystwie
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• ergie
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.05
                    • 1041

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                    w takim razie z miłą chęcią poznam efekty Twojego działania w dowolnym innym wybranym przez Ciebie towarzystwie
                    Muszę Cię rozczarować, nie będzie Ci to chyba dane.

Comment

• e-prezes
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19258

zarówno Ty jak i Krzysiu przestańcie pisać jakbyście nie chcieli napisać kto! odkąd pojawiła się Smocza Głowa w Krakowie to dla mnie najlepsze piwo do picia w knajpie (z wyj. krótkiego epizodu Irlandera). Staropolski porter jest mniej biesiadnym piwem no i ostatnio raczej kwaśny. Relakspolem nie wzgardzę, ale nie jestem tak jak KK BP, który zamknął się na inne piwa na rzecz właśnie tego ostatniego. Dlaczego zatem nie mam wspierać takiego browaru, który robi piwo, które mi smakuje. Nie twierdzę, że jest to mistrzostwo świata (widać to po ocenie), ale najlepsze w Krakowie. Jeśli potrafisz zaproponować coś innego to proszę bardzo.
                      Last edited by e-prezes; 2006-05-17, 13:41.

Comment

• ergie
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.05
                        • 1041

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                        (...) Jeśli potrafisz zaproponować coś innego to proszę bardzo.
                        Muszę Cię rozczarować, nie będzie Ci to chyba dane.

Comment

• e-prezes
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19258

dlatego, że nie możesz, czy nie chcesz? ergie ja nie szukam zwady. jeśli nosisz urazę z mojej winy to dlaczego tego nie powiesz.

Comment

• ergie
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.05
                            • 1041

dlatego, że nie możesz, czy nie chcesz?
                            Wyierz sobie jedną z trzech odpowiedzi, tą która Ci najbardziej pasuje:

1. bo kompot był zimny a zupa za słona
                            2. bo nie rzuca się pereł przezd wieprze
                            3. bo jestem jak krowa co dużo ryczy a mało mleka daje

ergie ja nie szukam zwady. jeśli nosisz urazę z mojej winy to dlaczego tego nie powiesz.
                            A po co? I tak nie zrozumiesz.

Comment

• e-prezes
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19258

jasne teraz to ja prostak jestem.

Comment

• Philadelphiale
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2011.05
                                • 1

Kalifornijski lager

Witam,

dla tych co sie znaja na jezykach i dla tych co maja ciete jezyki wiadomosci z Ameryki, w zamian za te puste ryki.

Steam beer is a highly effervescent beer made by brewing lager yeasts at warm fermentation temperatures.
                                Historic steam beer produced in California from the mid-19th century to the mid-20th century.

Final flavors of beer are influenced by the strain of yeast and the fermentation temperature, it was originally a cheap beer.

Tak byly produkowane piwa w Relakspolu. Bylem tam i widzialem caly proces produkcji, tanio, po kalifornijsku. Oczywiscie nie bylo to zamierzone i celowe, ale nazwa kalifornijski lager nie jest zla.

TJ

Comment

Przetwarzanie...