Jak powinno się przelewać piwo?
Jestem nowym użytkownikiem browar.biz i gdy wcześniej piłem piwo, nie patrzyłem na pianę.
Jak widać jest to bardzo ważny element.
Powiedzmy, że kupię piwo w butelce.
W jaki sposób powinienem je przelewać do szklanki? Tzn. tak profesjonalnie, abym mógł ocenić pianę?
Chociaż wcześniej w ogóle nie zwracałem uwagi na pianę, tylko smak i zapach oraz nasycenie.
Jaka powinna być idealna piana w piwie? Wysoka, powinna szybko czy wolno opadać, ma być gęsta czy złożona z dużej ilości malutkich pęcherzyków, czy może z dużych?
I na co jeszcze zwrócić uwagę?
Prosiłbym informacje na temat właśnie piany, bo o niej nie mam pojęcia, jaka powinna być, w jaki sposób świadczy o jakości itp.
Przelewanie:
Szybko, wolno, pod kątem, dotykając butelką wewnętrzną ścianę szklanki/kufla, na prosto czy jak?
Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich smakoszy piwa!
Jestem nowym użytkownikiem browar.biz i gdy wcześniej piłem piwo, nie patrzyłem na pianę.
Jak widać jest to bardzo ważny element.
Powiedzmy, że kupię piwo w butelce.
W jaki sposób powinienem je przelewać do szklanki? Tzn. tak profesjonalnie, abym mógł ocenić pianę?
Chociaż wcześniej w ogóle nie zwracałem uwagi na pianę, tylko smak i zapach oraz nasycenie.
Jaka powinna być idealna piana w piwie? Wysoka, powinna szybko czy wolno opadać, ma być gęsta czy złożona z dużej ilości malutkich pęcherzyków, czy może z dużych?
I na co jeszcze zwrócić uwagę?
Prosiłbym informacje na temat właśnie piany, bo o niej nie mam pojęcia, jaka powinna być, w jaki sposób świadczy o jakości itp.
Przelewanie:
Szybko, wolno, pod kątem, dotykając butelką wewnętrzną ścianę szklanki/kufla, na prosto czy jak?
Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich smakoszy piwa!
Comment