drożdże odpadowe

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • behery
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.03
    • 12

    drożdże odpadowe

    Witam!
    Pilnie poszukuję wszelkich informacji o wykożystaniu i technikach przetwarzania drożdży odpadowych z przemysłu piwowarskiego. Jeśli posiadacie jakie kolwiek informacje będę bardzo zobowiązany. Poprostu musze przygotować referat na studia na ten temat, a informacji nie mam tak wiele. Przyda sie wszystko: opisy technik przerobu, schematy, wykresy, wartości czy co kolwiek innego. Czekam na wasze posty!!!

    Pozdrawiam
    Behery
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19258

    #2
    raz kiedyś znalazłem w sieci, że wykorzystuje się wraz z wysłodzinami jako (w odpowiednich proporcjach) karmę dla koni. musisz poszukać w necie, to nie boli - jak myślenie

    Comment

    • behery
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2006.03
      • 12

      #3
      to juz cos dowiedzialem sie ze to nie boli! w necie szukam caly czas! zamowilem kilka ksiazek takze cos pewnie naplynie! czekam moze ktos ma jakies bardziej szczegolowe informacje, bodaj gdzie szukac takjich rzeczy

      Comment

      • Shlangbaum
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2005.03
        • 5828

        #4
        Jak już coś znajdziesz, to podziel się z nami

        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

        Comment

        • joelka
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.03
          • 817

          #5
          Jakaś plaga ostatnio czy zawsze tak było?

          Aż sobie zrobię "kopiuj-wklej" żeby nie pisać ciągle tego samego: "Kolego. Pofatyguj się do czytelni każdej uczelni po przegląd fermentacyjny. Wątpię czy ktoś zechce zrobić to za ciebie a potem zeskanować wszystkie artykuły i wysłać je Tobie... choćbyś nie wiem jakie piwo oferował "

          Gwarantuję Ci, że znajdziesz to co potrzebujesz o drożdżach. Znajdziesz też książki z 70-80roku o przerobie odpadów drożdżowych ale to już mało aktualne...

          Comment

          • behery
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2006.03
            • 12

            #6
            dzieki za dobra porade bez cynizmu. Mysle ze zawsze mozna zapytac Kolego! Byc moze ktos ma cos takiego pod reka i nie bede mu musial stawiac Bog wie jakiego piwa!!!joelka jestes GIT!

            Comment

            • Twilight_Alehouse
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.06
              • 6310

              #7
              Dziwi mnie, że skoro studiujesz na SGGW, to nie możesz w tamtejszej bibliotece znaleźć potrzebnych materiałów. Gdzie jak gdzie, ale na tej uczelni nie powinno być z tym problemów.
              Nie mówiąc już o jednym z tamtejszych wykładowców

              Comment

              • darko
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.06
                • 2078

                #8
                Ja też studiuję na SGGW i dam sobię rękę uciąć, że "wydziału Biotechnologii i mikrobiologii" tam nie ma .

                Comment

                • Marcin_wc
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.09
                  • 2115

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darco112
                  Ja też studiuję na SGGW i dam sobię rękę uciąć, że "wydziału Biotechnologii i mikrobiologii" tam nie ma .
                  Radzia II?

                  Comment

                  • darko
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.06
                    • 2078

                    #10
                    Co "Radzia II"?

                    Comment

                    • Marcin_wc
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.09
                      • 2115

                      #11
                      Może behery, to Radzia II

                      Comment

                      • Twilight_Alehouse
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2004.06
                        • 6310

                        #12
                        Faktycznie nie ma takiego wydziału

                        Z czystej ciekawości wlazłem do katalogu Biblioteki Głównej SGGW i bez problemu znalazłem sporo interesujących pozycji na temat drożdży, które pasowałyby do tego referatu. Sam bym nawet chętnie poczytał

                        Comment

                        • huanghua
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.10
                          • 1910

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
                          Jakaś plaga ostatnio czy zawsze tak było?

                          Aż sobie zrobię "kopiuj-wklej" żeby nie pisać ciągle tego samego: "Kolego. Pofatyguj się do czytelni każdej uczelni po przegląd fermentacyjny. Wątpię czy ktoś zechce zrobić to za ciebie a potem zeskanować wszystkie artykuły i wysłać je Tobie... choćbyś nie wiem jakie piwo oferował "

                          Gwarantuję Ci, że znajdziesz to co potrzebujesz o drożdżach. Znajdziesz też książki z 70-80roku o przerobie odpadów drożdżowych ale to już mało aktualne...
                          Istnieje też pismo "Przemysł Spożywczy", oraz kwartalnik (albo miesięcznik ) "Biotechnologia". A co do wykorzystania drożdży, to:
                          - główny i podstawowy sposób wykorzystania to jako białko paszowe do skarmiania zwierząt gospodarskich (suplement egzogennych aminokwasów)
                          - do produkcji ekstraktów drożdżowych (każdy mikrobiolog to zna)
                          - po cytolizie komórek, białka można hydrolizować do pożądanych produktów
                          - w latach 70-tych i 80-tych próbowano tworzyć alternatywne źródła białka dla ludzi. Bialko drożdżowe brano szczególnie pod uwagę, ale ze względu na stosunkowo dużą zawartość kwasów nukleinowych zaniechano wykorzystania do karmienia ludzi. Nadmierna ilość tychże kwasów powodowac może dolegliwe schorzenie zwane "dną moczanową".

                          Co jeszcze? Hmmm...to właściwie na tyle. Musiałbym zajrzeć do mądrych książek, ale nie mam już sił.
                          Pozdrawiam
                          W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                          Comment

                          • Krzysztof
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2001.04
                            • 1689

                            #14
                            W Krosniewicach jest zakłąd przerobu drożdży odpadowych...
                            Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                            www.twojmalybrowar.pl

                            Comment

                            • Shlangbaum
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2005.03
                              • 5828

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                              Radzia II?
                              Twoja rejestracja na forum to 04-09-2005 a ostatni post Radzi był 22-07-2005, ergo:

                              Co ty wiesz o Radzi

                              Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                              Comment

                              Przetwarzanie...