drożdże odpadowe

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • behery
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.03
    • 12

    #1

    drożdże odpadowe

    Witam!
    Pilnie poszukuję wszelkich informacji o wykożystaniu i technikach przetwarzania drożdży odpadowych z przemysłu piwowarskiego. Jeśli posiadacie jakie kolwiek informacje będę bardzo zobowiązany. Poprostu musze przygotować referat na studia na ten temat, a informacji nie mam tak wiele. Przyda sie wszystko: opisy technik przerobu, schematy, wykresy, wartości czy co kolwiek innego. Czekam na wasze posty!!!

    Pozdrawiam
    Behery
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19291

    #2
    raz kiedyś znalazłem w sieci, że wykorzystuje się wraz z wysłodzinami jako (w odpowiednich proporcjach) karmę dla koni. musisz poszukać w necie, to nie boli - jak myślenie

    Comment

    • behery
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2006.03
      • 12

      #3
      to juz cos dowiedzialem sie ze to nie boli! w necie szukam caly czas! zamowilem kilka ksiazek takze cos pewnie naplynie! czekam moze ktos ma jakies bardziej szczegolowe informacje, bodaj gdzie szukac takjich rzeczy

      Comment

      • Shlangbaum
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2005.03
        • 5828

        #4
        Jak już coś znajdziesz, to podziel się z nami

        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

        Comment

        • joelka
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.03
          • 817

          #5
          Jakaś plaga ostatnio czy zawsze tak było?

          Aż sobie zrobię "kopiuj-wklej" żeby nie pisać ciągle tego samego: "Kolego. Pofatyguj się do czytelni każdej uczelni po przegląd fermentacyjny. Wątpię czy ktoś zechce zrobić to za ciebie a potem zeskanować wszystkie artykuły i wysłać je Tobie... choćbyś nie wiem jakie piwo oferował "

          Gwarantuję Ci, że znajdziesz to co potrzebujesz o drożdżach. Znajdziesz też książki z 70-80roku o przerobie odpadów drożdżowych ale to już mało aktualne...

          Comment

          • behery
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2006.03
            • 12

            #6
            dzieki za dobra porade bez cynizmu. Mysle ze zawsze mozna zapytac Kolego! Byc moze ktos ma cos takiego pod reka i nie bede mu musial stawiac Bog wie jakiego piwa!!!joelka jestes GIT!

            Comment

            • Twilight_Alehouse
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.06
              • 6310

              #7
              Dziwi mnie, że skoro studiujesz na SGGW, to nie możesz w tamtejszej bibliotece znaleźć potrzebnych materiałów. Gdzie jak gdzie, ale na tej uczelni nie powinno być z tym problemów.
              Nie mówiąc już o jednym z tamtejszych wykładowców

              Comment

              • darko
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.06
                • 2078

                #8
                Ja też studiuję na SGGW i dam sobię rękę uciąć, że "wydziału Biotechnologii i mikrobiologii" tam nie ma .

                Comment

                • Marcin_wc
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.09
                  • 2115

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darco112
                  Ja też studiuję na SGGW i dam sobię rękę uciąć, że "wydziału Biotechnologii i mikrobiologii" tam nie ma .
                  Radzia II?

                  Comment

                  • darko
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.06
                    • 2078

                    #10
                    Co "Radzia II"?

                    Comment

                    • Marcin_wc
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.09
                      • 2115

                      #11
                      Może behery, to Radzia II

                      Comment

                      • Twilight_Alehouse
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2004.06
                        • 6310

                        #12
                        Faktycznie nie ma takiego wydziału

                        Z czystej ciekawości wlazłem do katalogu Biblioteki Głównej SGGW i bez problemu znalazłem sporo interesujących pozycji na temat drożdży, które pasowałyby do tego referatu. Sam bym nawet chętnie poczytał

                        Comment

                        • huanghua
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.10
                          • 1910

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
                          Jakaś plaga ostatnio czy zawsze tak było?

                          Aż sobie zrobię "kopiuj-wklej" żeby nie pisać ciągle tego samego: "Kolego. Pofatyguj się do czytelni każdej uczelni po przegląd fermentacyjny. Wątpię czy ktoś zechce zrobić to za ciebie a potem zeskanować wszystkie artykuły i wysłać je Tobie... choćbyś nie wiem jakie piwo oferował "

                          Gwarantuję Ci, że znajdziesz to co potrzebujesz o drożdżach. Znajdziesz też książki z 70-80roku o przerobie odpadów drożdżowych ale to już mało aktualne...
                          Istnieje też pismo "Przemysł Spożywczy", oraz kwartalnik (albo miesięcznik ) "Biotechnologia". A co do wykorzystania drożdży, to:
                          - główny i podstawowy sposób wykorzystania to jako białko paszowe do skarmiania zwierząt gospodarskich (suplement egzogennych aminokwasów)
                          - do produkcji ekstraktów drożdżowych (każdy mikrobiolog to zna)
                          - po cytolizie komórek, białka można hydrolizować do pożądanych produktów
                          - w latach 70-tych i 80-tych próbowano tworzyć alternatywne źródła białka dla ludzi. Bialko drożdżowe brano szczególnie pod uwagę, ale ze względu na stosunkowo dużą zawartość kwasów nukleinowych zaniechano wykorzystania do karmienia ludzi. Nadmierna ilość tychże kwasów powodowac może dolegliwe schorzenie zwane "dną moczanową".

                          Co jeszcze? Hmmm...to właściwie na tyle. Musiałbym zajrzeć do mądrych książek, ale nie mam już sił.
                          Pozdrawiam
                          W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                          Comment

                          • Krzysztof
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2001.04
                            • 1689

                            #14
                            W Krosniewicach jest zakłąd przerobu drożdży odpadowych...
                            Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                            www.twojmalybrowar.pl

                            Comment

                            • Shlangbaum
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2005.03
                              • 5828

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                              Radzia II?
                              Twoja rejestracja na forum to 04-09-2005 a ostatni post Radzi był 22-07-2005, ergo:

                              Co ty wiesz o Radzi

                              Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • bastion
                                Bułgaria, Triavna, Pencho Raikov 5, Biraria Triavna Luc's.
                                bastion
                                Triavna nie leży na szczególnie uczęszczanych szlakach turystycznych, przynajmniej dla gości z zagranicy którzy najczęściej zaglądają do pobliskiego Velikego Tyrnova. Ale wśród Bułgarów, jak zauważyłem małe miasteczko położone w dolinie górskiej, ma niezłe wzięcie.
                                Centrum...
                                2025-02-02, 20:53
                              • dadek
                                Belgia, Gent, Rembert Dodoensdreef 1, Stadsbrouwerij Gruut
                                dadek
                                Kolejny browar w Gent, odległy od Artevelde (czyli ścisłego centrum) o około 600 m. Atakowaliśmy go 3-krotnie w różnych godzinach lecz obeszliśmy się smakiem. W witrynie knajpki od ulicy wywieszka, że zapraszają za róg. Tam rzeczywiście kilka ław, nad nimi rozpięty namiot ale drzwi zamknięte...
                                2024-09-17, 21:47
                              • bastion
                                Bułgaria, Mezdra, Ul. Pazara, Hotelski Kompleks Ariel.
                                bastion
                                Mezdra kojarzy się z marką Ledenika produkowaną w miejscowym browarze. Jednak dane mi było zaglądnąć w miejsce, o którym nie mogłem znaleźć informacji na piwnych stronach w bezkresnym necie.
                                Bardziej traktuje ten wpis jako wyzwanie dla piwnych turystów odwiedzających Bułgarię,...
                                2024-09-04, 21:16
                              • e-prezes
                                Pinta, Party Pacific Lager
                                e-prezes
                                Seria "Party Starter" dla Żabki, o której w rozmowie z Kopyrem gdzieś tak z rok temu wspominał Zwierzyna nieco się rozrosła przez ten czas. Były już NZ Pale Ale, West Coast IPA, Session IPA, West Coast APA, Hazy APA oraz East Coast IPA (może coś mi jeszcze umknęło). No i trafiło...
                                2024-07-07, 11:32
                              • bastion
                                Ukraina, Użgorod, Wierchowińska 38, Pivovarnia Yuber
                                bastion
                                Leżący w pobliżu granicy ze Słowacją Użgorod, w 2019 roku dorobił się kolejnego mikrusa o nazwie- Yuber. Umiejscowiony jest na skraju miasta w dzielnicy willowej. Do przejścia granicznego jest bardzo blisko, wystarczy z drogi do miasta odbić w boczną wąską drogę.

                                Browar jest...
                                2024-04-25, 21:48
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...