drożdże odpadowe

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marcin_wc
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.09
    • 2115

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
    Twoja rejestracja na forum to 04-09-2005 a ostatni post Radzi był 22-07-2005, ergo:

    Co ty wiesz o Radzi
    Ty nie masz opcji czytania tematów z przed rejestracji?

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
      ... Co jeszcze? Hmmm...to właściwie na tyle...
      Drugim głównym sposobem wykorzystania było przekazywanie gęstwy do gorzelni w celu produkcji spirytusu przemysłowego. Ostatnio rzadko się to stosuje, bo taniej jest użyć enzymów z puszki i drożdży gorzelniczych.

      Comment

      • huanghua
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.10
        • 1910

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
        Drugim głównym sposobem wykorzystania było przekazywanie gęstwy do gorzelni w celu produkcji spirytusu przemysłowego. Ostatnio rzadko się to stosuje, bo taniej jest użyć enzymów z puszki i drożdży gorzelniczych.
        Owszem, faktycznie ta metoda wykorzystania zanika, a właściwie nie jest już wykorzystywana. Tam stosuje się już specjalnie wyselekcjonowane rasy drożdży. W Polsce pod tym wzgledem przewodzi Samodzielna Pracownia Gorzelnicza Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Bydgoszczy. Mają spore zasoby w swojej kolekcji
        Optimum temperatury dla drożdzy gorzelniczych to temp. powyżej 30 st. C. Przy tej temp drożdże górnej fermentacji wytwarzałyby pewnie mnóstwo fuzli i inych zw. karbonylowych....fuuuj, a drożdże typowo gorzelnicze mają tę cechę zredukowaną.
        W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

        Comment

        • behery
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2006.03
          • 12

          #19
          fakt moja pomylka wydzial Technologii Zywnosci a katedra Biotechnologii i Mikrobilologii żywnosci. Z drugiej strony mieszkam 150km od Warszawy i nie mam swobodnego dostepu do biblioteki SGGW.

          Moje pytanie kierowalem do osob ktore byc moze takie informacje posiadaja i zaoszczedzilo by mi to czasu. Caly serwis jest poswiecony piwu, wiec gdzie jesli nie tu szukac informacji? Mialem nadzieje na zyczliwe porady , a nie na krytyke i podwazanie autentycznosci moich postow i mojej osoby. Jesli chodzi zas o zaklad w Krosniewicach to jestem umowiony na spotkanie w tej sprawie. (jesli kogos cos potem bedzie interesowalo to opisze na forum, chyba ze ktos znow bedzie mial jakies problemy ze soba). Krzysiu i Krzysztof dziekuje Wam za pomoc. Do reszty apel NIE MASZ NIC KONKRETNEGO DO NAPISANIA TO NIE PISZ (RESZTA TEZ MOZE DAC SOBIE REKE ALBO GLOWE UCIAC)!!!!

          Comment

          • Twilight_Alehouse
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.06
            • 6310

            #20
            No to masz dobry dostęp do dobrej biblioteki wydziału Chemii Spożywczej Politechniki Łódzkiej.
            A na negatywne komentarza sam sobie częściowo zapracowałeś, bo skorzystanie z bibliotek powinno być pierwszym krokiem w takich sprawach.

            Comment

            • Tomek-Pasieka
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2005.10
              • 197

              #21
              ech... jak sobie pomyślę, ze pisałem magisterkę bez internetu, że jednego roku przemaglowałem raptem 5000 stron różnych książek, tylko po to, by znaleźć szczątkowe informacje, to aż mi się robi miło (a było to raptem 6 lat temu)

              Comment

              • huanghua
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.10
                • 1910

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika behery
                ...Krzysiu i Krzysztof dziekuje Wam za pomoc. Do reszty apel NIE MASZ NIC KONKRETNEGO DO NAPISANIA TO NIE PISZ (RESZTA TEZ MOZE DAC SOBIE REKE ALBO GLOWE UCIAC)!!!!
                Wydawał mo się że robiłem to z czystego altruizmu i checi pomocy, ale skoro tak... ?
                W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                Comment

                • behery
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2006.03
                  • 12

                  #23
                  zwracam honor! huanghua! Tobie takze dziekuje za informacje. Chodzi mi glownie o kierunki w jakich ta dziedzina zmierza,dalej sobie pojde do biblioteki Bardzo przepraszam za pominiecie,pisalem tak jakos o ostatnich postach jakie sie pojawily i mi gdzies umknelo. O takie posty jak Twoj mi chodzi a nie o "Kopiuj wklej"

                  Comment

                  • Chris
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2004.05
                    • 812

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika behery
                    Witam!
                    Pilnie poszukuję wszelkich informacji o wykożystaniu i technikach
                    a ja mam coś do napisania! FCJP
                    chickkiller :)

                    Comment

                    • ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 23926

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Chris
                      a ja mam coś do napisania! FCJP
                      kolejne tego typu wpisy wylądują wiadomo gdzie.
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                      Comment

                      • huanghua
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.10
                        • 1910

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika behery
                        zwracam honor! huanghua! ...
                        Nooo! Ja myślę
                        W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X