piwo a podejście restauratorów i właścicieli pubów, knajpek.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19274

    piwo a podejście restauratorów i właścicieli pubów, knajpek.

    zainspirowany wątkiem zaproszeniowym archera tworzę osobny temat dt. wątku pokrewnego, czyli podejścia restauratorów i właścicieli pubów, knajpek do piwa.

    mogę zrozumieć, że ktoś nieuświadomiony z zagadnieniem rynku piwowarskiego w Polsce wybiera wyłączność piw koncernowych w swoim lokalu... mogę nawet zrozumieć w tym obustronny interes koncernów i właścicieli lokali... ale...
    nie mogę zrozumieć jednego - kto jak nie forumowicz ma dawać przykład?
    przecież małe i średnie browary właśnie dzięki powyższemu podejściu właścicieli skazani są na lokale podlejszej klasy, na egzystowanie na granicy opłacalności. bez wsparcia pośredników takie przedsięwzięcia jak Irlander, Smocza Głowa, Gab Stout czy jakiekolwiek inne są bez szans już na starcie.
    ja nie neguje potrzeby posiadania w lokalu piwa koncernowego (wszak większość klienteli takie pija), ale kto jak nie właściciel pubu, piwiarni może to zmienić?
    dodatkowo niejasne i tajne powody wyboru wyłączności piwa pokazują, że sam proceder jest nieetyczny i zwyczajnie niezgodny z prawami zdrowej konkurecji.
  • zAjkA
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.12
    • 1089

    #2
    W pełni się z tym zgadzam. Tak samo bezsensowne jest tłumaczenie że starczy miejsca tylko na jedną pipę. Dla chcącego nic trudnego. Ja prowadząc pub czy chociażby bar byłbym dumny z tego iż leją u mnie Reginę bądź piwo z Okuniewa. Koncerniak byłby przy tym dodatkiem dla zwykłego klijenta. Jak widać wszystko zależy od podejścia do sprawy. Mam nadzieję że nikogo nie uraziłem
    Browar Kapitański- Warzone na pełnym morzu

    Comment

    • baklazanek
      † 2014 Piwosz w Raju
      • 2001.08
      • 3562

      #3
      Temat był już poruszany kilka razy, choć by w temacie:
      Wszystko co związane z piwem i browarnictwem...Poddziały: Prasówka | Biblioteka | Ogłoszenia branżowe


      Skończy się jak zwykle na tym, iż koncerny są wszystkiemu winne, co zresztą jest prawdą

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #4
        Przepraszam bardzo, jaki przykład? Najpierw trzeba miec kasę, żeby móc się wypiąć na koncerny. Dajcie sobie spokój, Archer wyszedł z fajną inicjatywą spotkaniową, a przez takie gadanie się jeszcze do nas zniechęci
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • kangurpl
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.03
          • 2660

          #5
          Masz rację, ale widać nie wszyscy rozumieją, że z ideałów nie da się wyżyć.
          Praca na etacie, utrzymanie u mamusi, ...
          A spróbowali by tak sami poprowadzić jakikolwiek własny interes, to zaraz zmieniłby się ich stosunek do takich spraw jak efektywność firmy.
          Last edited by kangurpl; 2006-03-30, 18:20.
          Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
          "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

          "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

          Comment

          • strzelczyk76
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2003.11
            • 823

            #6
            Zgadzam się z Kangurem i Marusią - ideeały są piękne i nieosiągalne - a ekonomia i szara rzeczywistośc swoje - np. Żywiec oprócz wyposażenia, szkła, gadżetów itp. - oferuje za wyłączność - żywą gotówkę - przynajmniej raz na kwartał - i jak z tym konkurować??

            Poza tym w niektórych rejonach kraju - trzeba by trzymać drugi nalewak i piwo z innego, regionalnego browaru - licząc chyba tylko na forumowiczow - których niekiedy ciężko raz na 3 miesiące na jedno spotkanie zwołać...

            ...co nie zmienia faktu, ze jakbym ja miał już swoją knajpkę - to żadnej wyłączności
            ale na to trzeba mieć kasę...
            NORMALNOŚĆ



            Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #7
              No właśnie, zatem pozwólmy sie koledze dorobić jakiejś kasy, zeby potem mógł przebierać w ofertach, bo będzie go na to stać
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                #8
                Nie zapominajmy też o tak prozaicznej sprawie jak popyt. Niestety, ale jeśli nie chcemy zniechęcać klientów do piwa z małych browarów (poprzez podawanie go nie pierwszej swieżości) i nie chcemy do biznesu dokładać (poprzez wylewanie raz na jakiś czas kilku-nastu/dziesięciu litrów zzepsutego piwa) bo klienci będą pili koncerna, to moze się okazać, że stawianie drugiego nalewaka mija się z celem.
                Na miejscu Archera wprowadziłbym po prostu trochę ciekawostek w butelce, typu Pszeniczne z Reginy, Hebana z Juranda czy Miodowe z Ciechanowa - Koncernowi powinno to w sumie latać, bo to nie jest dla nich żadna konkurencja. Misję niesienia kaganka oświaty między lud jak najbardziej się czyni, a kasę od Koncerna można wziąć (jak to mówią "Sorry Winetou, business is business")
                blog.kopyra.com

                Comment

                • zythum
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2001.08
                  • 8305

                  #9
                  Marusia i kompany wcale nie macie racji. Wystarczy podac przykład Czech gdzie Urząd Antymonopolowy ZAKAZAŁ umów na wyłączność a także wydał nakaz udostepnienia dystrybucji Prazdroja dla innych piw.
                  I od razu wiele lokali zainstalowało dodatkowe pipy na piwa z małych browarów które w tym roku (po ogłoszeniu tego rozporządxzenia) zaczły mieć spory wzrost sprzedaży.
                  Tak więc nie w zasobności portfela właściciela lokalu tu sprawa ale w prawie które ogranicza konkurencje poprzez pozwalanie koncernom na stawianie pod ścianą restauratora - albo wyłączność albo nie damy wyposażenia.
                  W normalności funkcjonuje to tak, że koncern nie może dawać wyposażenia wyłącznie pod warunkiem wyłączności.
                  To inaczej miało być, przyjaciele,
                  To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                  Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                  Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                  Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                  Rządzący światem samowładnie
                  Królowie banków, fabryk, hut
                  Tym mocni są, że każdy kradnie
                  Bogactwa, które stwarza lud.

                  Comment

                  • żąleną
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.01
                    • 13239

                    #10
                    Dokładnie - tylko tyle i aż tyle. Zakazać umów na wyłączność.

                    Comment

                    • grzes_ch
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2003.10
                      • 612

                      #11
                      Ja tylko przypominam że i w Polsce działa UOKiK . Na jego stronach można między innymi przeczytać :
                      "Podstawowym narzędziem Prezesa UOKiK są postępowania administracyjne (antymonopolowe) przeciw przedsiębiorcom łamiącym zakaz praktyk ograniczających konkurencję. W ich wyniku Prezes Urzędu może wydać decyzję nakazującą zaniechanie działań sprzecznych z prawem oraz nałożyć karę w wysokości do 10 proc. ubiegłorocznego przychodu."
                      Wystarczy złożyć skargę na takie praktyki , może tak samo jak chcemy to zrobić w sprawie portera okocimskiego.

                      Comment

                      • Twilight_Alehouse
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2004.06
                        • 6310

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzes_ch
                        Wystarczy złożyć skargę na takie praktyki , może tak samo jak chcemy to zrobić w sprawie portera okocimskiego.
                        Myślę o czymś takim już od dłuższego czasu.
                        Podoba mi się podany powyżej przez Zythuma przykład Czech. Ciekawa jest też Anglia, gdzie lokal serwujacy kilka rodzajów piw ma ustawowy obowiązek lania jednego z małego browaru.
                        Last edited by Twilight_Alehouse; 2006-03-30, 21:49.

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zythum
                          Marusia i kompany wcale nie macie racji. Wystarczy podac przykład Czech gdzie Urząd Antymonopolowy ZAKAZAŁ umów na wyłączność a także wydał nakaz udostepnienia dystrybucji Prazdroja dla innych piw.
                          To wcale nie oznacza, że nie mamy racji. Mówimy o konkretnym przypadku, a Ty, Zythumie, odsyłasz mnie do czech.
                          No to walczmy z systemem, a nie z Bogu ducha winną knajpką, na to się zgadzam, a wręcz podpisuję ręcami i nogyma
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • żąleną
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.01
                            • 13239

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                            No to walczmy z systemem
                            Tego Zythumowi dwa razy nie trzeba powtarzać

                            Mnie się z systemem walczyć nie chce, chodzę po prostu tam, gdzie jest interesujące mnie piwo. Ale jestem gotów wspomagać jakąkolwiek inicjatywę, która może zaowocować wprowadzeniem prawa antywyłącznościowego.

                            Comment

                            • emes
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.08
                              • 4275

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
                              Ciekawa jest też Anglia, gdzie lokal serwujacy kilka rodzajów piw ma ustawowy obowiązek lania jednego z małego browaru.
                              A gdzie tak jest ? Bo Zythum o czymś innym pisał, nie ma nic w jego wypowiedzi, że lokal w Czechach ma obowiązek lania piwa z jednego z małych browarów. Nie ma nawet tego, że lokal ma nakaz lania piwa z różnych browarów. Napisał tylko, że firma dystrybucyjna wyrokiem sądu ma nakaz udostępnienia swojej dystrybucji dla innych browarów.
                              Nie ma tam nic o lokalach, że muszą sprzedawać piwa od różnych browarów.
                              W Polsce taki nakaz ma GŻ, nie wiem czy aktualny, ale mieli obowiązek udostępnienia swojej dystrybucji Ciechanowi.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X