pijecie piwne "złamasy" ?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tad2x
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2005.06
    • 72

    #1

    pijecie piwne "złamasy" ?

    Ostatnio ojciec czestuje mnie takimi swoimi mieszankami polegajacymi na zmieszaniu portera i jasnego pelnego. U mnie to byl zywiecki porter i tatra pils (kazde po polowie, dostajemy zatem dwa kufle "złamasa"). smakuje calkiem dobrze, tatra nabiera koloru a porter traci wyrazistosc (niektorym ona przeszkadza) - ja posmakowalem raczej z ciekawosci. Mozna wypic tylko jeden kufel, chyba, ze ma sie mocna glowe.
  • abernacka
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.12
    • 10867

    #2
    Wybornie smakuje Amberowski Koźlak z niefiltrowanym Żywym. Gorąco polecam
    Piwna turystyka według abernackiego

    Comment

    • Bombadil13
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.05
      • 2479

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
      Wybornie smakuje Amberowski Koźlak z niefiltrowanym Żywym. Gorąco polecam

      Tak, tak potwierdzam i równie gorąco polecam
      Poszukuję

      Comment

      • jerzy
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.10
        • 4707

        #4
        Ja tak mieszam tylko grzańca.
        browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

        Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

        Comment

        • kiszot
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🍼🍼
          • 2001.08
          • 8118

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tad2x
          Ostatnio ojciec czestuje mnie takimi swoimi mieszankami polegajacymi na zmieszaniu portera i jasnego pelnego. U mnie to byl zywiecki porter i tatra pils (kazde po polowie, dostajemy zatem dwa kufle "złamasa"). smakuje calkiem dobrze, tatra nabiera koloru a porter traci wyrazistosc (niektorym ona przeszkadza) - ja posmakowalem raczej z ciekawosci. Mozna wypic tylko jeden kufel, chyba, ze ma sie mocna glowe.
          Piwo nazywa sie "rżnięte".Po czesku "rezane",to lepiej brzmi.
          Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
          1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

          Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
          Mein Schlesierland, mein Heimatland,
          So von Natur, Natur in alter Weise,
          Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
          Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

          Comment

          • Shlangbaum
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2005.03
            • 5828

            #6
            Ja tak (naśladując praktykę innego LajboCKa) łamię moje nieudane piwa, jakimiś marketówkami. O dziwo z dwóch kiepskich piw da się zrobić jedno mniej kiepskie

            Krakowski Konkurs Piw Domowych !

            Comment

            • Twilight_Alehouse
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.06
              • 6310

              #7
              A ja się mogę podpisać i pod tym co napisał Abernacka, bo miałem okazje pić przepyszną mieszankę lanego Koźlaka z Żywym, i Shlangbaum. Jak do swojego mega wytrawnego stouta wlałem zbyt słodkiego Czarnego Smoka z Fortuny, to wyszedł ciemniak idealny
              A poza tym od dłuższego zcasu zbieram się, żeby w łódzkim Peronie 6 zamówić mieszankę lanego Irish Beer z Kormorana z lanym Kasztelanem.

              I coś mi się przypomina jakiś post na forum opisujący rżnięcie portera bałtyckiego Weizenem

              Comment

              • Titus_Fox
                Porucznik Browarny Tester
                • 2005.10
                • 400

                #8
                aha, czyli jak rozrabiałem "Sarmackie Mocne" "Fasbergiem" to mam siedzieć cicho ?

                Comment

                • huanghua
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.10
                  • 1910

                  #9
                  Jedyne mi znane łamanie to "shandy" mix piwa i lemoniady, ale to raczej spożywalne jak muchomor sromotnikowy.
                  Koźlak Amberowy z Amberowym Żywym brzmi conajmniej interesująco...
                  W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                  Comment

                  • Maidenowiec
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.07
                    • 2287

                    #10
                    Toć to "black and tan" się zowie
                    Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                    Thou shallt not spilleth thy beer!

                    Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                    Comment

                    • huanghua
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.10
                      • 1910

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
                      Toć to "black and tan" się zowie
                      Które?
                      Ostatnia zmiana dokonana przez huanghua; 2006-04-14, 22:56.
                      W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                      Comment

                      • Regent
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2002.10
                        • 512

                        #12
                        Kiedyś mieszałem Portera z Ostrowa z Lechem Pilsem , ale była jazda
                        Mniej alkoholu w piwach !!!
                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                        Comment

                        • bury_wilk
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.01
                          • 2655

                          #13
                          Ojciec Wujcia Shaggy'ego, jak wykańczał nam mieszkanie, to zaserwował Portera Żywieckiego łamanego Beczkowym z Ciechanowa. Zupełnie smaczna koncepcja.
                          Lubię kiedy się zieleni
                          Lubię jak się piwo pieni...

                          ...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!

                          Comment

                          • dkrasnodebski
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.05
                            • 2316

                            #14
                            W Ciechanowie w knajpie przy browarze serwują takie rezane piwka. Najciekawsze z nich to przekładaniec, gdzie porter i jasne leżą jedno na drugim. W szklanicy wygląda to ja brzanka sumatrzańska.
                            Z ciekawych mieszanek to łamaliśmy górnośląskie diamentem - pychota, no i nie można zapomnieć o pomyśle Małejżonki na mix miodowego z ciechanowskim porterem - też rewelka.
                            Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

                            www.radoslawstolar.pl

                            Comment

                            • Sokół83
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.12
                              • 1598

                              #15
                              wygląda to ja brzanka sumatrzańska
                              wszyscy wiemy jak wygląda brzanka sumatrzańska
                              Z INNEJ BECZKI

                              www.fotopolska.eu

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • pebejot
                                Bieruń, pl. Św.Walentego 2, Browar / Pub / Restauracja Stylowa
                                pebejot
                                Ciekawy browar, a właściwie mikrobrowar, działający od 2023 roku w Bieruniu.
                                Znajduje się w restauracji "Stylowa" w sporym budynku vis a vis centralnego przystanku autobusowego.
                                Przez cały dzień są dogodne i dość częste połączenia do Oświęcimia i Tychów. Dojazd...
                                2025-01-04, 11:17
                              • Prusak
                                Nowa Wytwórnia, Pils
                                Prusak
                                Zakładam nowy wątęk, ponieważ sprzedają to piwo po prostu pod nazwą "Pils", bez "czeski".
                                Parametry jak na etykiecie z fotki: 11 Blg, 4, 7% obj.
                                Barwa jasna, idealna klarowność,
                                Piana dość obfita, opada dopiero nie do końca po dwóch-trzech minutach pozstawiając...
                                2024-12-16, 16:11
                              • dadek
                                Belgia, Leuven, Borstelsstraat 20, Brouwerij De Coureur
                                dadek
                                Kolejne dwa browary jakie zamierzaliśmy odwiedzić w Brukseli olały piwoszy i wywiesiły na drzwiach kartki o treści "w sierpniu jesteśmy na wakacjach, zapraszamy we wrześniu". Dlatego postanowiliśmy przejechać się do przepięknego miasteczka Leuven odległego od Brukseli o 20...
                                2024-10-17, 00:22
                              • Mors11
                                W czym pijecie piwo?
                                Mors11
                                Czołem wszystkim!

                                Jak w temacie - w jakim naczyniu bursztynowy napój smakuje Wam najbardziej? W tym artykule piszą, że charakterystyczny kształt kieliszków do piwa jest spowodowany cyrkulacją bąbelków - szczerze mówiąc, nie miałem o tym pojęcia A Wy co preferujecie - kieliszki,...
                                2018-09-07, 19:53
                              • darekd
                                2024.06.21-23, XIV Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa
                                darekd
                                Jak zwykle na wrocławskim stadionie, tylko że zamiast wiosną to będzie właściwie na początku lata. Na tym betonie może być gorąco.
                                Jak zwykle informacje na temat wystawców i piw sąpilnie strzeżoną tajemnicą

                                Będzie natomiast wykład "Biotransformacja chmielu...
                                2024-06-04, 03:20
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...