Piwo w zielonych czy brązowych butelkach??

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • imperator69
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.04
    • 1

    Piwo w zielonych czy brązowych butelkach??

    Pijając piwa przy różnych studenckich, i nie tylko okazjach, zauważyłem, że piwo w zielonych butelkach bardziej mi podchodzi. Nie tylko jego smak, ale i zapach są dla mnie lepsze. Stąd moje pytanie...czy jest jakaś zasadnicza różnica w piwach z zielonych butelek i tych z brązowych?? Od dawna nurtuje mnie to pytanie. Ba! nawet poszło kilka zakładów na ten temat....Proszę o pomoc!!!!!!
  • TomX
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.09
    • 1035

    #2
    Na piwo źle działa światło; więc zasadnicza różnica byłaby pomiędzy tym samym piwem z zielonej i białej butelki. Ale nie sądzę żeby zielone szkło miało inny wpływ na piwo niż brązowe. To raczej chodzi o twoje personalne gusta, no chyba że miałeś okazje skosztować tego samego piwa, z twj samej warki/partii a w różnych butelkach.

    Comment

    • pieczarek
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2001.06
      • 5011

      #3
      Uruchom wyszukiwarkę. Znajdziesz kilka tematów poruszających sprawę zielonych butelek. Zdaje się, że nasz forumowy kolega Czes, naukowiec pełną gębą, opisał jakie zjawiska chemiczne zachodzą w zielonym szkle pod wpływem światła. I dlaczego takie piwo jest z reguły gorsze niż piwo w butelkach brązowych. Mimo, że Czes pisze wyjątkowo zrozumiałym językiem, to normalny człowiek tego nie zrozumie, ani tym bardziej nie powtórzy. Ale Czesowi można wierzyć w sprawie chemii.
      Niektórzy praktycy nazywają to "mysim" posmakiem. Ale nic się nie przejmuj, jeśli Twoje doznania smakowe są inne, to nie ma powodu, abyś miał rezygnować ze swojego ulubionego piwa. Nawet, jeśli jest to ciepły Lech czy inny Carlsberg. Zresztą piwa koncernowe, sprzedawane w brązowych butelkach, nie cieszą się na tym forum ani odrobinę większym szacunkiem.

      Comment

      • peter007
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.06
        • 2820

        #4
        Kiedyś już była poruszana kwestia koloru butelek z piwem domowym. Zdania były podzielone. Jedni twierdzili, że zielone butelki źle wpływają na zawartość, inni mówili, że w ogóle to nie ma znaczenia. Jak jest naprawdę sam nie wiem, ale do swoich warek używam tylko brązowych butli
        Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

        Comment

        • darko
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.06
          • 2078

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika imperator69
          Pijając piwa przy różnych studenckich, i nie tylko okazjach, zauważyłem, że piwo w zielonych butelkach bardziej mi podchodzi. Nie tylko jego smak, ale i zapach są dla mnie lepsze. Stąd moje pytanie...czy jest jakaś zasadnicza różnica w piwach z zielonych butelek i tych z brązowych?? Od dawna nurtuje mnie to pytanie. Ba! nawet poszło kilka zakładów na ten temat....Proszę o pomoc!!!!!!
          Szkoda, że nie podałeś o jakie piwa chodzi... Wszystko zależy od miejsca przechowywania piwa. Zasadniczo im jaśniejsze szkło i im więcej światła - tym "efekt świetlny" bardziej wyczuwalny.
          Jeżeli butelki trzymane są w ciemnym miejscu, kolor nie ma znaczenia. A jeśli trzymamy piwo na parapecie to nawet naciemniejsza butelka nie uchroni nas sprzed "skunksowym" aromatem.

          Comment

          • becik
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🍼🍼
            • 2002.07
            • 14999

            #6
            Jestem zdecydowanym przeciwnikiem zielonych butelek, ten zapach co Pieczarek nazwał "mysim" ja nazywam skunem. Ten specyficzny posmak niszczy w/g mnie smak piwa, wszystko przez lepszy dostęp światła, które niestety odziałowywuje negatywnie na napój. Ale skoro lubisz ten posmak, no cóz...wszystko kwestią gustu
            Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

            Comment

            • rychur
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2002.12
              • 151

              #7
              "...opisał jakie zjawiska chemiczne zachodzą w zielonym szkle pod wpływem światła. I dlaczego takie piwo jest z reguły gorsze niż piwo w butelkach brązowych..."
              Można jednak tak modyfikować skład szkła aby tego światła przepuszczało mniej, poprzez analogię do np okularów słonecznych z różnymi tam filtrami. Powszechność stosowania takich rozwiązań zależy pewnie od kosztów ich wdrażania.
              Tak czy owak, moim zdaniem, zielone butelki pozytywnie wpływają na ogólne wrażenie estetyczne co znacząco wpływa na pożądalność takiego produktu. No i sprzedaż oczywiście.
              Ja wpadam w taką pułapkę- zielone przemawia do mnie.
              PS Najlepszośći - dziś Wielkanoc.

              Comment

              • messer
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.10
                • 80

                #8
                Ja tez sie sklaniam do zielonych butelek. Piwo z zielonego szkla jest bardziej orzezwiajace jak dla mnie. Chodzi mi tu zwlaszcza o Perle chmielowa i o jednego pszeniczniaka z Oblonia. Z koncerniakow to czeski Pilsner do mnie przemawia.

                pzd

                Comment

                • Shlangbaum
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2005.03
                  • 5828

                  #9
                  A Obołoń to może nie koncerniak

                  Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                  Comment

                  • mark33
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.04
                    • 3283

                    #10
                    Dziś piłem swoje Belgian Ale z "Kubusia"( biały) 0,25L, później peta 0,5L ciemny brąz, a następnie ze szkła brązowego po Kelcie, różnica żadna. Piwo było przechowywane w ciemnej piwnicy a nie na parapecie
                    Wniosek jest jeden, nie opakowanie lecz rozumowanie stwarzają piwu dobre leżakowanie.

                    Comment

                    • MarcinKa
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼🍼
                      • 2005.02
                      • 2736

                      #11
                      W zasadzie zgadzam się z markiem33, jak dobrze przechowuje się piwo to kolor butelki nie gra roli. Kupowane w sklepie piwo jednak różnie jest przechowywane. Zakładając średnie warunki napiszę tak. Pewien posmak z zielonych butelek wyczuwam. Jak nie zdominuje całkiem piwa to mi kompletnie nie przeszkadza. Tak jak bym pił piwo z jakimś innym chmielem czy słodem. Ciut inny smak i tyle. Poza tum parę bardzo dobrych piw jest właśnie w zieleni. Dla mnie bardzo dobra Perła, stary Frater. A z zagranicznych 2 spośród paru najlepszych zeszłorocznych były zielone Jever, Ottakringer Schnitt. Jak mogę mieć coś przeciw zieleni skoro da się w takich butelkach zrobić tak dobre piwa? No i chyba aż tak ten posmak nie jest okropny skoro Henio, Karolek i Lesiu na taki kolor postawili. A z drugiej strony, ile paskudztwa jest w brązie? O estetyce nie piszę, bo to rzecz gustu, a o gustach...
                      To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

                      Comment

                      • Twilight_Alehouse
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2004.06
                        • 6310

                        #12
                        Nie stronię od piwa w zielonych butelkach, nawet w paru lubię ten charakterystyczny posmaczek - szczególnie w przypadku Broka Sambora.
                        Sam też używam zielonych, mam zwyczaj lać w nie piwa z zawartością słodu pszenicznego - ot, taki kaprys. Butelki stoją jednak w piwnicy, więc światło nijak nie wpływa na piwo.

                        Comment

                        • MarcinKa
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼🍼
                          • 2005.02
                          • 2736

                          #13
                          O właśnie, T A przypomniał następne bardzo dobre piwo z zieleni, Sambora. No a Palm?
                          To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

                          Comment

                          • Twilight_Alehouse
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2004.06
                            • 6310

                            #14
                            W Palmie nie czuję zielonobutelkowych posmaczków. W Obołoniach zresztą też nie.
                            Lubię je jeszcze w Perle i Goolmanie.

                            Comment

                            • lzkamil
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.01
                              • 3611

                              #15
                              Może mam jakiś upośledzony smak ale nie czuję tego co nazywacie skunem, myszami itp. w zielonych flaszkach
                              Lepszy jabol pod okapem
                              niż GŻ, CP i KP !


                              Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

                              Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

                              Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X