Piwo w zielonych czy brązowych butelkach??

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lzkamil
    Może mam jakiś upośledzony smak ale nie czuję tego co nazywacie skunem, myszami itp. w zielonych flaszkach
    Kup Broka (chyba najtańsze piwo w zielonej butelce), postaw na tydzień na parapecie, otwórz a poczujesz
    Last edited by darko; 2006-04-16, 22:19.

Comment

• lzkamil
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.01
      • 3611

Piłem Broka Sambora nie raz, tylko że zaraz po zakupie wędrował do lodówki a potem do gardła, nie kisiłem go na parapecie
      Lepszy jabol pod okapem
      niż GŻ, CP i KP !

Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

Comment

• kiszot
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🍼🍼
        • 2001.08
        • 8108

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darco112
        Kup Broka (chyba najtańsze piwo w zielonej butelce), postaw na tydzień na parapecie, otwórz a poczujesz
        Najtańszy jest zdecydowanie harteker z Juranda.też zresztą bardzo dobry.Tak jak i Sambor.
        Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
        1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
        Mein Schlesierland, mein Heimatland,
        So von Natur, Natur in alter Weise,
        Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
        Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• darko
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.06
          • 2078

Ale chyba nie jest tak szeroko dostępny jak Brok - przynajmniej w Warszawie.
          Z resztą nieważne, zaśmiecamy temat.

Comment

• lukex
            Porucznik Browarny Tester
            • 2005.12
            • 262

lager

Dla mnie jako smakosza lagerów ,zielona butelka dla tego typu piwa jest to absolutna podstawa.Zielona butelka wpływa na smak piwa ktoy jest bardziej goryczkowy(chmielowy)
            żeby nie być gołosłownym dam przykłady takich piw jak:Złoty Bażant,Beck's,Heineken,Carlsberg,Stella Artois,czy nawet Harteker-w ktorym zdecydowanie czuć odmiennośc w porównaniu z innymi piwa juranda.Można nawet zauważyc tą zmiane w Lech premium czy w Namysłowie-lecz oby dwa piwa są robione na twardej wodzie(wnioskuje to ze smaku) co prowadzi do tego że już nie są aż tak znakomite w swojej klasie.

Comment

• messer
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.10
              • 80

Daltego swojego najnowszego lagerka wleje wlasnie w malutkie buteleczki od Urquella z ktore zostaly mi z niedawnej jego promocji gdy do 4 sztuk dodawali kufel

Comment

• adam16
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2001.02
                • 9865

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lukex
                ...Zielona butelka wpływa na smak piwa ktoy jest bardziej goryczkowy(chmielowy)...
                To odkrycie na miarę Nobla .
                Browar Hajduki.
                adam16@browar.biz
                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

• lukex
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2005.12
                  • 262

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam16
                  To odkrycie na miarę Nobla .
                  albo na miare darmowego piwa od osiedlowych żuli

Comment

• MarcinKa
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼🍼
                    • 2005.02
                    • 2736

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lukex
                    Dla mnie jako smakosza lagerów ,zielona butelka dla tego typu piwa jest to absolutna podstawa.Zielona butelka wpływa na smak piwa ktoy jest bardziej goryczkowy(chmielowy)
                    Nie jestem miłośnikem lagrów, wręcz przeciwnie coraz bardziej się od nich odwracam, Ale dokładnie takie stwierdzenia słyszałem z ust jednego z członków Bractwa Piwnego. Jako piwo roku wybrali oni Perłę Chmielową i na pytanie e-prezesa czy ta zielona butelka nie przeszkadza, pan tłumaczył, że wręcz przeciwnie, jest atutem, wydobywa tę chmielowość.
                    Moje zdanie na temat zieleni napisałem wcześniej, a Perła z powszechnie dostępnych lagrów na rynku moim zdaniem jest jednym z najlepszych.
                    To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

Comment

• messer
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.10
                      • 80

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKa
                      Moje zdanie na temat zieleni napisałem wcześniej, a Perła z powszechnie dostępnych lagrów na rynku moim zdaniem jest jednym z najlepszych.
                      Zgadzam sie w 100%.Perła jest dobrym piwkiem

Comment

• kalifat
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.10
                        • 1168

Zaryzykowałem z zielonym Wojakiem przetrzymanym 3 miesiące na parapecie.
                        Odstał swoje, potem na dwie godzinki do lodówki i konsumpcja.

Cóż, smak rzeczywiście nieco dziwny, ale bardziej przypominał mi refermentujące drożdze (tylko skąd on tam ).
                        Nie był jakoś odrzucający, piło się nawet dobrze. Efekty uboczne dopiero potem - lekki ból brzucha.

Nie mam pojęcia jak takie "naświetlenie" i potem silne schłodzenie wpływa na piwo, ale mnie zdziwiło nieco wysycenie tego piwa. Zamiast klasycznego odrywania się od dna, 95% babelków osiadało na sciankach kufla.

Jeśli idzie o pianę to raczej nie miało to wpływu na jej jakość. Piana gruboziarnista, początkowo gęsta (utrzymująca się nawet do 1cm powyżej kufla), szybko opada - czyli podobnie jak przy "nieparapetowanym"

ps. mam jeszcze drugiego Wojaka, ale z tym poczekam jeszcze kolejne 3 miesiące (bedzie tuż przed terminem przydatności )
                        bla bla bla

Comment

• kony
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.08
                          • 1701

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKa
                          Jako piwo roku wybrali oni Perłę Chmielową i na pytanie e-prezesa czy ta zielona butelka nie przeszkadza, pan tłumaczył, że wręcz przeciwnie, jest atutem, wydobywa tę chmielowość.
                          Piwem roku została przecież Perła Mocna a ta jest w brązowych butelkach. ???

Comment

• MarcinKa
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼🍼
                            • 2005.02
                            • 2736

A to przepraszam. Coś mi się musiało pomylić, chyba, że Krąg Krakowski wybrał w swoim gronie Chmielową? To było chyba tak, że przy okazji rozmowy o zwycięzcy konkursu padła również pochwała dla Chmielowej, na co e-prezes spytał o zieloną butelkę i w odpowiedzi usłyszał co wyżej. Byłem zaskoczony, bo do tej pory słyszałem tylko same krytyki wobec zielonego szkła.
                            To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

Comment

• bypedes
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2007.02
                              • 27

To sie nazywa fotosynteza.

TYLKO ciemne butelki. Takze unikaj aluminium

Zreszta najlepsze piwa sa tylko mlode niepasteryzowane. W butelkach czy puszkach sprzedaja tylko pasteryzowane aby wytrzymalo kilka miesiecy przed sprzedaza

Comment

• Tuborg22
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2007.01
                                • 27

Dla mnie nie ma znaczenia czy butelka jest bezbarwana, zielona czy brazowa, wazne zeby piwo, ktore znajduje sie w tej butelce mi smakowalo Ja nie odczuwam zadnej roznicy jesli pije piwo z zielonej, brazowej lub bezbarwnej butelki.

Comment

Przetwarzanie...
                                X