piwo a wegetarianizm

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dlugas
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2006.04
    • 4014

Jak idea dla idei? czyli obecna "moda na jakąkolwiek ideę"

No bo jak "męczyliśmy" krowę czy kurę, które moja babcia spokojnie sobie trzymała i "brała" tylko mleko i jaja?
    Mleko i tak musiało być odciągnięte, bo krowa wyła od 5 rano, a kury chodziły po obejściu i nie zawsze jaja "lokowały" do "gniazd", które im dziadkowie przygotowali.
    Zaraz ktoś powie, że hodowała tylko, bo coś chciała. No jakby nie hodowała to by tej krowy i tych kur na świecie po prostu nie było, bo stepów po których dzikie krowy mogły by swobodnie biegać a kury hasać u nas raczej mało.

Rozumiem, że można nie kupować i nie spożywać masówki mleczno-nabiałowo-jajecznej, bo dość łatwo sobie wyguglować co, skąd i w jaki sposób się bierze. Wydaje mi się jednak, że nie ma nic złego w zjedzeniu jajka czy wypiciu mleka, które dostaliśmy czy kupiliśmy od zaprzyjaźnionej wiejskiej babki. To samo z oscypkiem, który "powstaje od radosnych łowiecek hasających po halach" itp itd.

Moja babcia bardziej dbała o swój inwentarz niż o dziadka :]
    Krowa nie mogła mieć za zimnej wody d opicia, musiał być wkład z odpowiednich otrąb, kury łaziły gdzie chciały, srały gdzie się im udało, a nad wszystkim czuwał kogucik liliput itp.

Idea dla idei, bo za niedługo nie napiję się kawy z mlekiem (nawet z tym wiejskim od szczęśliwych krów), bo ziarna muszą być fairtrade, a ceramika z ekofabryki z tysiącem filtrów na kominach i ściekach. Kwarc musi być pozyskany z naturalnych wyrobisk po uzyskaniu certyfikatu od ekozielonych, a firma musi płacić godne pensje, razem z funduszem emerytalnym i zdrowotnym. Deputat ryżowy w wysokości tony na rok w gratisie dla każdego pracownika itp.

Statki czy samoloty, którymi owa filiżanka do mnie doleci muszą być najlepiej na czyste powietrze, a ciężarówki, które rozwiozą to wszystko po sklepach, co najmniej na prąd, który weźmiemy z paneli słonecznych, wykonanych w ekofabrykach z tysiącem .......

Niektórzy po prostu zmierzają w nicość w tej pogoni za eko, bio nie wiadomo czym

Ty masz zdrowe podejście. Nie chcesz jeść mięsa, nie jesz.
    Druga sprawa, że wegetarianizm czy weganizm wydają mi się dość drogą i bardziej czasochłonną dietą niż zwykłe "wszystkożerstwo".
    Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
    Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
    FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment

• dlugas
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2006.04
      • 4014

No i zapomniałem, że filiżanki, kawa i panele słoneczne muszą być i tak w 110% MADE IN POLAND :] z 200% ojczystym kapitałem
      Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
      Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
      FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment

• tristan_tzara
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2007.12
        • 1038

Dlugas, ale proszę, nie uogólniaj że każdy wegetarianin/weganin jest ekologistą, walczy o żywność organiczna/bio, kupuje tylko fairtrade itp. Ja osobiście uznaję tylko ekologię jako naukę z dziedzin przyrodniczych, jestem za nowymi technologiami jak modyfikacje genetyczne, śmieje się z chemtrails a fairtrade raz gdzieś widziałem i nie wiem czy prawda. Weganizm nie jest ideą dla ideii, to najbardziej etyczna dieta nie będąca glupotami(jak witarianizm, fruktarianizm i inne ezoteryczne wariactwa). Chodzi o to aby maksymalnie odciąć się od wykorzystania zwierząt, skoro w dzisiejszym stopniu rozwoju naszej cywilizacji, nie jest to konieczne. Jak jeszcze z jajkami masz rację, to mleko nie bierze się znikąd, trzeba taką krowę zapładniać aby utrzymywać laktację, cielaki idą najczęściej na przemiał, czyli koło wyzysku zwierząt się napędza. Nie będziesz zapladniał krowy, nie będzie potrzebowała odciagania. Jak u ludzi
        Argument o tym ze fajnie ze hodujemy bo dajemy życie tym zwierzętom jest słaby. W ten sposób można usprawiedliwiać wiele rzeczy, np niewolnictwo. Osobiście nie uważam za dobre że hodowlane zwierzęta żyją. Sądzę że nie powinny istnieć w ogóle. Są tworem ludzkim, powstałym tylko do wykorzystywania, bez ludzi krowa, swinia czy kura by nie istniały. Ich życie powoduje tylko ogólny wzrost cierpienia. Więc weganizm nie jest ani najbardziej radykalny ani dla samej ideii. Stoją za nim konkretne założenia współczesnej etyki(polecam poczytać np Etykę Praktyczną Singera). Już nie będę się tutaj rozwidził nad założeniami teoretycznymi, ale faktem jest że weganizm stanowi drogę do wyzwolenia zwierząt i zmniejszenia poziomu cierpienia na świecie. Czy mięso, jajka lub mleko są Ci potrzebne do zdrowego życia? Nie. Jesz je pewnie z przyzwyczajenia(tradycji) i fanaberii(bo ci smakuje). Pozostałych, realnych powodów brak.
        Poza tym przemysł wykorzystujący pozaludzkie zwierzęta to nie tylko problem etyki ale też ekonomii i ekologii(tej prawdziwej nauki, nie jakieś greenpeacy i inni oszuści). Przecież fundacja Gatesa nie wykłada pieniędzy na stworzenie roślinnego substytutu jajek aby weganie byli szczęśliwsi. Podobnie naukowcy nie tworzą bakterii/drożdży z transgenem krowiej laktozy, nie próbują uzyskać w laboratorium mięsa, aby weganie mogli zjeść etycznego burgera popijając szklanka mleka. To się robi z powodu wyniszczajacego nasze środowisko przemysłu hodowlanego. Im mniej ludzie będą używać zwierząt tym wszystkim nam będzie lepiej. Już nie mówiąc ile żarcia i wody trzeba zużyć aby wyprodukować obecnie kilogram. To wszystko jest science based, są raporty, można sobie samemu sprawdzić. Choćby tutaj na początek:

Wiadomo, jajka ze wsi, szczęśliwe krówki bo mogły dać mleko. Nic w tym mega złego, ale ilu ludzi się tak wyżywi? A nasza(gatunku) populacja rośnie, nie maleje. Jeśli ktoś widzi dalej niż czubek swojego nosa, myśli globalnie, to weganizm jest jedynym logicznym wyjściem.

Comment

• tristan_tzara
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2007.12
          • 1038

Oczywiście tego co napisałem nie można traktować jako ogolnika w poglądach wegan, raczej jego części która reprezentuje. Wielu innych powie że to co pisze jest złe bo propaguje chemie, jestem agentem Monsanto a w weganizmie chodzi nie o zwierzta a czyste czakry

Comment

• emes
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.08
            • 4275

Wiele zwierząt żyje tylko dlatego, że są mięsożercy i to generalnie żyje lepiej niż zwierzęta na wolności, gdzie ciągle jest walka o przetrwanie i walka z głodem. Patologią są wielkie hodowle, ale ekologiczne, to zwierzęta mają tam dużo lepiej niż na wolności. Taka kura czy krowa raczej wybrałaby życie u hodowcy niż w dziczy, gdzie życie jest zagrożone w każdym momencie i gdzie drapieżnik pożera jeszcze dogorywającą ofiarę. Kiedyś podejmowano problem zwierząt w zoo i w cyrku. Okazuje się, że w sztucznych warunkach zwierzęta żyją dłużej, a jak są chore, to jest szansa, że weterynarz je przywróci do zdrowia i przedłuży życie, a w naturze większość chorób to poprostu większe cierpienie i głównie śmierć. Cierpienia z powodu chorób i starości zwierząt na wolności są z pewnością większe niż zwierząt hodowlanych z powodu uboju.

Comment

• tristan_tzara
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2007.12
              • 1038

Ale przecież nie o to chodzi aby trzymać zwierzęta pod kloszem i je chronić. Nie, chodzi o to aby zostawić je w spokoju. Dzikie zwierzęta dzikimi zwierzętami, hodowlane gatunki to inna sprawa.
              Zresztą napisałem o takich zwierzętach wyżej. Argument w stylu "fajnie ze ludzie jedzą mięso bo zwierzęta jedzone mają szansę trochę żyć" jest błędne i krzywdzące. Można tym usprawiedliwiać każde patologie jak niewolnictwo ludzi. No przecież gdybyśmy nie porwali tych ludzi z Afryki i nie dali im warunków do rozmnażania to tych maluch murzyniątek by nie było! Bierz pan 5 sztuk za 5 dolców.
              Co do eko hodowli też się odniosłem w poście wyżej. Ilu ludzi tak wykarmisz? Bardziej opłacalne dla nas jest jedzenie tego co jedzą te zwierzęta. Produkcja mięsa jest nieekonomiczna.
              Serio, przeczytaj mój post a będziesz miał odpowiedzi.

Comment

• Biniauer
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2013.06
                • 123

W jednym Tristan ma rację. Wysoce modyfikowana żywność roślinna to jedyna przyszłość naszej planety, przy założeniu, że jakiś czynnik drastycznie nie ograniczy naszej populacji, a wskaźniki przyrostu naturalnego, wydłużający się średni wiek itp. utrzymają się w ostatnio panującej tendencji.

Na razie jednak myślę, że na luzaku można dalej jeść mięso

Comment

• zgoda
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.05
                  • 3516

Wymysły na temat rzekomego "przeludnienia Ziemi" autorstwa Klubu Rzymskiego zostały obalone pod koniec XX wieku.
                  Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• tristan_tzara
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2007.12
                    • 1038

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Biniauer
                    Na razie jednak myślę, że na luzaku można dalej jeść mięso
                    Czyli żadne etyczne przemyślenia nie są ci blislie i chęć fanaberii kosztem czyjegoś cierpienia, silniejsza?

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda
                    Wymysły na temat rzekomego "przeludnienia Ziemi" autorstwa Klubu Rzymskiego zostały obalone pod koniec XX wieku.
                    A kto coś mówił o przeludnieniu?

Comment

• Biniauer
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2013.06
                      • 123

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tristan_tzara
                      Czyli żadne etyczne przemyślenia nie są ci blislie i chęć fanaberii kosztem czyjegoś cierpienia, silniejsza?
                      Niestety tak.

Comment

• zgoda
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.05
                        • 3516

A kto coś mówił o przeludnieniu?
                        Biniu.
                        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• Latarnik
                          Premium Lamplighter
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2004.06
                          • 5026

No przecież gdybyśmy nie porwali tych ludzi z Afryki i nie dali im warunków do rozmnażania to tych maluch murzyniątek by nie było! Bierz pan 5 sztuk za 5 dolców.
                          Porywasz sie na temat, o ktorym masz blade pojecie.
                          Czarni nie byli porywani z Afryki, i zadni zeglarze za nimi nie ganiali po sawannie.
                          Byli kupowani na targu od arabskich handlarzy niewolnikow i przewozeni do Ameryki.

Mlody i zdrowy niewolnik wart byl tyle co dom, a jesli mial jakies kwalifikacje to nawet 1,5 domu.
                          Dlatego m.in. wlasciciele o nich dbali bo byl to drogi interes. Micha, dach nad glowa, opieka lekarska i mozliwosc rozmnazania to wiecej niz mieli w Afryce.
                          Zeby bylo smieszniej ich nieszczescia zaczely sie dopiero po oficjalnym zniesieniu niewolnictwa, a dlaczego to musisz sobie doczytac.
                          5450 kapsli z wypitych piw
                          874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
                          "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
                          https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
                          Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
                          https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

Comment

• tristan_tzara
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2007.12
                            • 1038

Prawdziwość historyczna nie była ważna w tym przykładzie. Chodziło o analogię, zobrazowanie tamtego argumentu. Więc twoje prostowania są niepotrzebne
                            Last edited by tristan_tzara; 2015-04-14, 20:52.

Comment

• emes
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.08
                              • 4275

... Bardziej opłacalne dla nas jest jedzenie tego co jedzą te zwierzęta. Produkcja mięsa jest nieekonomiczna.
                              ...
                              Nie sądzę, że jesz dokładnie to co jedzą te zwierzęta, nieważne czy to jest bardziej opłacalne czy kwestia ideologii. Gdyby produkcja mięsa była nieekonomiczna, to po prostu by jej nie było.

Comment

• chemmobile
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2009.03
                                • 2168

W temacie wege bawią mnie dwie rzeczy. Weganizm ósmego stopnia - niejedzenie niczego, co rzuca cień. A druga rzecz to dorabianie do wegetarianizmu/weganizmu ideologii polityczno-społecznych.
                                Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                                Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

Comment

Przetwarzanie...