piwo a wegetarianizm

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tristan_tzara
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2007.12
    • 1038

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AndrewZG
    Tak bardziej poważnie - to zastanawia mnie w jaki sposób cierpi krowa, która jest przez człowieka dojona, albo kura znosząca jajka. O ile niejedzenie mięsa mogę zrozumieć i argumenty Tristana (głównie o cierpieniu zwierząt) do mnie trafiają (duży szacun Tristan za "walkę" ze wszystkimi) - to awersja do mleka, jajek i ich przetworów jakoś do mnie nie przemawia.
    Pozdrawiam -
    Pisałem już o tym wcześniej. Głównie chodzi o hodowle przemysłową. Bo że masz babcie która ma krowę i daje ci mleko jak wpadniesz od święta, to inny temat. Mało kto ma możliwości pozyskiwać tak pokarm odzwierzecy. Choć wiadomo ze najlepiej jakby zwierząt nie używać w ogóle, ale to już głębsze sprawy i już nie będę rozwijał tutaj tej gałęzi.
    Też pozdrawiam, lubię kulturalnie i rzeczowo pogadać nawet na kontrowersyjne tematy, a ten topik pokszuje że nawet na tym hejterskim forum się da
    Last edited by tristan_tzara; 2015-04-16, 11:54.

Comment

• sztetke
      Porucznik Browarny Tester
      • 2009.12
      • 355

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AndrewZG
      Ciekawie nam się rozwinęła ta dyskusja - począwszy od stopni wegetarianizmu (podobno skala od 0 do 8 ) - do stopni mięsożerstwa.
      Proponuję w tym wypadku skalę ujemną - Gringo otrzymuje -3, a Holy-Grail -7

Tak bardziej poważnie - to zastanawia mnie w jaki sposób cierpi krowa, która jest przez człowieka dojona, albo kura znosząca jajka. O ile niejedzenie mięsa mogę zrozumieć i argumenty Tristana (głównie o cierpieniu zwierząt) do mnie trafiają (duży szacun Tristan za "walkę" ze wszystkimi) - to awersja do mleka, jajek i ich przetworów jakoś do mnie nie przemawia.
      Pozdrawiam -
      Krowa to jeszcze pewnie ujdzie, ale kury w klatkach wyglądają jak kurzy Oświęcim.

Ten film całkiem dobry https://www.youtube.com/watch?v=rWElF7Tl7yY , krowy jedzące trawę, hehe, chyba z kukurydzy.
      Last edited by sztetke; 2015-04-16, 12:16.

Comment

• Biniauer
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2013.06
        • 123

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tristan_tzara
        Przykład. Już były podawane aminokwasy co to niby tylko z miecha a okazuje się że w soji i orzechach więcej
        Na sprytnego moglibyście mi dowalić np kwas dokozaheksaenowy, ale algi go robią
        No toć napisałem, że wszystko się da tylko czasem ciężej i strawność niektórych roślin lekka nie jest.

Comment

• Petitpierre
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2014.01
          • 2566

wg Indian określenie "wegetarianin" to jest "zły myśliwy". Temat do zamknięcia.
          Last edited by Petitpierre; 2015-04-16, 12:31.
          Mały porterek-przyjaciel nerek

Comment

• AndrewZG
            Porucznik Browarny Tester
            • 2009.08
            • 261

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sztetke
            Krowa to jeszcze pewnie ujdzie, ale kury w klatkach wyglądają jak kurzy Oświęcim.

Ten film całkiem dobry https://www.youtube.com/watch?v=rWElF7Tl7yY , krowy jedzące trawę, hehe, chyba z kukurydzy.
            Staram się takiej korporacyjnej żywności nie kupować - oczywiście nie wychodzi mi to w 100%, ale robię co mogę.
            Wracając jeszcze do cierpienia zwierząt przy ich uśmiercaniu - oglądałem ostatnio jeden z odcinków programu "Dziwaczne potrawy Ameryki", gdzie na jednej eko-farmie w USA świnie zabijane były zastrzykiem z zawartością spirytusu, czyli można prawie powiedzieć, że umierały szczęśliwe...

Comment

• tristan_tzara
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2007.12
              • 1038

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre
              wg Indian określenie "wegetarianin" to jest "zły myśliwy". Temat do zamknięcia.
              Jakieś źródło historyczne?

Comment

• Petitpierre
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2014.01
                • 2566

Nie wiem czego chcesz, bo sam się doprowadziłeś do tego, że Cię zignorowałem. Można byłoby być kimś bardziej przyjaźniejszym.
                Mały porterek-przyjaciel nerek

Comment

• tristan_tzara
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2007.12
                  • 1038

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre
                  Nie wiem czego chcesz, bo sam się doprowadziłeś do tego, że Cię zignorowałem. Można byłoby być kimś bardziej przyjaźniejszym.
                  Że co?
                  Ty, wyzywajacy od debili i niedouków teraz czujesz się dotknięty? Kwiczę

Comment

• ART
                    mAD'MINd
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.02
                    • 23899

Darujcie sobie.
                    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19255

Może odkopię jeszcze jakiś nośny temat, bo ten się już wyczerpał

Comment

• pizmak666
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼
                        • 2006.12
                        • 1902

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                        Może odkopię jeszcze jakiś nośny temat, bo ten się już wyczerpał
                        Tu odpowiedziałeś gościowi po ponad siedmiu latach, ale temat niezbyt nośny
                        „Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”

"Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".

Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.

Comment

• jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

Skoczyłem do wsi obok do masarnika po kaszankę i sobie teraz wcinam. Obłędna mu tym razem wyszła.
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

Comment

• iron
                            • 2002.08
                            • 6717

Ja jeszcze nadmienię że są tacy wegetarianie, którzy nie jedzą mięsa, ale jedzą ryby.
                            Ci którzy to robią z powodów ideologicznych są na sporej minie - najwyraźniej uważają, ze ryba to prawie nie zwierzę i nic nie czuje. A jest wręcz odwrotnie - ryby (choć jako jednostka systematyczna wg najnowszych systematyk nie istnieją) są parę razy bardziej unerwione niż inne kręgowce - wiec i ból odczuwają bardziej... A że są bezgłośne i nie krzyczą - to się niektórym małpom wąskonosym wydaje, że nie cierpią...
                            bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                            Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                            Rock, Honor, Ojczyzna

Comment

• Pancernik
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2005.09
                              • 9787

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                              Skoczyłem do wsi obok do masarnika po kaszankę i sobie teraz wcinam. Obłędna mu tym razem wyszła.
                              Z wątróbką? Mmmmm..., pycha!

Comment

• jacer
                                • 2006.03
                                • 9875

No taka płotka zjadana przez szczupaka to musi cierpieć, albo te obgryzane przez piranie.
                                Jak ktoś nie umie zabić ryby to może i cierpią. Jak się to robi umiejętnie to nawet nie wie, że już się smaży.
                                Milicki Browar Rynkowy
                                Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                                No Hops, no Glory :)

Comment

Przetwarzanie...