piwo a wegetarianizm

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • iron
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.08
    • 6717

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darco112
    Czyli ludzie będący wege od co najmniej kilkunastu lat już dawno powinni nie żyć?
    Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznaje wegetarianim za zdrowy i ekologiczny.
    (...)
    Ja o jednym, Ty o drugim.
    Napisałem tylko, że człowiek z natury rzeczy jest wszystkożerny i do wszystkożerności stworzyła go natura i takie pożywienie jest dla niego najwłaściwsze. Oczywiście możliwe są modyfikacje diety (wymagające jednak dużej wiedzy)
    Nie oznacza to, że ludzie będący wege od co najmniej kilkunastu lat już dawno nie powinni żyć. Ludzie pijący alkohol i palący papierosy od co najmniej kilkunastu lat żyja dalej, mimo, że natura "nie przewidziała", że ludzie będą pili alkohol i palili tytoń...
    Ludzie przechodzący na wegetarianizm są z reguły dorośli, a więc juz ukształtowani fizycznie, zatem brak mięsa radykalnie ich nie zdegeneruje. Ale nie wiadomo jakie będzie to miało skutki parę pokoleń wprzód, zwłaszcza jak dzieci wegetarian także nie będą dostawały mięsa...

A to że WHO umieszcza sobie dane zachowania czy produkty na danej liście lub nie, jest czymś zupełnie innym niż zgodność z pewnymi prawidłami rządzącymi naturą.

W końcu WHO stworzyli ludzie i jej werdykty zmieniają się co jakiś czas (zależnie zapewne od sprawności różnych lobby), a prawa natury pozostają prawie niezmienne i na szczęście niezależne od ludzkich poczynań
    bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
    Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
    Rock, Honor, Ojczyzna

Comment

• darko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.06
      • 2078

Wytłumaczę to pieczarkom.
      Pisałem o ludziach. Moja wypowiedź zaczyna się od "moim zdaniem". Jak pisałem, nie zamierzam nikogo do niczego przekonywać. Wolałbym żeby rozmowa miała charakter rzeczowy, a nie bzdurny.
      Last edited by darko; 2006-04-18, 13:17.

Comment

• darko
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.06
        • 2078

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iron
        Ludzie przechodzący na wegetarianizm są z reguły dorośli, a więc juz ukształtowani fizycznie, zatem brak mięsa radykalnie ich nie zdegeneruje. Ale nie wiadomo jakie będzie to miało skutki parę pokoleń wprzód, zwłaszcza jak dzieci wegetarian także nie będą dostawały mięsa...
        Nic dzisiaj nie pisałem o żadnych dzieciach.
        Uważasz, że wegetarianizm degeneruje?
        Proponujesz zakazanie diety wege ze względu na przyszłe pokolenia??

(zapewne od sprawności różnych lobby), a prawa natury pozostają prawie niezmienne i na szczęście niezależne od ludzkich poczynań
        Czyżby kolejna teoria spisku?
        Trochę uzurpujesz sobie prawo do praw natury...

Comment

• cyborg_marcel
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.03
          • 3467

Dlaczego?
          Nie piję świadomie nic, w czym pływałyby nieżywe stworzenia widoczne okiem, bądź ich krew. (Siłą rzeczy wszyscy, chcąc - nie chcąc, spożywamy roztocza, a ponoć nawet po ileś tam gramów robaczków w czasie snu... )

Nie twierdzę, że człowiek jest roślinożerny, bo tyle żołądków, co krowa, na przemłócenie trawy to nie mamy - tu raczej Iron może zrobić Wam wykład, bo jam laikiem.

Może najpierw autor tej dyskusji wyjaśniłby na spokojnie i szczegółowiej, o co w tym dziele chodziło, bo rozważać na te tematy to my jeszcze długo możemy, a później wyjdzie, że pół dyskusji jest nie na temat
          Czesio śpiewa w środku, w Czesiu...

Tłumaczę, przewodzę i wiecznie zabieram się za uporządkowanie kolekcji wafli i szkła.

Comment

• darko
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.06
            • 2078

Pytałem się o co chodzi z tym Guinessem i tequilą

Comment

• iron
              • 2002.08
              • 6717

Nic dzisiaj nie pisałem o żadnych dzieciach.
              Uważasz, że wegetarianizm degeneruje?
              Proponujesz zakazanie diety wege ze względu na przyszłe pokolenia??
              Uważam, że wegetarianizm nie jest najlepszym rozwiązaniem dla człowieka, patrząc na zagadnienie z biologicznego punktu widzenia. Myślę, że może mieć zły wpływ na ludzi, ale raczej ujawniający się właśnie po paru pokoleniach stosowania diety bezmięsnej, choć znane mi są przypadki ludzi, którzy choć bardzo nad tym boleli, musieli wrócić do spożywania mięsa, bo organizm zaczął „siadać”
              Nie proponuję zakazywania diety wege – niech każdy sobie wybiera swoją drogę na życie i decyduje o swoich potomkach – co mi do tego?

Czyżby kolejna teoria spisku?
              Trochę uzurpujesz sobie prawo do praw natury...

Jaka tam teoria spisku, po prostu życie
              Ja nie uzurpuję sobie prawa do praw natury, tylko z racji tego żem biolog są mi one zapewne nieco bliższe niż paru innym osobom. I uważam, że jesteśmy zwierzętami, które tym prawom podlegają, mimo, że wielu uważa inaczej
              Last edited by iron; 2006-04-18, 13:48.
              Rock, Honor, Ojczyzna

Comment

• sardaukar
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2006.03
                • 27

Z tequilą to wiem co jest nie tak, ale co ma z tym wspólnego Guinnes?

Comment

• becik
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🍼🍼
                  • 2002.07
                  • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sardaukar
                  Z tequilą to wiem co jest nie tak, ale co ma z tym wspólnego Guinnes?
                  mozna wiedzieć co?
                  Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• sardaukar
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2006.03
                    • 27

W Tequili pływa robal, czy też jego trup, nie?

Comment

• becik
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🍼🍼
                      • 2002.07
                      • 14999

piłem i na żadnego robala nie trafiłem
                      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• iron
                        • 2002.08
                        • 6717

(...)
                        Skąd masz takie informacje? Pewnie chodzi Ci o aminokwasy egzogenne - czyli takie które nie są syntetyzowane przez organizm ludzki.
                        Tak chodzi właśnie o część aminokwasów egzogennych.

Egzogenne nie znaczy, że występują tylko w mięsie. Rośliny zawierają wszystkie aminokwasy niezbędne człowiekowi(...).
                        To podaj mi roślinę w której występuje np. lizyna.

I to na razie tyle, bo i tak odbiegliśmy od tematu znacznie
                        Last edited by iron; 2006-04-18, 14:00.
                        Rock, Honor, Ojczyzna

Comment

• Twilight_Alehouse
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2004.06
                          • 6310

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sardaukar
                          W Tequili pływa robal, czy też jego trup, nie?
                          Robale owszem, pływają, ale tylko w niektórych tequilach, na dodatek górnopółkowych. A tak mi się przynajmniej dotąd wydawało.

Comment

• darko
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.06
                            • 2078

Widocznie nie piłeś "prawdziwej"

Comment

• cyborg_marcel
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.03
                              • 3467

[Kurka, tak żeście mnie poruszyli tym tematem, że chyba zaraz mnie z roboty wywalą za udzielanie się na takich stronach...]

Na pewno przechodzenie na taką dietę wiąże się z pewnym ryzykiem i odpowiedzialnością za swoje czyny. Ja np. średnio raz na rok lub dwa robię sobie kompleksowe badania, czy wszystko ze składem mojego organizmu-mechanizmu jest OK. Ale wiem, że niestety wielu ludzi z powodu różnych pobudek (przekonania, wiara, dieta, moda itp) przechodzą "tak o" na ten (bądź inny) sposób żywienia, a potem lądują np. z anemią w szpitalu.

Co innego, kiedy decyzja dotyczy nas samych, co innego, kiedy zmuszamy do tego dzieci, które mimo wszystko do prawidłowego rozwoju na północy globu, jednak trochę protein i innych takich potrzebują.

Ps. W oryginalnej recepturze Guinessa znajdowała się świńska krew - to ona nadawała (cudnego, poniekąd) koloru temu piwu. W związku z czym jakąś taką barierę psychologiczną mam i tego piwa nie pijam. Za to wiele innych (Tylko bez komentarzy o klarowaniu piwa na różne sposoby, proszę. )
                              Czesio śpiewa w środku, w Czesiu...

Tłumaczę, przewodzę i wiecznie zabieram się za uporządkowanie kolekcji wafli i szkła.

Comment

• darko
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.06
                                • 2078

Tak chodzi właśnie o część aminokwasów egzogennych.

To podaj mi roślinę w której występuje np. lizyna.

I to na razie tyle, bo i tak odbiegliśmy od tematu znacznie
                                Ty mówisz: podaj, ja mówię: SOJA!
                                Profesjonalne usługi hostingowe dla firm oraz użytkowników indywidualnych. Serwery PHP, MySQL. Rejestracja domen krajowych, regionalnych oraz międzynarodowych.

Comment

Przetwarzanie...