Butelka vs. puszka

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • grzes_ch
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2003.10
    • 612

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
    TNatomiast u nas wynika to z faktu, że dla niektórych jest to jedyny dochód. I to jest chore. Dla ekologii może dobre, ale w złym świetle stawiające nasz kraj.
    Ludy koczownicze ( bo tak nazywam osoby parające się tym procederem ) zamieszkują różne kraje europejskie nie tylko Polskę .
    Bardzo denerwuje mnie fakt , że my Polacy zawsze uważamy się za gorszych . Całkiem niepotrzebnie .
    Ja widziałem zbieraczy puszek zarówno w Niemczech ( no fakt to byli Turcy ), Francji jak i w Kanadzie.
    Bezdomność czy bezrobocie to nie tylko polski wynalazek.
    A tak a propos naszych kompleksów to najgorsze i najbrudniejsze toalety widziałem w Królestwie Monaco.

Comment

• qba84
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2006.04
      • 7

ja wole w butelce, ale jak mnie ktoś zapyta dlaczego to nie podam konkretnych argumentów, po prostu myślę, że to kwestia przyzwyczajenia. W puszkach też pijam, zazwyczaj(jak już ktoś wcześniej pisał) na tzw. wyjazdach.
      Pozdrawiam!

Comment

• remfire
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.03
        • 1334

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
        Co ciekawe znajdujemy się w czołówce państw europejskich, jeśli chodzi o odzysk aluminium z puszek. Mniej chlubny jest mechanizm dzięki, któremu tak sie dzieje.
        nasuwa się więc wniosek co do problemu zalegających butelek szklanych i plastikowych ( oczywiście nie tylko po piwie). Wystarczy ustalić odpowiednia cene skupu i nie trzeba będzie kosztownych inwestycji w segregowanie odpadów. Surowieć wtórny sam trafi do skupu
        Pomysł sam w sobie z jednej strony absurdalny , alez drugiej.... Skutecznośc działań np dzięki nakładaniu opłat ekologicznych na producentów napojów w butelkach plastikowych jest raczej znikoma . Takowe butelki otaczaja nasz zewsząd , a puszek nigdzie nie widać
        A klienci beda mieli swobodny wybór dotyczacy rodzaju opakowania , nie zważając na kaucje itp

Comment

• swider
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2006.04
          • 6

ludzie mają rozne gusta. jak dla mnie piwko z butelki (najlepiej zbudowanrj z zielonego szkła) ma się jak dzień do nocy do koserwowej puszki, podobnej do tych w których przechowuje sie ryby. taki amerykanski wynalazek

Comment

• Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika remfire
            ... Wystarczy ustalić odpowiednia cene skupu...
            No to ustal jeszcze, kto ma tę cenę płacić.

Comment

• piwowar2
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2001.11
              • 588

Smak piwa z puszki faktycznie sie poprawil i przypomina prawie butelke. Nie wiem jaka zaszla roznica w technologi,ale w latach 80-tych piwa puszkowe byly syfiate. Ja osobiscie preferuje - po beczce - butelke.

Comment

• remfire
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.03
                • 1334

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                No to ustal jeszcze, kto ma tę cenę płacić.
                Nie ja jestem od ustalania. Mamy odpowiednich ludzi którzy ustalają ( uchwalają ) tego typu sprawy , wiec pozostawie to im.
                Uchwalili już przecież że dopłacamy opłaty ekologiczne do każdej buteli PET to jaki problem oddawać te pieniadze w skupie za zebrane surowce wtórne. Za butelki też płacimy kaucje , więc pieniądze za opakowania krążą w naszym systemie. Wystarczy aby nie trafiały w inne miejsca, tylko aby pozostały w kręgu opakowań.
                To oczywiście teoria , bo u nas np problem butelek jest od lat własciwie nierozwiązywalny , więc wypada sie chyba tylko cieszyć że z puszkami jakoś sobie radzimy - chociaz jak to zaznaczył Kopyr nie jest to sposób chlubny.

Comment

• teng
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2004.12
                  • 3

Ja mam następującą teorię. Piwo w puszce jest lepsze zimniejsze, w butelce zaś może być znacznie cieplejsze. Właściwie nie wiem czemu, ale to dość intrygujące. Jake większość z tego forum nie znosi ciepłego piwa to trzeba przyznać, że ciepłe z butelki przejdzie lepiej niż ciepłe z puszki Problem dalej do dyskusji

Comment

• jacek
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2001.08
                    • 210

Podobno to jest kwestia subietywnych uprzedzeń czy doznań a jedno i drugie piwo w tej samej temperaturze przelane do szklanki jest nie do odróżnienia.
                    Co innego jak się pije z butelki albo z puszki, to wtedy rzeczywiście różnica jest znaczna.

Comment

• enduro
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2006.03
                      • 59

Nie wiem dlaczego, ale kupuję w dużej większości piwa z butelki - nawet nie chodzi o kaucję, bo nie zawsze oddaję butelki. W puszcze kupuję tylko, gdy mam naprawdę mało pieniędzy i nie stać mnie na kaucje ;-)
                      Lepiej mi się pije z butelki, jakby odczuwam pełniejszy smak, niż z puszki - po prostu z puszki jest trochę mniejsza "wygoda picia" i jakoś inaczej tak trochę..
                      Nie wiem - jestem zwolennikiem butelki :-)

Comment

• lukex
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2005.12
                        • 262

Sprawa może się także rozbijać o światło dochodzące przez butelke do piwa(zielona tym bardziej).No coż a piwo w puszcze nie ma przywileju zobaczyć troszkę świata.Poza tym czasami wydobywają się jakieś dziwne metaliczne posmaki-zwłaszcza przy gorszych piwach , gdzie to samo piwo z butelki smakuje o wiele lepiej(transport + nagrzanie puszki).Z kolei przy piwach na prawde dobrych różnica jest niwielka zwaszcza przy słodowych.

Comment

• ergie
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.05
                          • 1041

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika enduro
                          (...)
                          Lepiej mi się pije z butelki, jakby odczuwam pełniejszy smak, (...)
                          Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
                          ------------------------------------------------------------------
                          Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!

Comment

• jerzy
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2001.10
                            • 4707

Słyszałem, że jeśli zgnieciemy lekko pełną puszkę, to mamy szansę przełamać lakier pokrywający jej wnętrze - i wtedy do piwa zaczną się przedostawać metaliczne posmaki.
                            Osobiście tego nie sprawdziłem - praktycznie nie kupuję piwa konserwowego.
                            browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

Comment

Przetwarzanie...
                            X