Substancje dodatkowe w czasie produkcji piwa

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • baloun
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2002.10
    • 16

Substancje dodatkowe w czasie produkcji piwa

Witam Was wszystkich i od razu prosze o pomoc.

Szukam wlasnie przepisow regulujacych stosowanie substancji dodatkowych w procesie warzenia piwa.

Chodzi mi przede wszystkim o zastosowanie enzymow amylolitycznych. Wiecie moze gdzie jest to uregulowane? Sa to enzymy, ktore stosuje sie w czasie fermentacji.

Niestety udalo mi sie znalezc tylko takie rozporzadzenie:

Prawo.pl – nowoczesny, otwarty dla wszystkich i stale aktualizowany serwis prawny. To miejsce dla najważniejszych newsów prawnych, również tych dotyczących podatków, kadr, samorządu, a nawet oświaty czy zdrowia. To również forum dla ciekawych opinii, wywiadów i polemik oraz ważnych orzeczeń polskich i unijnych sądów.

Oraz dla wyrobow winiarskich. O piwie ani slowa.

Prawo.pl – nowoczesny, otwarty dla wszystkich i stale aktualizowany serwis prawny. To miejsce dla najważniejszych newsów prawnych, również tych dotyczących podatków, kadr, samorządu, a nawet oświaty czy zdrowia. To również forum dla ciekawych opinii, wywiadów i polemik oraz ważnych orzeczeń polskich i unijnych sądów.

Gdzie moge szuka. Pomozcie, bo jestem juz zrezygowany.

Pozdrawiam
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

Takie sprawy regulowane sa przez normy, na które namiar znajdziesz:

tutaj wszystko dla kolekcjonerów piwnych gadżetów...Poddziały: Giełda | Identyfikacja | Moje zbieranie

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• Krzysztof
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.04
      • 1689

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika baloun
      Witam Was wszystkich i od razu prosze o pomoc.

Szukam wlasnie przepisow regulujacych stosowanie substancji dodatkowych w procesie warzenia piwa.

Chodzi mi przede wszystkim o zastosowanie enzymow amylolitycznych. Wiecie moze gdzie jest to uregulowane? Sa to enzymy, ktore stosuje sie w czasie fermentacji.

Niestety udalo mi sie znalezc tylko takie rozporzadzenie:

Oraz dla wyrobow winiarskich. O piwie ani slowa.

Gdzie moge szuka. Pomozcie, bo jestem juz zrezygowany.

Pozdrawiam

Czy chodzi ci o enzymy tylko w czasie fermentacji czy w czasie całego procesu produkcji?
      Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
      www.twojmalybrowar.pl

Comment

• baloun
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2002.10
        • 16

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
        Takie sprawy regulowane sa przez normy, na które namiar znajdziesz:

tutaj wszystko dla kolekcjonerów piwnych gadżetów...Poddziały: Giełda | Identyfikacja | Moje zbieranie

http://browar.biz/forum/showthread.php?p=564898
        Dziekuje za odpowiedz, ale niestety wedlug moich informacji normy tego nie reguluja.

Comment

• baloun
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2002.10
          • 16

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof
          Czy chodzi ci o enzymy tylko w czasie fermentacji czy w czasie całego procesu produkcji?
          W sumie ogolnie zastosowanie enymow mnie interesuje. Wiesz moze gdzie powinienem szukac?

Pozdrawiam

Comment

• Krzysztof
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2001.04
            • 1689

Na mój skromny piwowarski nos to enzymów jako takich nie ma w gotowym piwie o ile jest ono pasteryzowne.
            Uwaga: pasteryzacja zniszczy enymy, które zostały ewentualnie dodane podczas fermentacji czy leżakowania.
            Enzymy, które zostały dodane np. podczas zacierania zostały zniszczone podczas gotowania.
            Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
            www.twojmalybrowar.pl

Comment

• Czes
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2001.06
              • 752

Są wyjątki: amyloglukozydazy pochodzenia grzybowego, jak np. AMG 300 L, dodane podczas fermentacji celem pogłębienia odfermentowania brzeczki (b. skuteczne w tym dziele) są na tyle termostabilne, że warunki pasteryzacji wcale im nie szkodzą!
              O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

Comment

• piwowar2
                • 2001.11
                • 588

Czy wiec piwo warzone wg. Reinheitsgebotu moze w procesie tworzenia zawierac enzymy? Jesli tak, to zaczne pic piwo tylko warzone domowo. Slyszalem tez, ze do filtrowania piwa dodaje sie pewnej plesni. Dla mnie to ochydztwo i czy prawo lub Reinheitsgebot mnie rzeczywicie chronia od tego swinstwa?

Comment

• piwowar2
                  • 2001.11
                  • 588

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes
                  Są wyjątki: amyloglukozydazy pochodzenia grzybowego, jak np. AMG 300 L, dodane podczas fermentacji celem pogłębienia odfermentowania brzeczki (b. skuteczne w tym dziele) są na tyle termostabilne, że warunki pasteryzacji wcale im nie szkodzą!
                  Mam podejrzenie, ze wiekszosc polskich piw(i nie tylko), by osiagnac duza ilosc alkoholu, sa gleboko odfermetowane za pomoca AMG 300 L? Za to tez traca na smaku, gdyz traca sie wszystkie cukry.

Comment

• huanghua
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.10
                    • 1910

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piwowar2
                    Czy wiec piwo warzone wg. Reinheitsgebotu moze w procesie tworzenia zawierac enzymy? Jesli tak, to zaczne pic piwo tylko warzone domowo. Slyszalem tez, ze do filtrowania piwa dodaje sie pewnej plesni. Dla mnie to ochydztwo i czy prawo lub Reinheitsgebot mnie rzeczywicie chronia od tego swinstwa?
                    Może nie tyle "pleśni", co preparatów enzymatycznych (o aktywniości amylolitycznej) pochodzenia grzybowego (pleśnie, inaczej grzyby strzępkowe).
                    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

Comment

• Krzysztof
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.04
                      • 1689

Może zawierać enzymy zawarte w słodzie.
                      www.twojmalybrowar.pl

Comment

• Krzysztof
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2001.04
                        • 1689

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes
                        W sumie tym gorzej dla pijących, którzy mogą cierpieć na rózne przypadłości np. alergiczne.
                        www.twojmalybrowar.pl

Comment

• Shlangbaum
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2005.03
                          • 5828

Coś takiego znalazłem jeszcze:

DYREKTYWA 2003115WE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 22 grudnia 2003 zmieniająca dyrektywę 9435WE w sprawie substancji słodzących używanych w środkach spożywczych
                          Attached Files
                          Last edited by Shlangbaum; 2006-05-01, 13:05.

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• piwowar2
                            • 2001.11
                            • 588

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof
                            Może zawierać enzymy zawarte w słodzie.
                            Czyli te nie termostabilne = po warzeniu ich faktycznie nie ma.

Comment

• Krzysztof
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2001.04
                              • 1689

Czyli te nie termostabilne = po warzeniu ich faktycznie nie ma.
                              Tak własnie jest. Enzymy słodowe podczas gotowania są inaktwowane. Czasem wystarczy podnieść temperaturę zacieu powyżej 80 C i enzymy są załatwione.
                              www.twojmalybrowar.pl

Comment

Przetwarzanie...
                              X