Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
piwo browar-bizowe
Collapse
X
-
Jak zauważył Krzysiu - faktycznie za drogo to wychodzi
PS
Na Gali Piw Małopolskich trzeba będzie pogadać z browarami...Last edited by Shlangbaum; 2006-04-30, 22:59.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum(...)
Na Gali Piw Małopolskich trzeba będzie pogadać z browarami...
Okocimiem? Raczej nie!
Z Imielinem? Ten tylko puszkuje!
Z CK? On nie butelkuje
Z Grybowem? Ten akurat nie warzy piw wyśmienitych i gdyby mu powierzyć zadanie ugotowania warki np. Ciemniaka dla nas mogło by to ich przerosnąć.
Tak wiec panowie trochę więcej trzeźwego myślenia .
Comment
-
-
Te "trochę więcej trzeźwego myślenia" to fakt, że żaden browar, warzący piwo w ruchu ciągłym (więc praktycznie każdy poza restauracyjnym) nie uwarzy innego piwa niż robi, bo nie będzie mu się opłacał zakłócać programu technologicznego. Poza tym większość tych browarów ma warzelnie grubo powyżej 18 hl, więc można śmiało zapomnieć o tak małej ilości piwa.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernackaZ Grybowem? Ten akurat nie warzy piw wyśmienitych i gdyby mu powierzyć zadanie ugotowania warki np. Ciemniaka dla nas mogło by to ich przerosnąć.
Tak wiec panowie trochę więcej trzeźwego myślenia .
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum(...) i jest zainteresowana poszerzeniem oferty produktów. Tak więc abernacka trochę trzeźwego myślenia
Wiesz poznałem ten browar i ludzi tam pracujacych. I może sa otwarci na ciekawe propozycje ale na pewno nie na takie eksperymenty. To co napisał Krzysiu jest wystarczającym komentarzem do tej sytuacji.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiużaden browar, warzący piwo w ruchu ciągłym (więc praktycznie każdy poza restauracyjnym) nie uwarzy innego piwa niż robi, bo nie będzie mu się opłacał zakłócać programu technologicznego. Poza tym większość tych browarów ma warzelnie grubo powyżej 18 hl, więc można śmiało zapomnieć o tak małej ilości piwa.
Tak wogóle to właśnie lekkiego koźlaka proponuję jako browarbizowe piwo albo pszeniczne (pogadam z braćmi Jadowskimi na Gali).Last edited by Shlangbaum; 2006-05-01, 11:08.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuTe "trochę więcej trzeźwego myślenia" to fakt, że żaden browar, warzący piwo w ruchu ciągłym (więc praktycznie każdy poza restauracyjnym) nie uwarzy innego piwa niż robi, bo nie będzie mu się opłacał zakłócać programu technologicznego. Poza tym większość tych browarów ma warzelnie grubo powyżej 18 hl, więc można śmiało zapomnieć o tak małej ilości piwa.
Dlatego pisałem o browarach restauracyjnych.
W sumie dlaczego to piwo powinno być tanie? Jeżeli ma być unikalne to cena nie gra wielkiej roli. Sami kupujemy unikalne piwa i nie liczymy się z kosztami.
Będę rozmawiał z moim Szefem i zobaczymy co się da zrobić i za ile.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof... W sumie dlaczego to piwo powinno być tanie? Jeżeli ma być unikalne to cena nie gra wielkiej roli. Sami kupujemy unikalne piwa i nie liczymy się z kosztami...
Comment
-
-
Pierwsze konkrety ze Żnina
Jeżeli chodzi o piwo jasne w Żninie to według ich przelicznika na piwo reklamowe, piwo wraz z butelką i kapslem wychodzi 1,40 zł. Wraz z etykietą + 35 gr przy 2000 szt. i + 23 gr przy 4000 szt. Niedługo będę znał dokładne ceny, najmniejszą warkę oraz koszty koźlaka
Comment
-
-
ludzie! jeśli liczycie, że ktoś Wam zrobi koźlaka lub pszenicę za 2 zł z butelką (najlepiej nieobdrapaną), przy tak małej ilości to od razu zabierzmy się lepiej za warzenie własnoręczne.
w przypadku większości małych browarów można conajwyżej pomarzyć o ciemniaku 12 blg, którego przy powodzeniu próby włączą do swojej oferty.
1800 litrów do dużo i mało zarazem.
cała ta dyskusja zaczyna być wodą na młyn dla Krzysia, który od początku wiedział jak się to skończy
Comment
-
-
Dywagacje na temat browar-bizowego piwa przypomniały mi o pewnej niemieckiej osobliwości - piwie zoigl. Szczególny rytuał warzenia zoigla jak ulał pasowałby do naszej forumowej społeczności, tylko mogłyby wystąpić kłopoty sprzętowe i transportowe .
Otóż zoigl warzony jest z wielkim pietyzmem tylko w jednym miejscu na świecie - w 5 miasteczkach wschodniej Bawarii, których mieszkańcy wspólnym nakładem sił i środków w jednym miejscu gotują hektolitry specjalnie przygotowanej brzeczki. Następnie brzeczka rozprowadzana jest do poszczególnych domostw, których gospodarze czuwają nad przebiegiem fermentacji. Kilka tygodni później, kiedy piwo dojrzeje, gospodarz ozdabia swój dom specjalną gwiazdą na znak, że piwo gotowe jest do spożycia. Piwo sprzedawane jest wówczas prosto z tanku, i zazwyczaj ustawia się po nie kolejka chętnych.
Reszta szczegółów o zoiglu do poczytania tutaj. Tak mi się ten pomysł skojarzył z naszymi problemami, że postanowiłem go tu wcisnąć Jakby tak każdy chętny zaopiekował się 10-20 litrami świeżej brzeczki... Tylko ta logistyka... w Niemczech działa to tylko dlatego, że dotyczy 5 sąsiadujących z sobą miejscowości.Last edited by Dreamer; 2006-05-01, 20:28.
Comment
-
Comment