piwo browar-bizowe

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

    #61
    Rozmawiałem twarzą w twarz z menagerem browaru Leszek (jest Krakusem ) i prześle mi w najbliższym czasie ofertę cenową. Pomysł mu się spodobał.

    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

    Comment

    • szefi
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.12
      • 194

      #62
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
      Rozmawiałem twarzą w twarz z menagerem browaru Leszek (jest Krakusem ) i prześle mi w najbliższym czasie ofertę cenową. Pomysł mu się spodobał.
      Nie Ty jeden do tego "Żnin-Leszek" namawiasz.. . Człowiek jest otwarty na różne propozycje... kto wie...

      Comment

      • Krzysztof
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.04
        • 1689

        #63
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iron
        Krzysztof, a jak by była cena takiego piwa z browaru restauracyjnego?

        Pewnie stosunkowo wysoka wziąwszy pod uwagę koszt opakowania.
        Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
        www.twojmalybrowar.pl

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #64
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
          przecież nie musi być pełna wpłata. grunt żeby byli chętni na odbiór to reszta jest do ustalenia.
          Rozumiem, że pokrywasz należność za tych, co zamówią, a nie odbiorą, albo odbiorą, a nie zapłacą?

          Comment

          • abernacka
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.12
            • 10867

            #65
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
            Rozmawiałem twarzą w twarz z menagerem browaru Leszek (jest Krakusem ) i prześle mi w najbliższym czasie ofertę cenową. Pomysł mu się spodobał.

            Pomysł ze Żninem wg. mnie jest chybiony. Wydawało mi się że piwo "browar bizowe" ma być w jakiś tam stopniu wyjatkowe (np. Ciemne) a nie piwo typowe czyli z gatunku jasne pełne. Możliwe, że "Leszek" uważył by na nasze życzenie takie piwo. Ale na pewno nie taką ilość jaką byśmy sobie życzyli jeśli nawet jeśli by na to poszedł, było by to dla nich coś z pogranicza eksperymentu. A sami wiemy jak wiekszości wychodzą eksperymenty. Dlatego przychylam się do stwierdzenia, że idealnym browarem do tego projektu byłby Browar Stary Kraków.
            Piwna turystyka według abernackiego

            Comment

            • Krzysztof
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.04
              • 1689

              #66
              W zależności od tego ile tego piwa będziecie chcieli kupić zależy wielkość produkcji.

              Moim skromnym zdaniem w nini browarach typu Konstancin wybicie warki to około 34 hl minus 20% ubytku to 27,2 hl piwa. Ewentualnie po korektach zasypu wyjdzie to około 23 hl. Nie wiem czy można przepuścić tylko jedną warkę przez instalację. Tak czy inaczej będzie do rozdysponowania 2300 piwa.

              Według mnie będzie to jeszcze więcej. Poza tym dochodzi logistyka....

              Duży browar zapakuje piwo z normalnej produkcji i nakleji etykietę...

              Dlatego należy wziąć pod uwagę browary restauracyjne. Zdaję sobie sprawę że cena może odstraszać zwłaszcza kiedy rozmawiamy o piwach specjalnych czyli długo leżakujących.... Co za tym idzie nie ma czasu na długie dywagacje bo czas ucieka.... Czas leżakowania Bocka to min 70-90 dni....

              Poza tym koszt etykiety nie będzie niski. Myslę że przy 2000 wyniesie jakieś 0,5 PLN
              Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
              www.twojmalybrowar.pl

              Comment

              • Chris
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2004.05
                • 812

                #67
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
                było by to dla nich coś z pogranicza eksperymentu. A sami wiemy jak wiekszości wychodzą eksperymenty. .
                wychodzą znakomicie...im bardziej pomylone proporcje tym lepsze piwo....np.przegrzana ,a później przechłodzona brzeczka z Browaru Piwoholicznego....piwko pełna bajera,Marcin_wc powierzył osprzęt koledze podczas warzenia...oczywiście części słodów nie wrzucił,też dobre wyszło.Ja notorycznie wrzucam zbyt wcześnie chmiel,nie filtruje do super klarownej brzeczki itd....piwo wychodzi dobre....oczywiście ryzyko ,które niesie wykorzystanie podobnej metody przy większej ilości piwa jest zbyt duże
                chickkiller :)

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19291

                  #68
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                  Rozumiem, że pokrywasz należność za tych, co zamówią, a nie odbiorą, albo odbiorą, a nie zapłacą?
                  powiedzmy tak: zależy ilu ich jest? jaki udział procentowy?

                  Comment

                  • abernacka
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.12
                    • 10867

                    #69
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Chris
                    wychodzą znakomicie...im bardziej pomylone proporcje tym lepsze piwo....np.przegrzana ,a później przechłodzona brzeczka z Browaru Piwoholicznego....(...)
                    Czy widzisz pewne różnice miedzy piwowarstwem domowym a przemysłowym? Bo ja tak!
                    Piwna turystyka według abernackiego

                    Comment

                    • Chris
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2004.05
                      • 812

                      #70
                      a widzisz podsumowanie na samym końcu?
                      chickkiller :)

                      Comment

                      • szefi
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2005.12
                        • 194

                        #71
                        Zapisy chętnych-Logistyka-ile-gdzie

                        No to może postarajmy się uporządkować dyskusję. Na początaek proponuje w tym wątku tylko i wyłącznie skupić się na wpisach/zapisach chętnych. Co wy na to ?
                        Wpis powinien zawierać:
                        - ilość w skrzynkach
                        - miejsce dostawy,
                        - inne uwagi.

                        Comment

                        • e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19291

                          #72
                          zaraz, zaraz... może najpierw ustalmy: gdzie? jakie? potem ile i kto?

                          Comment

                          • abernacka
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.12
                            • 10867

                            #73
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Chris
                            a widzisz podsumowanie na samym końcu?
                            Wybacz, jakoś umkneło mi to ostatnie sformułowanie.
                            Ps. E-prezes ma racje, wybierzmy na dobry początek browar i jakie ma być piwo w nim uwarzone dla nas.
                            Piwna turystyka według abernackiego

                            Comment

                            • Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

                              #74
                              Najpierw "jakie", bo ta decyzja ograniczy wybór do jednego, lub do zera.

                              Comment

                              • szefi
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2005.12
                                • 194

                                #75
                                Dobra już siedzę cicho... co się będę wychylał.. ....
                                poczekam co się będę angażował przecież sukces ma wielu ojców a porażka jest sierotą...

                                pozdrawiam szarutka myszka.....

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • darekd
                                  ? [Funky Fluid], Paint it Black
                                  darekd
                                  Black IPA na chmielu Sabro,

                                  Oprócz słodu jęczmiennego jest też żytni pszeniczny.

                                  Ekstr. 16%, Alk. 7%

                                  Aromat – początkowo trochę palony słód, potem już wyraźniej chmiel – kokos, trudno identyfikowalne owoce
                                  Piana – wysoka, zwarta, trwała, zostaje na szkle
                                  ...
                                  2024-07-21, 01:30
                                • darekd
                                  Łańcut, GlassGO
                                  darekd
                                  Black Currant Wee Heavy BA

                                  Ekstr. 25%
                                  Alk. 11% (to już właściwie jakiś szkocki barley wine)

                                  Nie wspominają w beczce po czym leżakowało, zatem domyślam się, że w czystej. W składzie czarna porzeczka i wanilia. Chmiele Warrior i Fuggles

                                  Aromat- ciężki z melasą,
                                  ...
                                  2024-07-21, 01:04
                                • Randi
                                  Browary na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej
                                  Randi
                                  Witam,

                                  Jestem studentem architektury, w tym roku będę realizował swój dyplom inżynierski, którego tematem będzie browar restauracyjny na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej.
                                  Prowadzę właśnie analizy, które pomogą mi wybrać lokalizację pod projekt, dlatego chciałem prosić...
                                  2024-02-21, 16:12
                                • darekd
                                  Riegele, Dulcis 12
                                  darekd
                                  Znany browar z Augsburga w bawarskiej Szwabii.
                                  Piwo z ich serii Brauspezialitäten

                                  https://www.riegele.de/bier/dulcis-12/

                                  Określają je jako belgijskiego dubbla, co biorąc pod uwagę jego moc - 11% alk i stosunkowo jasną barwę mogłoby być triplem czy nawet quadem....
                                  2024-01-15, 00:24
                                • zasada
                                  Ulubione suche drożdże - ankieta google
                                  zasada
                                  Zainspirowany artykułem z przedostatniego numeru BYO oraz posiłkując się pomysłem z HBT (KLIK) zapraszam do ankiety Google:

                                  https://forms.gle/vVWLc6ac2YA83WDEA

                                  Dotyczy ona ulubiony suchych szczepów do:
                                  1. Amerykańskich ejli (poza mętnymi).
                                  2. Mętnych amerykańskich...
                                  2023-07-20, 08:18
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...