Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
Rozmawiałem twarzą w twarz z menagerem browaru Leszek (jest Krakusem ) i prześle mi w najbliższym czasie ofertę cenową. Pomysł mu się spodobał.
Pomysł ze Żninem wg. mnie jest chybiony. Wydawało mi się że piwo "browar bizowe" ma być w jakiś tam stopniu wyjatkowe (np. Ciemne) a nie piwo typowe czyli z gatunku jasne pełne. Możliwe, że "Leszek" uważył by na nasze życzenie takie piwo. Ale na pewno nie taką ilość jaką byśmy sobie życzyli jeśli nawet jeśli by na to poszedł, było by to dla nich coś z pogranicza eksperymentu. A sami wiemy jak wiekszości wychodzą eksperymenty. Dlatego przychylam się do stwierdzenia, że idealnym browarem do tego projektu byłby Browar Stary Kraków.
W zależności od tego ile tego piwa będziecie chcieli kupić zależy wielkość produkcji.
Moim skromnym zdaniem w nini browarach typu Konstancin wybicie warki to około 34 hl minus 20% ubytku to 27,2 hl piwa. Ewentualnie po korektach zasypu wyjdzie to około 23 hl. Nie wiem czy można przepuścić tylko jedną warkę przez instalację. Tak czy inaczej będzie do rozdysponowania 2300 piwa.
Według mnie będzie to jeszcze więcej. Poza tym dochodzi logistyka....
Duży browar zapakuje piwo z normalnej produkcji i nakleji etykietę...
Dlatego należy wziąć pod uwagę browary restauracyjne. Zdaję sobie sprawę że cena może odstraszać zwłaszcza kiedy rozmawiamy o piwach specjalnych czyli długo leżakujących.... Co za tym idzie nie ma czasu na długie dywagacje bo czas ucieka.... Czas leżakowania Bocka to min 70-90 dni....
Poza tym koszt etykiety nie będzie niski. Myslę że przy 2000 wyniesie jakieś 0,5 PLN
Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki. www.twojmalybrowar.pl
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
było by to dla nich coś z pogranicza eksperymentu. A sami wiemy jak wiekszości wychodzą eksperymenty. .
wychodzą znakomicie...im bardziej pomylone proporcje tym lepsze piwo....np.przegrzana ,a później przechłodzona brzeczka z Browaru Piwoholicznego....piwko pełna bajera,Marcin_wc powierzył osprzęt koledze podczas warzenia...oczywiście części słodów nie wrzucił,też dobre wyszło.Ja notorycznie wrzucam zbyt wcześnie chmiel,nie filtruje do super klarownej brzeczki itd....piwo wychodzi dobre....oczywiście ryzyko ,które niesie wykorzystanie podobnej metody przy większej ilości piwa jest zbyt duże
wychodzą znakomicie...im bardziej pomylone proporcje tym lepsze piwo....np.przegrzana ,a później przechłodzona brzeczka z Browaru Piwoholicznego....(...)
Czy widzisz pewne różnice miedzy piwowarstwem domowym a przemysłowym? Bo ja tak!
No to może postarajmy się uporządkować dyskusję. Na początaek proponuje w tym wątku tylko i wyłącznie skupić się na wpisach/zapisach chętnych. Co wy na to ?
Wpis powinien zawierać:
- ilość w skrzynkach
- miejsce dostawy,
- inne uwagi.
Wybacz, jakoś umkneło mi to ostatnie sformułowanie.
Ps. E-prezes ma racje, wybierzmy na dobry początek browar i jakie ma być piwo w nim uwarzone dla nas.
Oprócz słodu jęczmiennego jest też żytni pszeniczny.
Ekstr. 16%, Alk. 7%
Aromat – początkowo trochę palony słód, potem już wyraźniej chmiel – kokos, trudno identyfikowalne owoce Piana – wysoka, zwarta, trwała, zostaje na szkle...
Jestem studentem architektury, w tym roku będę realizował swój dyplom inżynierski, którego tematem będzie browar restauracyjny na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej.
Prowadzę właśnie analizy, które pomogą mi wybrać lokalizację pod projekt, dlatego chciałem prosić...
Comment