Szefi o tyle ma rację, że jak zaczniemy analizować, jaki gatunek piwa odpowiadałby większości naszych podniebień, to do konkretnych wniosków dojdziemy pewnie gdzieś za kilka miesięcy . Nie wiem, może jestem w zdecydowanej mniejszości, ale jeśli zostanie podjęta inicjatywa produkcji specjalnego, browar-bizowego piwa zamówię i tak przynajmniej jedną skrzynkę, niezależnie czy będzie to niefiltrowany pils, koźlak, porter, czy jeszcze coś innego, za to na pewno bardzo dobrego...
piwo browar-bizowe
Collapse
X
-
-
Uzasadnię: jak wymyślicie sobie pilsa, to browarów, z którymi będzie można rozmawiać, będzie może kilkanaście, z reguły tych najmniejszych. Ale jak wymyślicie sobie piwo górnej fermentacji, to takich browarów będzie do wyboru cztery (restauracyjne). Jeśli na to nałożyć możliwość butelkowania i chęć współpracy, to zostanie w porywach jeden problematyczny (bo dla mnie Stary Kraków to nie browar, a marka). A jeśli wymyślicie sobie jeszcze jakiś większy dziwoląg (np. milk stout), to nie zrobi tego nikt w Polsce.
Żeby nie było, że mi zależy - nie aspiruję do tytułu ojca sukcesu. Zadowolę się tytułem ojca porażki.
Comment
-
-
Z górną fermentacją na pewno nie ma co szaleć, bo Krzysiu bardzo dobrze to uzasadnił. No ale przecież w zakresie dolnej też można uzyskać bardzo ciekawe rezultaty. Jak się zaproponuje ktremuś z browarów koźlaka, a sądzę że pod tym pomysłem podpisałoby się chyba wielu forumowiczów, to chyba by zbytnio nie protestował. Oczywiście najlepiej takiemu, który i tak używa ciemnych słodów.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_AlehouseZ górną fermentacją na pewno nie ma co szaleć, bo Krzysiu bardzo dobrze to uzasadnił. No ale przecież w zakresie dolnej też można uzyskać bardzo ciekawe rezultaty. Jak się zaproponuje ktremuś z browarów koźlaka, a sądzę że pod tym pomysłem podpisałoby się chyba wielu forumowiczów, to chyba by zbytnio nie protestował. Oczywiście najlepiej takiemu, który i tak używa ciemnych słodów.
W sumie dlaczego nie górna fermentacja i np. ALT? Piwo dobre kilka gatunków słodu ciemnego.
Popieram pomysł na Koźlaka ale uważam że ALT jest ciekawszy. Ile browarów takie piwo proponuje?Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
-
Ile browarów podejmie się zrobienia takiego piwa za cenę mniejszą od ceny baryłki ropy za kratę?Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof... uważam że ALT jest ciekawszy. Ile browarów takie piwo proponuje?
A skoro już mowa o Bierhalle, to podaj tutaj cenę sprzedaż JEDNEJ butelki tego Alta. Założę się, że mocno ostudzi to zapał potencjalnych nabywców.
Comment
-
-
Raczej ?Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuJeśli na to nałożyć możliwość butelkowania i chęć współpracy, to zostanie w porywach jeden problematyczny (bo dla mnie Stary Kraków to nie browar, a marka).
Comment
-
-
No to zamawiaj.
Jak dla mnie to jest kolejny, klasyczny temat biciopianowy. Jest 85 post i jeszcze nikt nic konkretnego nie zaproponował. A konkretnie to wg mnie znaczy "ja się tym zajmę".
A ja się tym NIE zajmę. Nie mam ochoty zostać jednym z wielu ojców sukcesu. Nawet więcej, przestanę już was zniechęcać, tylko w zaciszu swojej szafy będę się naśmiewał.
Comment
-
-
Konkretne w tym sensie, że obydwa browary wyraziły chęć i możliwość wykonania forumowego piwa. Ale racja, że trzeba oczywiście sprawę doprecyzować. Chciałbym więc poprosić osoby kontaktujące się ze Żninem i Starym Krakowem o zapytanie ile może kosztować najmniejsza możliwa warka jasnego niefiltrowanego i koźlaka (bo te propozycje chyba były najczęstsze, tylko nie wiem czy koźlaka 16 czy 18 Blg).
O taką informację proszę też oczywiście Krzysztofa, ale koszty butelkowania w Bierhalle raczej wykluczą niestety tę ewentualność.Last edited by Twilight_Alehouse; 2006-04-30, 15:41.
Comment
-
-
zatem parę konkretów, skoro Krzysiowi jest mało... 1800 litrów po 2.5 zł za litr + koszty konfekcjonowania (butelki NRW, Euro lub bączki). piwo górnej fermentacji, pasteryzowane i filtrowane. jak będzie połowa kwoty można myśleć o ruszeniu produkcji.
Krzysiu zapewne ma rację - to zwykłe bicie piany - jak większość dyskusji tutaj na forum
ja napisałem jak jest i zostawiam to do przemyślenia. gdy się w/w konkrety zmieniły na korzyść lub nie dam znać.
Comment
-
Comment