piwo browar-bizowe

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dreamer
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1576

    #76
    Szefi o tyle ma rację, że jak zaczniemy analizować, jaki gatunek piwa odpowiadałby większości naszych podniebień, to do konkretnych wniosków dojdziemy pewnie gdzieś za kilka miesięcy . Nie wiem, może jestem w zdecydowanej mniejszości, ale jeśli zostanie podjęta inicjatywa produkcji specjalnego, browar-bizowego piwa zamówię i tak przynajmniej jedną skrzynkę, niezależnie czy będzie to niefiltrowany pils, koźlak, porter, czy jeszcze coś innego, za to na pewno bardzo dobrego...
    Blog: Piwna Brytania

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #77
      Uzasadnię: jak wymyślicie sobie pilsa, to browarów, z którymi będzie można rozmawiać, będzie może kilkanaście, z reguły tych najmniejszych. Ale jak wymyślicie sobie piwo górnej fermentacji, to takich browarów będzie do wyboru cztery (restauracyjne). Jeśli na to nałożyć możliwość butelkowania i chęć współpracy, to zostanie w porywach jeden problematyczny (bo dla mnie Stary Kraków to nie browar, a marka). A jeśli wymyślicie sobie jeszcze jakiś większy dziwoląg (np. milk stout), to nie zrobi tego nikt w Polsce.

      Żeby nie było, że mi zależy - nie aspiruję do tytułu ojca sukcesu. Zadowolę się tytułem ojca porażki.

      Comment

      • Twilight_Alehouse
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.06
        • 6310

        #78
        Z górną fermentacją na pewno nie ma co szaleć, bo Krzysiu bardzo dobrze to uzasadnił. No ale przecież w zakresie dolnej też można uzyskać bardzo ciekawe rezultaty. Jak się zaproponuje ktremuś z browarów koźlaka, a sądzę że pod tym pomysłem podpisałoby się chyba wielu forumowiczów, to chyba by zbytnio nie protestował. Oczywiście najlepiej takiemu, który i tak używa ciemnych słodów.

        Comment

        • Krzysztof
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.04
          • 1689

          #79
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
          Z górną fermentacją na pewno nie ma co szaleć, bo Krzysiu bardzo dobrze to uzasadnił. No ale przecież w zakresie dolnej też można uzyskać bardzo ciekawe rezultaty. Jak się zaproponuje ktremuś z browarów koźlaka, a sądzę że pod tym pomysłem podpisałoby się chyba wielu forumowiczów, to chyba by zbytnio nie protestował. Oczywiście najlepiej takiemu, który i tak używa ciemnych słodów.

          W sumie dlaczego nie górna fermentacja i np. ALT? Piwo dobre kilka gatunków słodu ciemnego.
          Popieram pomysł na Koźlaka ale uważam że ALT jest ciekawszy. Ile browarów takie piwo proponuje?
          Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
          www.twojmalybrowar.pl

          Comment

          • Maidenowiec
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.07
            • 2287

            #80
            Ile browarów podejmie się zrobienia takiego piwa za cenę mniejszą od ceny baryłki ropy za kratę?
            Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

            Thou shallt not spilleth thy beer!

            Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #81
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof
              ... uważam że ALT jest ciekawszy. Ile browarów takie piwo proponuje?
              No właśnie, ile? Odpowiadam: w Polsce jeden. Bierhalle w Warszawie.

              A skoro już mowa o Bierhalle, to podaj tutaj cenę sprzedaż JEDNEJ butelki tego Alta. Założę się, że mocno ostudzi to zapał potencjalnych nabywców.

              Comment

              • Twilight_Alehouse
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.06
                • 6310

                #82
                Krzysztofie, nie wątpię ze piwo z Twojego browaru byłoby pyszne, ale byłoby raczej za drogie jak na tę akcję.

                Comment

                • Maidenowiec
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.07
                  • 2287

                  #83
                  Raczej ?
                  Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                  Thou shallt not spilleth thy beer!

                  Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                  Comment

                  • Shlangbaum
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2005.03
                    • 5828

                    #84
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                    Jeśli na to nałożyć możliwość butelkowania i chęć współpracy, to zostanie w porywach jeden problematyczny (bo dla mnie Stary Kraków to nie browar, a marka).
                    Nawet jakby uznać, że masz rację to nic nie stoi na przeszkodzie żeby w Starym Krakowie piwo zamówi. Mniejsza z tym kto jest właścicielem sprzętu.

                    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      #85
                      No to zamawiaj.

                      Jak dla mnie to jest kolejny, klasyczny temat biciopianowy. Jest 85 post i jeszcze nikt nic konkretnego nie zaproponował. A konkretnie to wg mnie znaczy "ja się tym zajmę".

                      A ja się tym NIE zajmę. Nie mam ochoty zostać jednym z wielu ojców sukcesu. Nawet więcej, przestanę już was zniechęcać, tylko w zaciszu swojej szafy będę się naśmiewał.

                      Comment

                      • Twilight_Alehouse
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2004.06
                        • 6310

                        #86
                        Krzysiu, ale w tych postach u góry były już konkretne informacje o rozmowach ze Starym Krakowem i Żninem.

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          #87
                          To nie były konkretne informacje. Konkretne to są takie: kto ma się tym zająć i ile to będzie kosztować. Reszta to bajki z mchu i paproci.

                          Comment

                          • Twilight_Alehouse
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2004.06
                            • 6310

                            #88
                            Konkretne w tym sensie, że obydwa browary wyraziły chęć i możliwość wykonania forumowego piwa. Ale racja, że trzeba oczywiście sprawę doprecyzować. Chciałbym więc poprosić osoby kontaktujące się ze Żninem i Starym Krakowem o zapytanie ile może kosztować najmniejsza możliwa warka jasnego niefiltrowanego i koźlaka (bo te propozycje chyba były najczęstsze, tylko nie wiem czy koźlaka 16 czy 18 Blg).
                            O taką informację proszę też oczywiście Krzysztofa, ale koszty butelkowania w Bierhalle raczej wykluczą niestety tę ewentualność.
                            Last edited by Twilight_Alehouse; 2006-04-30, 15:41.

                            Comment

                            • e-prezes
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19260

                              #89
                              zatem parę konkretów, skoro Krzysiowi jest mało... 1800 litrów po 2.5 zł za litr + koszty konfekcjonowania (butelki NRW, Euro lub bączki). piwo górnej fermentacji, pasteryzowane i filtrowane. jak będzie połowa kwoty można myśleć o ruszeniu produkcji.
                              Krzysiu zapewne ma rację - to zwykłe bicie piany - jak większość dyskusji tutaj na forum
                              ja napisałem jak jest i zostawiam to do przemyślenia. gdy się w/w konkrety zmieniły na korzyść lub nie dam znać.

                              Comment

                              • Dreamer
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.05
                                • 1576

                                #90
                                W 0,5 litrowych butelkach to wychodzi 3600 szt. Dla mnie skrzynka (20 but.), czyli potrzeba jeszcze przynajmniej 179 chętnych
                                Last edited by Dreamer; 2006-04-30, 16:44.
                                Blog: Piwna Brytania

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X