piwo browar-bizowe

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dreamer
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1576

    #76
    Szefi o tyle ma rację, że jak zaczniemy analizować, jaki gatunek piwa odpowiadałby większości naszych podniebień, to do konkretnych wniosków dojdziemy pewnie gdzieś za kilka miesięcy . Nie wiem, może jestem w zdecydowanej mniejszości, ale jeśli zostanie podjęta inicjatywa produkcji specjalnego, browar-bizowego piwa zamówię i tak przynajmniej jedną skrzynkę, niezależnie czy będzie to niefiltrowany pils, koźlak, porter, czy jeszcze coś innego, za to na pewno bardzo dobrego...
    Blog: Piwna Brytania

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #77
      Uzasadnię: jak wymyślicie sobie pilsa, to browarów, z którymi będzie można rozmawiać, będzie może kilkanaście, z reguły tych najmniejszych. Ale jak wymyślicie sobie piwo górnej fermentacji, to takich browarów będzie do wyboru cztery (restauracyjne). Jeśli na to nałożyć możliwość butelkowania i chęć współpracy, to zostanie w porywach jeden problematyczny (bo dla mnie Stary Kraków to nie browar, a marka). A jeśli wymyślicie sobie jeszcze jakiś większy dziwoląg (np. milk stout), to nie zrobi tego nikt w Polsce.

      Żeby nie było, że mi zależy - nie aspiruję do tytułu ojca sukcesu. Zadowolę się tytułem ojca porażki.

      Comment

      • Twilight_Alehouse
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.06
        • 6310

        #78
        Z górną fermentacją na pewno nie ma co szaleć, bo Krzysiu bardzo dobrze to uzasadnił. No ale przecież w zakresie dolnej też można uzyskać bardzo ciekawe rezultaty. Jak się zaproponuje ktremuś z browarów koźlaka, a sądzę że pod tym pomysłem podpisałoby się chyba wielu forumowiczów, to chyba by zbytnio nie protestował. Oczywiście najlepiej takiemu, który i tak używa ciemnych słodów.

        Comment

        • Krzysztof
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.04
          • 1689

          #79
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
          Z górną fermentacją na pewno nie ma co szaleć, bo Krzysiu bardzo dobrze to uzasadnił. No ale przecież w zakresie dolnej też można uzyskać bardzo ciekawe rezultaty. Jak się zaproponuje ktremuś z browarów koźlaka, a sądzę że pod tym pomysłem podpisałoby się chyba wielu forumowiczów, to chyba by zbytnio nie protestował. Oczywiście najlepiej takiemu, który i tak używa ciemnych słodów.

          W sumie dlaczego nie górna fermentacja i np. ALT? Piwo dobre kilka gatunków słodu ciemnego.
          Popieram pomysł na Koźlaka ale uważam że ALT jest ciekawszy. Ile browarów takie piwo proponuje?
          Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
          www.twojmalybrowar.pl

          Comment

          • Maidenowiec
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.07
            • 2287

            #80
            Ile browarów podejmie się zrobienia takiego piwa za cenę mniejszą od ceny baryłki ropy za kratę?
            Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

            Thou shallt not spilleth thy beer!

            Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #81
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof
              ... uważam że ALT jest ciekawszy. Ile browarów takie piwo proponuje?
              No właśnie, ile? Odpowiadam: w Polsce jeden. Bierhalle w Warszawie.

              A skoro już mowa o Bierhalle, to podaj tutaj cenę sprzedaż JEDNEJ butelki tego Alta. Założę się, że mocno ostudzi to zapał potencjalnych nabywców.

              Comment

              • Twilight_Alehouse
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.06
                • 6310

                #82
                Krzysztofie, nie wątpię ze piwo z Twojego browaru byłoby pyszne, ale byłoby raczej za drogie jak na tę akcję.

                Comment

                • Maidenowiec
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.07
                  • 2287

                  #83
                  Raczej ?
                  Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                  Thou shallt not spilleth thy beer!

                  Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                  Comment

                  • Shlangbaum
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2005.03
                    • 5828

                    #84
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                    Jeśli na to nałożyć możliwość butelkowania i chęć współpracy, to zostanie w porywach jeden problematyczny (bo dla mnie Stary Kraków to nie browar, a marka).
                    Nawet jakby uznać, że masz rację to nic nie stoi na przeszkodzie żeby w Starym Krakowie piwo zamówi. Mniejsza z tym kto jest właścicielem sprzętu.

                    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      #85
                      No to zamawiaj.

                      Jak dla mnie to jest kolejny, klasyczny temat biciopianowy. Jest 85 post i jeszcze nikt nic konkretnego nie zaproponował. A konkretnie to wg mnie znaczy "ja się tym zajmę".

                      A ja się tym NIE zajmę. Nie mam ochoty zostać jednym z wielu ojców sukcesu. Nawet więcej, przestanę już was zniechęcać, tylko w zaciszu swojej szafy będę się naśmiewał.

                      Comment

                      • Twilight_Alehouse
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2004.06
                        • 6310

                        #86
                        Krzysiu, ale w tych postach u góry były już konkretne informacje o rozmowach ze Starym Krakowem i Żninem.

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          #87
                          To nie były konkretne informacje. Konkretne to są takie: kto ma się tym zająć i ile to będzie kosztować. Reszta to bajki z mchu i paproci.

                          Comment

                          • Twilight_Alehouse
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2004.06
                            • 6310

                            #88
                            Konkretne w tym sensie, że obydwa browary wyraziły chęć i możliwość wykonania forumowego piwa. Ale racja, że trzeba oczywiście sprawę doprecyzować. Chciałbym więc poprosić osoby kontaktujące się ze Żninem i Starym Krakowem o zapytanie ile może kosztować najmniejsza możliwa warka jasnego niefiltrowanego i koźlaka (bo te propozycje chyba były najczęstsze, tylko nie wiem czy koźlaka 16 czy 18 Blg).
                            O taką informację proszę też oczywiście Krzysztofa, ale koszty butelkowania w Bierhalle raczej wykluczą niestety tę ewentualność.
                            Ostatnia zmiana dokonana przez Twilight_Alehouse; 2006-04-30, 15:41.

                            Comment

                            • e-prezes
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19291

                              #89
                              zatem parę konkretów, skoro Krzysiowi jest mało... 1800 litrów po 2.5 zł za litr + koszty konfekcjonowania (butelki NRW, Euro lub bączki). piwo górnej fermentacji, pasteryzowane i filtrowane. jak będzie połowa kwoty można myśleć o ruszeniu produkcji.
                              Krzysiu zapewne ma rację - to zwykłe bicie piany - jak większość dyskusji tutaj na forum
                              ja napisałem jak jest i zostawiam to do przemyślenia. gdy się w/w konkrety zmieniły na korzyść lub nie dam znać.

                              Comment

                              • Dreamer
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.05
                                • 1576

                                #90
                                W 0,5 litrowych butelkach to wychodzi 3600 szt. Dla mnie skrzynka (20 but.), czyli potrzeba jeszcze przynajmniej 179 chętnych
                                Ostatnia zmiana dokonana przez Dreamer; 2006-04-30, 16:44.
                                Blog: Piwna Brytania

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • darekd
                                  ? [Funky Fluid], Paint it Black
                                  darekd
                                  Black IPA na chmielu Sabro,

                                  Oprócz słodu jęczmiennego jest też żytni pszeniczny.

                                  Ekstr. 16%, Alk. 7%

                                  Aromat – początkowo trochę palony słód, potem już wyraźniej chmiel – kokos, trudno identyfikowalne owoce
                                  Piana – wysoka, zwarta, trwała, zostaje na szkle
                                  ...
                                  2024-07-21, 01:30
                                • darekd
                                  Łańcut, GlassGO
                                  darekd
                                  Black Currant Wee Heavy BA

                                  Ekstr. 25%
                                  Alk. 11% (to już właściwie jakiś szkocki barley wine)

                                  Nie wspominają w beczce po czym leżakowało, zatem domyślam się, że w czystej. W składzie czarna porzeczka i wanilia. Chmiele Warrior i Fuggles

                                  Aromat- ciężki z melasą,
                                  ...
                                  2024-07-21, 01:04
                                • Randi
                                  Browary na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej
                                  Randi
                                  Witam,

                                  Jestem studentem architektury, w tym roku będę realizował swój dyplom inżynierski, którego tematem będzie browar restauracyjny na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej.
                                  Prowadzę właśnie analizy, które pomogą mi wybrać lokalizację pod projekt, dlatego chciałem prosić...
                                  2024-02-21, 16:12
                                • darekd
                                  Riegele, Dulcis 12
                                  darekd
                                  Znany browar z Augsburga w bawarskiej Szwabii.
                                  Piwo z ich serii Brauspezialitäten

                                  https://www.riegele.de/bier/dulcis-12/

                                  Określają je jako belgijskiego dubbla, co biorąc pod uwagę jego moc - 11% alk i stosunkowo jasną barwę mogłoby być triplem czy nawet quadem....
                                  2024-01-15, 00:24
                                • zasada
                                  Ulubione suche drożdże - ankieta google
                                  zasada
                                  Zainspirowany artykułem z przedostatniego numeru BYO oraz posiłkując się pomysłem z HBT (KLIK) zapraszam do ankiety Google:

                                  https://forms.gle/vVWLc6ac2YA83WDEA

                                  Dotyczy ona ulubiony suchych szczepów do:
                                  1. Amerykańskich ejli (poza mętnymi).
                                  2. Mętnych amerykańskich...
                                  2023-07-20, 08:18
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...