piwo browar-bizowe

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #91
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
    ... po 2.5 zł za litr + koszty konfekcjonowania ...
    Niech będzie 1,80 - 2 zł za butelkę. Do tego koszt kartonu i wysyłki około 20 zł, czyli skrzynka piwa za około 55 - 60 zł, czyli jedno piwo za mniej więcej 3 zł, bez etykiety i firmowego kapsla.

    Comment

    • Shlangbaum
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2005.03
      • 5828

      #92
      Jak zauważył Krzysiu - faktycznie za drogo to wychodzi

      PS
      Na Gali Piw Małopolskich trzeba będzie pogadać z browarami...
      Ostatnia zmiana dokonana przez Shlangbaum; 2006-04-30, 22:59.

      Krakowski Konkurs Piw Domowych !

      Comment

      • abernacka
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.12
        • 10867

        #93
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
        (...)
        Na Gali Piw Małopolskich trzeba będzie pogadać z browarami...
        Czyli z jakimi?
        Okocimiem? Raczej nie!
        Z Imielinem? Ten tylko puszkuje!
        Z CK? On nie butelkuje
        Z Grybowem? Ten akurat nie warzy piw wyśmienitych i gdyby mu powierzyć zadanie ugotowania warki np. Ciemniaka dla nas mogło by to ich przerosnąć.
        Tak wiec panowie trochę więcej trzeźwego myślenia .
        Piwna turystyka według abernackiego

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #94
          Te "trochę więcej trzeźwego myślenia" to fakt, że żaden browar, warzący piwo w ruchu ciągłym (więc praktycznie każdy poza restauracyjnym) nie uwarzy innego piwa niż robi, bo nie będzie mu się opłacał zakłócać programu technologicznego. Poza tym większość tych browarów ma warzelnie grubo powyżej 18 hl, więc można śmiało zapomnieć o tak małej ilości piwa.

          Comment

          • Marcin_wc
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.09
            • 2115

            #95
            A może ustalimy recepturę na piwo oraz zaprojektujemy etykiety i każdy sam sobie uwarzy browarowe piwo?

            Comment

            • Shlangbaum
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2005.03
              • 5828

              #96
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
              Z Grybowem? Ten akurat nie warzy piw wyśmienitych i gdyby mu powierzyć zadanie ugotowania warki np. Ciemniaka dla nas mogło by to ich przerosnąć.
              Tak wiec panowie trochę więcej trzeźwego myślenia .
              W Grybowie są dwie spółki warzące piwo: "Browar Grybów Dystrybucja", która jest odpowiedzialna za wszystkie tanie sikacze stamtąd wychodzące i będąca w rękach zagranicznych spółka "Browar Grybów", która robi dwa dobre piwa i jest zainteresowana poszerzeniem oferty produktów. Tak więc abernacka trochę trzeźwego myślenia

              Krakowski Konkurs Piw Domowych !

              Comment

              • abernacka
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.12
                • 10867

                #97
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                (...) i jest zainteresowana poszerzeniem oferty produktów. Tak więc abernacka trochę trzeźwego myślenia

                Wiesz poznałem ten browar i ludzi tam pracujacych. I może sa otwarci na ciekawe propozycje ale na pewno nie na takie eksperymenty. To co napisał Krzysiu jest wystarczającym komentarzem do tej sytuacji.
                Piwna turystyka według abernackiego

                Comment

                • Shlangbaum
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2005.03
                  • 5828

                  #98
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                  żaden browar, warzący piwo w ruchu ciągłym (więc praktycznie każdy poza restauracyjnym) nie uwarzy innego piwa niż robi, bo nie będzie mu się opłacał zakłócać programu technologicznego. Poza tym większość tych browarów ma warzelnie grubo powyżej 18 hl, więc można śmiało zapomnieć o tak małej ilości piwa.
                  Więc dlaczego Imielin postanowił specjalnie na Galę Piw Małopolski uwarzyć pszeniczniaka Z koźlakiem też nie powinni mieć więc problemu


                  Tak wogóle to właśnie lekkiego koźlaka proponuję jako browarbizowe piwo albo pszeniczne (pogadam z braćmi Jadowskimi na Gali).
                  Ostatnia zmiana dokonana przez Shlangbaum; 2006-05-01, 11:08.

                  Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                  Comment

                  • Krzysztof
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2001.04
                    • 1689

                    #99
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                    Te "trochę więcej trzeźwego myślenia" to fakt, że żaden browar, warzący piwo w ruchu ciągłym (więc praktycznie każdy poza restauracyjnym) nie uwarzy innego piwa niż robi, bo nie będzie mu się opłacał zakłócać programu technologicznego. Poza tym większość tych browarów ma warzelnie grubo powyżej 18 hl, więc można śmiało zapomnieć o tak małej ilości piwa.

                    Dlatego pisałem o browarach restauracyjnych.

                    W sumie dlaczego to piwo powinno być tanie? Jeżeli ma być unikalne to cena nie gra wielkiej roli. Sami kupujemy unikalne piwa i nie liczymy się z kosztami.

                    Będę rozmawiał z moim Szefem i zobaczymy co się da zrobić i za ile.
                    Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                    www.twojmalybrowar.pl

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      #100
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof
                      ... W sumie dlaczego to piwo powinno być tanie? Jeżeli ma być unikalne to cena nie gra wielkiej roli. Sami kupujemy unikalne piwa i nie liczymy się z kosztami...
                      Dlatego ma być tanie, żeby zwiększyć tzw. grupę docelową. Mnie np. nie stać na kupienie skrzynki piwa za 200 zł. Mogę sobie od wielkiego dzwonu zafundować jedno czy dwa piwa po 10 zł, ale kupować takiego całą kratę to przesada. Podejrzewam, że 90% potencjalnych chętnych zabije cena pow. 3 zł za butelkę.

                      Comment

                      • Shlangbaum
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2005.03
                        • 5828

                        #101
                        Dokładnie. W przypadku ceny powyżej 2,50 zł za butelkę (wraz z butelka i etykietą) ja na przykład nie wezmę więcej niż 2 piwa na spróbowanie

                        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                        Comment

                        • Twilight_Alehouse
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2004.06
                          • 6310

                          #102
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                          Dokładnie. W przypadku ceny powyżej 2,50 zł za butelkę (wraz z butelka i etykietą) ja na przykład nie wezmę więcej niż 2 piwa na spróbowanie
                          Ja może i wezmę, ale na pewno nie więcej niż 5-10. A piwa do 2 zł wziąłbym na pewno kratkę.

                          Comment

                          • Shlangbaum
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2005.03
                            • 5828

                            #103
                            Pierwsze konkrety ze Żnina

                            Jeżeli chodzi o piwo jasne w Żninie to według ich przelicznika na piwo reklamowe, piwo wraz z butelką i kapslem wychodzi 1,40 zł. Wraz z etykietą + 35 gr przy 2000 szt. i + 23 gr przy 4000 szt. Niedługo będę znał dokładne ceny, najmniejszą warkę oraz koszty koźlaka
                            Ostatnia zmiana dokonana przez Shlangbaum; 2006-05-01, 18:47. Powód: FaCeJotPy

                            Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                            Comment

                            • e-prezes
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19291

                              #104
                              ludzie! jeśli liczycie, że ktoś Wam zrobi koźlaka lub pszenicę za 2 zł z butelką (najlepiej nieobdrapaną), przy tak małej ilości to od razu zabierzmy się lepiej za warzenie własnoręczne.
                              w przypadku większości małych browarów można conajwyżej pomarzyć o ciemniaku 12 blg, którego przy powodzeniu próby włączą do swojej oferty.
                              1800 litrów do dużo i mało zarazem.
                              cała ta dyskusja zaczyna być wodą na młyn dla Krzysia, który od początku wiedział jak się to skończy

                              Comment

                              • Dreamer
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.05
                                • 1576

                                #105
                                Dywagacje na temat browar-bizowego piwa przypomniały mi o pewnej niemieckiej osobliwości - piwie zoigl. Szczególny rytuał warzenia zoigla jak ulał pasowałby do naszej forumowej społeczności, tylko mogłyby wystąpić kłopoty sprzętowe i transportowe .

                                Otóż zoigl warzony jest z wielkim pietyzmem tylko w jednym miejscu na świecie - w 5 miasteczkach wschodniej Bawarii, których mieszkańcy wspólnym nakładem sił i środków w jednym miejscu gotują hektolitry specjalnie przygotowanej brzeczki. Następnie brzeczka rozprowadzana jest do poszczególnych domostw, których gospodarze czuwają nad przebiegiem fermentacji. Kilka tygodni później, kiedy piwo dojrzeje, gospodarz ozdabia swój dom specjalną gwiazdą na znak, że piwo gotowe jest do spożycia. Piwo sprzedawane jest wówczas prosto z tanku, i zazwyczaj ustawia się po nie kolejka chętnych.

                                Reszta szczegółów o zoiglu do poczytania tutaj. Tak mi się ten pomysł skojarzył z naszymi problemami, że postanowiłem go tu wcisnąć Jakby tak każdy chętny zaopiekował się 10-20 litrami świeżej brzeczki... Tylko ta logistyka... w Niemczech działa to tylko dlatego, że dotyczy 5 sąsiadujących z sobą miejscowości.
                                Ostatnia zmiana dokonana przez Dreamer; 2006-05-01, 20:28.
                                Blog: Piwna Brytania

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • darekd
                                  ? [Funky Fluid], Paint it Black
                                  darekd
                                  Black IPA na chmielu Sabro,

                                  Oprócz słodu jęczmiennego jest też żytni pszeniczny.

                                  Ekstr. 16%, Alk. 7%

                                  Aromat – początkowo trochę palony słód, potem już wyraźniej chmiel – kokos, trudno identyfikowalne owoce
                                  Piana – wysoka, zwarta, trwała, zostaje na szkle
                                  ...
                                  2024-07-21, 01:30
                                • darekd
                                  Łańcut, GlassGO
                                  darekd
                                  Black Currant Wee Heavy BA

                                  Ekstr. 25%
                                  Alk. 11% (to już właściwie jakiś szkocki barley wine)

                                  Nie wspominają w beczce po czym leżakowało, zatem domyślam się, że w czystej. W składzie czarna porzeczka i wanilia. Chmiele Warrior i Fuggles

                                  Aromat- ciężki z melasą,
                                  ...
                                  2024-07-21, 01:04
                                • Randi
                                  Browary na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej
                                  Randi
                                  Witam,

                                  Jestem studentem architektury, w tym roku będę realizował swój dyplom inżynierski, którego tematem będzie browar restauracyjny na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej.
                                  Prowadzę właśnie analizy, które pomogą mi wybrać lokalizację pod projekt, dlatego chciałem prosić...
                                  2024-02-21, 16:12
                                • darekd
                                  Riegele, Dulcis 12
                                  darekd
                                  Znany browar z Augsburga w bawarskiej Szwabii.
                                  Piwo z ich serii Brauspezialitäten

                                  https://www.riegele.de/bier/dulcis-12/

                                  Określają je jako belgijskiego dubbla, co biorąc pod uwagę jego moc - 11% alk i stosunkowo jasną barwę mogłoby być triplem czy nawet quadem....
                                  2024-01-15, 00:24
                                • zasada
                                  Ulubione suche drożdże - ankieta google
                                  zasada
                                  Zainspirowany artykułem z przedostatniego numeru BYO oraz posiłkując się pomysłem z HBT (KLIK) zapraszam do ankiety Google:

                                  https://forms.gle/vVWLc6ac2YA83WDEA

                                  Dotyczy ona ulubiony suchych szczepów do:
                                  1. Amerykańskich ejli (poza mętnymi).
                                  2. Mętnych amerykańskich...
                                  2023-07-20, 08:18
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...