Rozumiem, że wkleiłeś ten link by remfire poczytał sobie posty od początku wątku? Jeśli o to chodzi to zwróć uwagę, że są one sprzed paru ładnych lat i do tej pory mogło się w materii polskiej własności zmienić bardzo dużo.
Mistrzu napisał(a) Rozumiem, że wkleiłeś ten link by remfire poczytał sobie posty od początku wątku? Jeśli o to chodzi to zwróć uwagę, że są one sprzed paru ładnych lat i do tej pory mogło się w materii polskiej własności zmienić bardzo dużo.
Wkleiłem ten link, żeby kontynuować uprzednio założony temat. Myślę, że to niegłupi pomysł.
Widzę że jednak nie dostrzegłem tego tematu . Jednak po dwóch latach z pewnością zaszły jakieś zmiany - jak to zauważył Mistrzu. Dzieki jednak Petraxowi że dostrzegł moje przeoczenie. Pierwsze moje wątpliwości zostały rozwiane dzięki Artowi , Jerzemu i Dzikowi. Może ktoś z forumowiczów ma informacje dotyczące innych browarów ???
Amber -> polski
Lwówek -> niemiecki
VanPur -> polski - ale nie jestem pewien teraz na 100%, został wykupiony spod zarządu BU i powrócił podobnoż do wcześniejszego właściciela.
Kiper -> polski
Perła -> ma nieco dziwaczną strukturę akcjonariatu i nie podejmę się oceny czy de facto jest w rękach polskich czy nie.
Właścicielem Ambera jest Polak, natomiast Lwówka - Herr Wolfgang Bauer...
Tyle, że - moim zdaniem - nic z tego nie wynika. Oba browary warzą i sprzedają w Polsce dobre piwo - i generalnie o to chodzi. Zatrudniają do tego Polaków, płacą podatki do polskiego Skarbu.
Poteoretyzujmy sobie trochę - w oderwaniu od tych dwóch browarów, które wymieniłem. Jak definiujemy "Polskość" właściciela: przez obywatelstwo czy narodowość? A jeśli ktoś ma np. podwójne obywatelstwo? Czym się różni obywatel polski, który zarobił pieniądze w RFN, przyjechał do Polski i zainwestował w browar, od obywatela niemieckiego, który zrobił to samo?
Jeśli ten Niemiec trzyma zyski na koncie w banku w Polsce, a Polak transferuje profity do Zurychu? Że Niemiec może zabrać kasę i wyjechać do Niemiec? A Polak to niby nie może tego samego zrobić?
I tak dalej. Iloma jeszcze warunkami trzebaby obwarować Polskość właściciela? Może powinien należeć do LPR-u?
ART dzięki za wiadomości .
Co do Perły to doczytałem się że 25% udziałów ma Brok-Strzelec , czyli ta częśc mozna przyjąć że jest polska - to dzięki linkowi od Jerzego.
A czy Jabłonowo jest nadal polskie ?
Wujcio chyba zaczynasz doszukiwać się podtekstów. Nie chodzi o przynalezność do jakiejkolwiek partii tylko o proste pytanie o właścicieli. Nie ulega wątpliwości że browary o których piszemy produkuja w Polsce , zatrudniaja Polaków itp , ale włascicielami ich niekoniecznie są Polacy - a własciwie to coraz mniej jest takich i sta\ąd moja ciekawość.
Wujcio_Shaggy napisał(a) Właścicielem Ambera jest Polak, natomiast Lwówka - Herr Wolfgang Bauer...
Tyle, że - moim zdaniem - nic z tego nie wynika. Oba browary warzą i sprzedają w Polsce dobre piwo - i generalnie o to chodzi. Zatrudniają do tego Polaków, płacą podatki do polskiego Skarbu.
Poteoretyzujmy sobie trochę - w oderwaniu od tych dwóch browarów, które wymieniłem. Jak definiujemy "Polskość" właściciela: przez obywatelstwo czy narodowość? A jeśli ktoś ma np. podwójne obywatelstwo? Czym się różni obywatel polski, który zarobił pieniądze w RFN, przyjechał do Polski i zainwestował w browar, od obywatela niemieckiego, który zrobił to samo?
Jesli masz firmę za granicą i dzięki niej zakupujesz jak i prowadzisz inną firmę w Polsce to znaczy że ta firma w Polsce jest firmą działającą dzięki kapitałowi zagranicznemu. Jeśli w przypadku Lwówka jest inaczej - proszę o wiadomość.
remfire napisał(a) ART dzięki za wiadomości .
Co do Perły to doczytałem się że 25% udziałów ma Brok-Strzelec , czyli ta częśc mozna przyjąć że jest polska - to dzięki linkowi od Jerzego.
A czy Jabłonowo jest nadal polskie ?
Tyle że te 25% należące do BSSA z tego co pamiętam zablokował któryś z banków
Comment