Polskie browary

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wujcio_Shaggy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.01
    • 4628

Wiedzieć nie zaszkodzi. Nie doszukuję się podtekstów, co najwyżej dziury w całym...

Co do Lwówka, to podają (na stronie), że Browar został kupiony przez spółkę, której właścicielem jest obywatel niemiecki Wolfgang Bauer - to w "Historii" (w jęz. niemieckim). Natomiast w tekście polskim nie ma słowa o żadnej spółce. Mętlik - ale z pewnością nie jest to browar polski w znaczeniu własnościowym czy kapitałowym.

A Jabłonowo nadal polskie.
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

Comment

• kishar
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.10
      • 1691

Tyle że te 25% należące do BSSA z tego co pamiętam zablokował któryś z banków
      Tym bankiem jest Bank Gospodarki Żywnościowej.

Comment

• Latarnik
        Premium Lamplighter
        🥛🥛🥛🥛
        • 2004.06
        • 5029

KRAJAN od prawie dwu lat jest własnością obywatela Kanady polskiego pochodzenia, który nie zagląda do Polski i browar niewiele go obchodzi.
        Największym problemem tego browaru jest brak ciągłości produkcji. Całe wakacje nie działo się w nim nic. Ostatnio wznowili produkcję.
        Szkoda, bo takich piw jak Irlandzkie Mocne czy Mocne Bawarskie naprawdę brakuje w sklepach.
        Zainteresowanym mogę podać adres jedynej w Nakle hurtowni mającej w ofercie wyroby Krajana (nie zawsze).
        5450 kapsli z wypitych piw
        874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
        "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
        https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
        Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
        https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

Comment

• Peterciu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.05
          • 19

Browar Namysłów

Witam.
          Od dłuższego czasu gdzieś w głębi mnie budzi się tęsknota za tym co polskie. Kiedy widzę jak wielkie piwne fabryki kontrolowane przez zagraniczny kapitał, serwują nam napoje piwopodobne zacząłem szukać na półkach sklepów dobrych i co najważniejsze w 100% polskich piw. Tj. wyprodukowanych w browarach należących całkowicie do Polaków (polskiego kapitału).

Ostatnio miałem przyjemność delektować się kilkoma produktami browaru Namysłów. W związku z tym mam do was pytanie czy ów browar to polski browar?

Bardzo was proszę jeżeli to nie jest problem o podanie nazw browarów w 100% należących do polskiego kapitału.

Z piwnym pozdrowieniem
          Peterciu

Comment

• remfire
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.03
            • 1334

Poczytaj tutaj:
            Wszystko co związane z piwem i browarnictwem...Poddziały: Prasówka | Biblioteka | Ogłoszenia branżowe
            Last edited by remfire; 2007-06-17, 20:31.

Comment

• Aniczka
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2006.09
              • 12

Browar polski

Browary Grudziądz

Polski własciciel
              Polska receptura
              Siedziba Polska

Wszystko polskie
              I piwko bardzo dobre

Comment

• Cooper
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🍼🍼
                • 2002.11
                • 6056

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Peterciu
                Ostatnio miałem przyjemność delektować się kilkoma produktami browaru Namysłów. W związku z tym mam do was pytanie czy ów browar to polski browar?
                Bardzo was proszę jeżeli to nie jest problem o podanie nazw browarów w 100% należących do polskiego kapitału.
                Hmmm...jesli pod pojęciem 'Browar Polski" rozumiesz browar ktorego caly kapital jest polski i polski jest właściciel to na pewno juz takich browarów nie ma w grupie dużych zakładów (CO , GŻ , KP). W przypadku browarów srednich (tu zastanowienie ktore to jeszcze średnie a które już małe ) to sprawa wygląda niestety podobnie. Do niedawna polska była Lomża ale zainteresowali się nia Duńczycy podobnie jak znacznie wcześniej browarami grupy Brok-Strzelec. Namysłów z kolei nie wiem jak stoi kapitałowo ale jego właścicielem jest Ryan Gostomski - Polak emigrant ktory przyjechał z USA a może i Amerykanin wiec sam sobie odpowiedz. Chyba za średni mozna uznać dosyć prężne i aktywne w calej Polsce Jabłonowo ktore wg mnie ma polski kapitał a na pewno właścicieli. Głubczycki BraX też raczej jedzie na polskich pieniądzach ale nie wiem czy to browar jeszcze średni czy już maly. Z browarów malych większość na pewno jest jeszcze w polskich rekach jednak i tu pojawiają się drobne przechwyty obcego kapitału. Do niedawna istaniał Lwowek ktorego właścicielem byl Niemiec a ostatnio w ręce przedsiębiorcy zza naszej poludniowej granicy dostał się Grybow. Inna sprawa to to co kombinuje zrobić z nim nowy właściciel gdyż oficjalnie browar ma przerwę techniczną w produkcji a mi wydaje się to trochę niepokojace zwlaszca gdy dowiedzialem się o wywożeniu browarowego sprzętu. Ponoć paszportu z orzełkiem w koronie nie ma też właściciel browaru w Żninie choć tutaj obawiam się że browar ten możemy już przelożyć w archiwum do segregatora z napisem "browary zamknięte"
                Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23909

ponieważ dyskusja za bardzo zeszła w kierunku Grudziądza, pozwoliłem sobie wydzielić jej ostatnie posty do nowego tematu: Piwa z browaru Grudziądz
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• denwer
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2007.07
                    • 6

Tak jak część z Was, staram się zwracać uwagę, komu daję zarobić. Zdecydowanie chcę dawać zarabiać Polakom, a nie zagranicznym koncernom. Niestety wiele z Waszych postów to zmyślanie i zgadywanie. Jeżeli ktoś sądzi, że dany browar jest polski (ma polskich właścicieli) to niech ich po prostu poda. Na niektórych piwach pisze np. "Produkt polski", ale to czysty chłyt marketingowy. Oto moje wiadomości:

POLSKIE:
                    Głubczyce - firma MERKURY SA - właścicielami są bracia Likusowie (źródło: opinia właściciela hurtowni i wyszukane w necie)
                    Perła - 48% koncern, 52% Józef Hubert Gierowski (znalezione w necie)

NIEPOLSKIE:
                    Łomża - w necie można znaleźć, kto ich kupił, ale jakiś koncern i tyle mnie to interesuje
                    Browary Górnośląskie - Van Pur

Ale zakręciliście mnie z tym Brokiem. Byłem pewny, że też już jest w łapach koncernu, ale nie umiem potwierdzić tej informacji. Patrzcie np. na taki artykuł: http://prawo.uni.wroc.pl/~kwasnicki/...styka_a_1.html
                    Wynika z niego, że z tego Gierowskiego niezłe ziółko i poluje na niego Urząd Skarbowy. Jeżeli ściga go polska skarbówka za oszukiwanie polskiego państwa, to kupowanie jego piwa jest co najmniej dwuznaczne

A co wiecie o Kiperze? Firma Sulimar jeśli wierzyć ich stronie była w chwili budowy browaru w 100% Polska. Ale koncerny ciągle walczą i kto wie jak jest teraz?

W jednej z hurtownii na Górnym Śląsku można dostać Sudeckie. Butelkowe na skrzynki, puszkowe na sztuki. To mnie na razie zadowala. Z kolei w sklepie w Pewli znalazłem Kipera.

Pozdrawiam i czekam na dalsze informacje od Was.

Comment

• denwer
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2007.07
                      • 6

Znalazłem jeszcze taką jakby historię wyprzedaży polskiego piwa. Może Was zainteresuje: http://www.browarwrzeszcz.pl/index.p...384&Itemid=270

Comment

• ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 23909

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika denwer
                        Niestety wiele z Waszych postów to zmyślanie i zgadywanie.
                        Zapewne kilka lat od zamieszczenia danego postu można dzisiaj odnieść wrażenie że to zmyślanie
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

Przetwarzanie...